Vol har skrevet at eiendommen kan bli solgt en gang etter 2020.

– Det er foreløpig ikke besluttet at for eksempel Forsvarets anlegg på Stø skal avhendes, kun at kystradarkjeden skal slås av. Prosessen med vurdering av avhending av anleggene vil bli ivaretatt av Forsvarsbygg, etter at Forsvaret har tatt anleggene ut av operativ bruk, sa pressetalsmann, oberst Sven H. Halvorsen til VOL tirsdag.

Eiendommen med den spektakulære plasseringen kan bli lagt ut til salg en gang etter 2020. Da skal etter planen kystradaren slås av. Det samme gjelder syv andre radarstasjoner fra Træna i sør til Varanger i nord.

Interessant

Karianne Bråthen sier at kan bli en interessant debatt om hva forsvarsinstallasjonen eventuelt kan brukes til. Hun oppfordrer næringslivet til å la fantasien flyte fritt og sier det til være syn om man eventuelt ikke får tatt ut potensialet i eiendommen.  Bråthen tror mindre på at en kommunal overtakelse er aktuell. Hun understreker at det er viktig å finne ut hva som eventuelt skal selges.

– Lek med tanken, og finn ut hva som kan gjøres, oppfordrer hun.

Det blir imidlertid Øksnes-politikerne som først må leke med tanken. Trond Eliassen, som er seksjonssjef i Forsvarsbygg, sier at regelverket er klart:

– Når Forsvaret har frigitt eiendommer, sender vi saken ut på «Utvidet offentlig avklaring». Det vil si at vi sender eiendommen ut til kommuner, fylkeskommuner og staten (eksempelvis Avinor) og opplyser at den skal selges. Dersom noen av disse etatene vil kjøpe eiendommen, får de kjøpe til takst. Hvis ikke selges eiendommen til høystbydende, forklarer Eliassen.

Han har bare ett forbehold: Det kan være særvilkår på eiendommer som står på festet grunn. Det er nesten bare kommunene som bruker forkjøpsretten, opplyser han.

Turlaget?

Trond Løkke, leder av Vesterålen Turlag, sier til VOL at turlaget fra tid til annen får tilbud om å overta eiendommer. For tiden har turlaget ingen hytter i Øksnes, men det er likevel ikke opplagt at dette prosjektet passer for turlaget. Løkke sier at turlaget i sin tid blant annet fikk tilbud om å overta Litløy Fyr i Bø, men laget takket nei på grunn av vanskelig atkomst.

– Det finnes tilsvarende prosjekter i turlagsregi andre steder i landet. Ett av disse er Preikestolhytta, som drives på dugnad av turlaget i Stavanger, sier Løkke.

Han peker på at dette er en mye større organisasjon enn Vesterålen Turlag. Han understreker at han heller ikke vet hva som er inne i radarbygget, og heller vet om det vil være mulig å overta veien og tunnelen opp til bygget.

– Hvis vei og tunnel inngår i et eventuelt salg, vil jeg tro at eiendommen vil være interessant for reiselivsnæringen, sier han.

– Hvordan vil du som turlagsmann beskrive området?

– Eiendommen er spektakulær, plassert rett ved siden av Dronningruta. Jeg har aldri vært ved eiendommen. Jeg vet derfor ikke noe om ute- og innearealene, men plasseringen er spektakulær.