Den kan bli Vesterålens «råeste» fritidseiendom. Eiendommen ligger på en fjellknaus tett over Stø, og har egen vei (og tunnel) til toppen, men Stortinget bestemte før juli fjor at Forsvaret skal kvitte seg med radarkjeden.

Kontroversiell

Tett før jul i 2017 vedtok Stortinget å legge ned kystradarkjeden, som strekker seg fra Træna i sør til Varanger i nord. Flere av eiendommene ligger spektakulært til. Når man etablerer radarstasjoner er det nemlig lurt å plassere dem høyt i terrenget. På grunn av jordens krumning øker rekkevidden på radaren når de plasseres høyt.  I alt er det åtte radarstasjoner i dagens kjede, og det koster 35 millioner kroner i året å drifte stasjonene.

Innad i Forsvaret er Stortingets beslutning kontroversiell, og lokalt gjorde formannskapet i Øksnes forsøk på å få stanset beslutningen.

Bjørn Arne Pedersen i Norges Offisersforbund advarte i 2017 mot beslutningen.  Han lurte på om politikerne hadde forstått konsekvensene av nedleggingen. Pedersen hevdet beslutningen også er dramatisk for det sivile samfunnet. Offiseren viste til at Kystverket, politiet, tollvesenet, redningssentralen, havarikommisjonene og fiskerne bruker informasjon som stasjonene produserer.

– Vi leverer et produkt til storsamfunnet. Det vi kan si med sikkerhet er at den aktive overvåkingen av kysten vil bli dramatisk redusert når radarsystemet forsvinner. Kystradar Nord er det eneste aktive overvåkingssystemet som forteller om fartøybevegelser i hele Nord-Norge. Hvis vi forsvinner, må Kystverket bygge opp sitt eget system. Det kommer til å bli dyrt. Og det er du og jeg som skattebetalere som vil få den regningen, sa Pedersen.

Kystradarstasjonen til Træna har også en spektakulær utsikt. Foto: Forsvaret

Arbeider videre

I Forsvaret bekreftes det at arbeidet med å utrangere radarkjeden pågår.

– Forsvaret har fått i oppdrag å utrangere de stasjonære kystradarene frem mot forventet levealder som er 2020. Kystradaren på Stø skal som resten av kjeden nedlegges, og planen er at den skal være ferdig nedkoblet i 2020, sier pressetalsmann, oberst Sven H. Halvorsen i Forsvarsstaben til VOL.

Han sier at arbeidet med å avhende de åtte anleggene ikke er påbegynt. Det er heller ikke 100 prosent sikker at eiendommene skal selges, men det kan skje.

–Det er foreløpig ikke besluttet at for eksempel Forsvarets anlegg på Stø skal avhendes, kun at kystradarkjeden skal slås av. Prosessen med vurdering av avhending av anleggene vil bli ivaretatt av Forsvarsbygg, etter at Forsvaret har tatt anleggene ut av operativ bruk, sier han til VOL.

Det er ikke kjent hvor stor eiendommen på Stø egentlig er, men som det fremgår av bildet dreier det seg om ett stort bygg og flere mindre små.