Det er Andøyposten som har intervjuet flere av lokalpolitikerne som stemte for at Andøy kommune skulle selge sine 34 prosent av aksjene i A. H. Holding AS til de øvrige private aksjeeierne i selskapet.

Vol har i en rekke artikler de siste ukene blant annet avslørt at det aldri ble gjennomført noen emisjon etter at Andøy kommune solgte 33.025 aksjer for 225,- kroner per stykk til private. Andøy kommune fikk betalt 7,1 millioner kroner for aksjene. Den varslede emisjonen var et hovedpoeng for Andøy kommune for å selge, ettersom kommunen anså sin mulighet til å delta i emisjonen som umulig.

Nærmere hundre millioner i utbytte

For regnskapsåret 2017 viser offisielle tall at selskapet gikk med et heidundrende overskudd på over en halv milliard kroner. Samtidig var det en durabelig utbyttefest av de sjeldne, der det ble betalt nærmere hundre millioner kroner i aksjeutbytte til de private eierne.

Høyre-politiker overrasket

Andøyposten har snakket med Høyre-politiker Kate Eliassen, som utgjorde én av 17 stemmer i kommunestyret som var for salg av kommunens aksjer i trålerselskapet. Hun er i følge Andøyposten veldig overrasket over at det ikke ble noe av den varslede aksjeutvidelsen. Hun etterlyser nå en forklaring på hva som har skjedd.

Kate Eliassen sier til Andøyposten at vedtaket som ble gjort i kommunestyret den 11. januar 2010, var en vanskelig avgjørelse for henne.

– Jeg husker jeg var veldig usikker og at saken var vanskelig å håndtere. Men siden selskapet trengte kapital for å investere i ny tråler, og Andøy kommune ikke hadde økonomi til å være med på en emisjon, så føltes det riktig å stemme for å selge, sier Kate Eliassen til Andøyposten i dag.

Når hun nå gjennom Vol ser at emisjonen likevel ikke fant sted, er hun veldig ubekvem med det, skriver Andøyposten.

Grunnlaget for salget har falt bort

– Når saken har fått en slik dimensjon som belyses på Vol, kan jeg ikke sitte rolig i stolen og se på det. Hele grunnlaget for Andøy kommunes salg av aksjeposten sin har falt bort, sier hun til Andøyposten.

Hun ser for seg at ledelsen i A. H. Holding AS bør redegjøre for saken i Andøy formannskap, og ser frem til en forklaring og at saken blir belyst.

Basert på at emisjon skulle gjennomføres

Tore Pettersen fra Senterpartiet var varaordfører i 2010. Han sier at avgjørelsen ble basert på at det skulle være en emisjon.

– Dersom det ikke hadde blitt emisjon, hadde man sittet på gjerdet, sier han i dag.

I praksis vil det si at kommunen i så fall ikke hadde solgt aksjene, i alle fall ikke på det tidspunktet. Dersom kommunen hadde fått mer tid på seg, ville det vært mulig for kommunepolitikerne å vurdere salget mer i detalj.

Utfalle hadde blitt annerledes

Partifelle Vigdis Spjelkavik i Senterpartiet sier til avisen at utfallet av aksjesalget hadde blitt annerledes dersom de hadde visst det de vet i dag.

– Nå ser vi jo at det ikke ble emisjon, som vi trodde, sier hun.

Partifelle Terje Vollan (Sp) sier at han trosset flertallet og stemte med opposisjonen, mot salget. Bente Brunborg ønsker ikke å kommentere saken overfor Andøyposten.

Mange angrer ingen ting

Andre politikere, som Halvar Rønneberg (FrP) sier til avisen at aksjene ble solgt under de forutsetninger som rådet den gangen, men han skulle gjerne ha sett næringssjefens verdifastsettelse før saken ble avgjort.

De nye opplysningene, der næringssjefen blant annet mente at selskapet var verdt 75 millioner kroner, ikke 7,1 millioner kroner som de ble solgt for, stammer fra et tidligere hemmeligstemplet dokument, som først nylig ble offentliggjort etter gravearbeid fra Vols redaksjon.

Gunnar Jan Olsen fra Høyre er også av den formening at kommunen ikke hadde andre alternativer enn å selge aksjene. Geir Maan (H), Morten Ellingsen (Ap), Karl Øyvind Bråten (H) og Inger Markussen (H) mener at avgjørelsen var riktig og at de ikke angrer på avgjørelsen, i følge Andøyposten.