Forrige uke ble det kjent at landsatte M/S Finnmarken som står på Hurtigrutens hjemsted, Stokmarknes, ikke har vernestatus slik det først var antatt.

– Det sentrale for Kulturdepartementet er at Hurtigrutens historie er en viktig del av norsk samferdselshistorie fra 1890-tallet og frem til dags dato. M/S Finnmarken fra 1957 er representativ for sin egen generasjon av slike skip som har gjort tjeneste langs norskekysten, og er følgelig egnet som ramme og hovedobjekt for dokumentasjon og formidling av denne viktige kulturhistorien, opplyser Kulturdepartementet til VOL.

– Realiser vernebygget snarest mulig

Da kulturminister Trine Skei Grande (V) i juli fikk en orientering om status på det planlagte vernebygget rundt skipet, konkluderte hun med at Museum Nord og Hadsel kommune måtte slutte å krangle og begynne og bygge.

Hun uttalte også at hun var villig til å bevilge mer penger i form av driftstilskudd når prosjektet står ferdig, men at man må komme i gang før det er for sent.

Illustrasjonsfoto som viser hvordan et vernebygg rundt M/S Finnmarken kan bli seende ut.

Til tross for at hurtigruteskipet ikke har vernestatus, vil ikke dette påvirke videre hjelp i prosessen fra Kulturdepartementets side.

– Kulturdepartementet legger til grunn at Hadsel Kommune realiserer vernebygget snarest mulig, og vi vil medvirke til at Museum Nord blir gitt rammevilkår som sikrer god museumsfaglig drift av den nye formidlingsarenaen, sier departementet til VOL.

Ikke klarhet i årsak

Etter at «Finnmarken» ble satt på land i 1999 ble den tildelt vernestatus 25. juni 2001. Denne ble på et ukjent tidspunkt og av ukjente grunner trukket tilbake.

– Vi vet foreløpig ikke noe mer om når dette ble gjort og hva årsaken til det var. Det vi derimot vet er at det i 2010 kom en ny nasjonal verneplan der M/S Finnmarken ikke var nevnt, forteller Haavard Stavaas, rådgiver for seksjon for fartøy og tekniske kulturminner hos Riksantikvaren.

Heller ikke Kulturdepartementet vet noe om hvorfor og når vernestatusen ble trukket tilbake, og opplyser at dette ikke har vært et tema for dem i sin vurdering av støtte til prosjektet med vernebygg rundt skipet.

Vil komme til bunns i saken

Lina Vibe, enhetsleder for Hurtigrutemuseet, uttrykker i en korrespondanse mellom henne og riksantikvaren, forundring over at det ikke ble informert til Stiftelsen Norsk Hurtigrutemuseum at vernestatusen var trukket tilbake. Ifølge Stavaas skulle dette vært gjort.

– Det er selvfølgelig normal prosedyre å informere når en vernestatus blir trukket tilbake og jeg kan ikke forklare hvorfor dette ikke ble gjort, sier han.

Rådgiveren legger dog til at de skal forsøke å komme til bunns i hva som har skjedd.