- I Hadsel er det et stort mekanisk behov fordi at vi har et stort næringsliv som trenger å rekruttere folk. Jeg forstår at det er snakk om økonomi, men jeg forstår ikke at de legger ned, sier administrerende direktør Einar Roger Pettersen hos Melbu Systems til VOL.

Ifølge Pettersen fikk de først høre at linja, som var en linje ved VG2 på Melbu, var vedtatt lagt ned rett før sommeren.

- Det har jo vært et veldig stort fokus på byggfag der det har vært et tett samarbeid mellom skolen og næringslivet, men her har det ikke vært noe, sier han.

Nå når linja er nedlagt må de som ønsker å gå industriteknologi reise til Aust-Lofoten videregående skole for å gjøre det.

Har måttet tåle kutt

De siste fire årene har det vært 1.500 færre søkere til de videregående skolene i Nordland fylke enn tidligere. Ifølge rektor ved Hadsel videregående skole og fagskole, Inge Holm, er det da en selvfølge at flere klasser blir borte.

Rektor ved Hadsel vgs., Inge Holm, sier at han må forholde seg til de vedtakene som fylket gjør angående skolestrukturen i Nordland. Foto: SILJE NILSEN

- For vår del har Hadsel videregående skole og fagskole måttet tåle mange kutt de siste årene. Slik situasjonen er nå er det flere ting som tyder på at vi må fortsette å jobbe for å beholde linjer, sier Holm.

- Svakeste tallene for hele skolen

Bakgrunnen for nedleggelsen av linja er dårlige søkertall og økonomi. I fjor høst, i den såkalte høstsaken, ble det foreslått av utdanningsavdelingen i Nordland Fylkeskommune å legge ned blant annet industriteknologi-linja. Dette ble tatt opp og vedtatt i fylkestingets struktursak i desember 2017.

- Årsaken til nedleggelsen var at det har vært få søkere, både hos oss og ved Aust-Lofoten videregående skole. Da er det ikke hensiktsmessig å skulle beholde begge linjene, da det ikke er så lang reisevei mellom dem. Fylkestinget ser dette i et større perspektiv enn bare Vesterålen. De ser Vesterålen, Lofoten og Ofoten under en, og der er dermed snakk om regionalisering, sier rektoren.

Oversikt over søkertall og elevtall ved industriteknologi-linja ved Hadsel videregående skole og fagskole, og ved Aust-Lofoten videregående skole. Nordland fylkeskommune opplyser at industriteknologi-linja ved Aust-Lofoten videregående skole vil ha 14 elever skoleåret 2018/2019.

2017ElevplasserAntall søkereAntall elever
Hadsel vgs1239
Aust-Lofoten vgs15913
2016
Hadsel vgs12812
Aust-Lofoten vgs15911

Søkertall var derimot ikke det eneste som spilte en rolle i denne beslutningen.

- Resultatene på industriteknologi-linja var de svakeste for hele skolen. Det var mange elever som sluttet og dårlige karakter, forteller Holm.

Ikke dialog med næringslivet

Dermed ble linja vedtatt lagt ned. Holm forteller at de ikke var i dialog med næringslivet for å beholde linja, men at de på generelt grunnlag har god dialog med næringslivet.

- Melbu Systems har et poeng i at det kunne vært bedre dialog, for det kan det alltid. Samtidig går denne dialogen to veier, sier han.

I motsetning til hos byggfag, der det var stort engasjement og tett samarbeid mellom næringslivet og skolen for å beholde linja, var det ikke slik i dette tilfellet ifølge Holm.

- Paradokset er at verkstedmiljøet i Vesterålen ikke har fått uttale seg, noe jeg synes er veldig rart. Konsekvensen for vår del er jo at vi selv må ta VG2 med lærlingene vi tar inn som bare har gått ett år, sier Pettersen.

Rektor Holm sier at de kunne gjort en bedre informasjonsjobb.

- Dette vedtaket kom allerede i desember 2017 og vi kunne selvsagt gjort en bedre informasjonsjobb med verkstedindustrien. Det er krevende tider når tilbud tas ned, det gjelder faktisk alle skoler i hele Nordland. For egen del har Hadsel vgs og fagskole fått noe hard medfart de siste årene, og dessverre ble det blant annet industriteknologi. Vi går gjerne i dialog med bedriftene for å hjelpe med alternative løsninger for å dekke deres fagbehov, sier Holm til VOL.

- Melbu Systems vært dyktige

I jobben med å styrke båndet med næringslivet arrangerer Hadsel vgs hvert år en yrkesfagdag i januar, som Holm mener er en flott møteplass mellom skolen, elevene og bedriftene.

- De siste årene har vi hatt besøk av 35 bedrifter som elevene på vg2 får anledning til å treffe. Her har Melbu Systems vært veldig dyktige.