VOL møtte henne bare noen timer etter møtet med utbyggerne tirsdag, for å få ytterligere kommentarer på offentliggjøringen av opsjonsavtalen, som VOL tidligere har begjært innsyn i.

Det var likevel få sentrale opplysninger daglig leder Ingebjørg Glad Pedersen i Kulturfabrikken Eiendom AS ville frigi fra dokumentet, som fortsatt ikke er offentliggjort i sin helhet. Deler av det frigitte dokumentet er sladdet, inklusive beløp, navn og signaturer.

– Det er av hensyn til utbyggerne vi fortsatt har unntatt deler av dokumentet fra offentlighet, og det er av samme årsak at vi har sladdet de opplysningene som utbyggeren ikke ønsker at vi skal offentliggjøre, sier Ingebjørg Glad Pedersen til VOL.

Reduserte byggeplaner

Hun kan imidlertid fortelle at byggeplanene som det hun beskriver som en kjent hotellkjede, har blitt redusert i forhold til de aller første planene. Da kommunen tidligere i år var i dialog med den kjente hotellkjeden, ble hun opplyst om at det nye hotellet på den såkalte hotelltomta på Sortland ikke ville få leiligheter på toppen av hotellet. Både Glad Pedersen og den kjente hotellkjeden er av den oppfatning at prosessene rundt godkjenning av nytt hotell på Sortland blir lettere å få igjennom dersom leilighetene i prosjektet ble tatt ut.

Måtte innhente ekspertise

– Jeg kjenner ikke lovverket for offentlighet godt nok. Derfor har jeg innhentet både intern og ekstern ekspertise for å vurdere hvordan de offentlige dokumentene skal behandles. Og jeg har besluttet at vi fortsatt skal holde deler av opsjonsavtalen unntatt offentlighet, sier hun til VOL, men vil ikke opplyse hvilken ekstern og intern kompetanse hun lener seg på.

Møtte hotellkjeden tirsdag

Glad Pedersen hadde møte med utbyggerne tirsdag, bare noen få timer før hun offentliggjorde opsjonsavtalen.

– Hotellkjeden sier uttrykkelig at de ønsker ro for å kunne jobbe videre med prosjektet i ro og mak.

– Tror du kjeden vil trekke seg ut dersom offentligheten nå fikk kjennskap til detaljene i opsjonsavtalen?

– Jeg vet ikke om de vil komme til å trekke seg dersom navnet blir kjent, men jeg har på bakgrunn av deres ønske og vårt behov om å beskytte våre interesser bestemt at disse opplysningene foreløpig skal holdes tilbake. Samtidig har jeg tro på at utbyggerne ønsker å fortelle hvem de er om ikke så lenge, sier Glad Pedersen.

Vi ikke si hvem som signerte

Hun kan fortelle at det ikke er hun selv som har forfattet opsjonsavtalen, og vil heller ikke si hvem som har signert opsjonsavtalen fra kommunens side.

– Jeg mener at slik situasjonen er nå, er vi nærmere en realisering av hotellprosjektet, og håper at det ikke blir så mye støy at de kommer til den konklusjon at de ikke orker å holde på lenger.

– For mange vil det fortone seg noe lyssky å holde hemmelig hvem som har signert en offentlig avtale om bygging av et hotell?

– Det er ikke lyssky aktivitet, men jeg har respektert ønsket til utbyggerne om at de foreløpig ikke ønsker offentlighet rundt deres rolle i det arbeidet som pågår.

Kontakt siden i fjor høst

Glad Pedersen opplyser at hun kom i kontakt med den kjente hotellkjeden i fjor høst. Da hadde det vært stille rundt prosjektet siden forrige aktør trakk seg ut med sine planer.

– Vi tok kontakt med investormiljøer i Troms, Bodø og Oslo for å se hva vi kunne få til. Disse kontaktene endte med at vi fikk noe å gå på, og som nå har blitt en god plan som jeg håper blir realisert.

Høyre reagerte

Sortland Høyre har tidligere vært kritisk til alt hemmeligholdet rundt hotellplanene på Sortland. Deres krav om innsyn er noe av grunnen til at hun offentliggjør opsjonsavtalen, minus mange av de vesentlige opplysningene som både politikere og journalister har etterspurt.

Så kan man bare spekulere i hvorfor hemmelighold har vært diskutert i flere møter med hotellkjeden, og som har vært et tema også tidligere i prosessen.

– Hotellkjeden ønsker å presentere sitt prosjekt når de er klar for det. Det er betydelige investering som skal gjøres. Økonomiske vurderinger skal også gjøres, og er en forutsetning for at de skulle jobbe videre med saken. En offentliggjøring nå vil skade deres sak, i følge daglig leder i Kulturfabrikken Eiendom AS, som likevel har tro på at det ikke vil gå lang tid før hotellkjeden selv offentliggjør hvem de er og hvilke planer de har.

Byggestart neste sommer

I følge opsjonsavtalen som Kulturfabrikken Eiendom AS har inngått med hotellkjeden, skal spaden settes i jorda neste sommer.

Minst et punkt i opsjonsavtalen er allerede brutt. Det skulle i følge avtalen avholdes en forhåndskonferanse innen 1. mai i år, men den er enda ikke avholdt.

– Vi har kommet i skade for å bruke feil uttrykk. Det skulle ikke være noe oppstartsmøte, men et oppsummeringsmøte. Møtet ble holdt 15. juni her på Sortland, med representanter fra Sortland kommune, Kulturfabrikken Eiendom AS og utbygger.

Ordfører Tove M. Bjørkmo, rådmann Randi Gregersen, jurist Martine Strømsnes og fagleder Inge Ovesen, var til stedet, sammen med representanter fra utbyggerne.