Bedriften er helt i startfasen, og er såpass fersk at navnet ennå ikke er valgt. Bak nyetableringen i Øksnes står Jøran Hermansen og broren Kim Andre Hermansen. Sistnevnte arbeider på land, mens Jøran Hermansen er fisker på båten MS «Langnesværing» sammen med Marius Knutsen og Remi Hermansen.

Fra hele Vesterålen

– Jeg driver med fiske, men ferien er så lang at jeg måtte finne på noe. Dessuten så trives jeg så godt som fisker at det føles mer som en hobby, sier Jøran Hermansen.

Med nyetableringen blir metallet som fjernes fra kabler, sendt til resirkulering. Kablene metallet gjenvinnes fra kan komme fra alt fra utrangerte kabler fra kaianlegg, til fra nybygg og renovasjon av bygg, og fra elektrikere.

– Man får en grei pris for metallet når kablene splittes opp og man sender det inn. Det er et lite tidsfordriv, en bigesjeft i tillegg til fisket. Siden vi er helt i oppstartfasen, har vi ikke fått navnet på plass, men alt av papirer er inne hos regnskapsfører, slik at det formelle blir i orden, sier han.

– Elektrikerne her i kommunen virker positive til planene våre. Vi måtte høre litt rundt og ordne oss et marked før vi fikk alt opp og gå. I dag havner slike kabler hos Reno Vest, og de har nok penger. Tanken på sikt er å samle inn fra hele Vesterålen, sier Hermansen.

Samarbeidsvilje

Kablene som ble skiftet ut i sjarkhavna ble tatt hånd om.

– Vi har tenkt å komme i gang fortest mulig, vi har en garasje der vi samler alt og der vi jobber, sier Hermansen, som har mye virketrang og ikke særlig sans for lediggang.

– Jeg blir rastløs, det går ei uke og så begynner jeg å bli temmelig ”småkjettig”. Jeg må ha noe å gjøre, humrer han og legger til at dette er litt av folkesjela i en kommune der mange har en stor ståpåvilje.

– Dessuten er alle villige til å samarbeide og da er det lettere å få ting til å skje, sier Hermansen, og setter dermed fingeren på hvorfor næringslivet i Øksnes har piler som peker opp og fram.

Kommune i vekst

– Det er en kommune i vekst, og det er ingen som er redde for å satse penger i denne kommunen heller. I mange andre kommuner er der bedrifter som blir bare noen år, enten blir de oppkjøpt eller så går de nedenom og hjem på grunn av dårlig økonomi, sier han.

– Vi har tenkt at bigjesjeften er noe vi skal gjøre hele året, så vi må ta det seriøst dette også. Vi håper at andre bedrifter er villige til å samarbeide med oss, at vi klarer å lage et marked til alle her, sier Hermansen.

Med seg har han datteren Emilie Edvardsen Hermansen på 7 år, snart åtte.

– Du er med og hjelper pappa litt?

– Ikke bare litt, sier hun og smiler lurt.