VOL dekket rettssaken mens den pågikk i Trondenes tingrett. Både tiltalte og de to fornærmede i den saken var fra Vesterålen, men ettersom Vesterålen tingrett var inhabil ble saken berammet og gikk i Trondenes tingrett i Harstad.

Mannen var i tingretten tiltalt for seksuell omgang med barn under 16 år og under 14 år (to forskjellige personer), for voldtekt og for å ha kommet med drapstrusler mot den yngste av jentene. Han benektet at han kjente dem og hadde gjort det han var tiltalt for, men retten fant hans forklaring usannsynlig og dømte ham til fire år og fem måneders fengsel.

De to jentenes forklaring ble altså trodd, og mannen anket på stedet. I begynnelsen av september skal ankesaken opp for Hålogaland lagmannsrett i Tromsø. Det er satt av tre dager til saken, som starter 4. september.

Mannen er tidligere dømt for seksuell omgang med barn under 16 år, og aktor uttalte blant annet i retten i januar at den dømte «går etter unge, sårbare jenter, som er lette å utnytte».

Jenta som da forholdene skjedde hadde vært under 14 år, forklarte i retten at kom i kontakt med tiltalte på sosiale medier, og om hvordan hun skulle bli med han hjem for å ha sex med han som betaling for snus. Dette skjedde i mars 2015.

Ble voldtatt og slått

Hun forklarte i retten at hun angra på det som hadde skjedd og syns det var ekkelt, men beholdt kontakten med mannen. Ved en senere anledning skulle han plukke henne opp fra en fest, hvorpå han i stedet kjørte henne hjem til seg og voldtok henne. Hun forklarte i retten at hun hadde sparket og ropt at hun ikke ville, og at mannen hadde holdt for munnen hennes. Hun sa også at han tok kvelertak på henne to ganger.

– Jeg var så sikker på at jeg kom til å dø, sa hun i tingrettsforklaringa si.

Ved en senere anledning skal mannen ha truet henne til å sette seg inn i bilen sin, og så ha slått henne flere ganger mens han skal ha truet med å drepe henne og sagt at han kunne gjøre det der og da. Dette forholdet er drapstrusselen han også er dømt for.

Den andre jenta var over 14, men under 16 da forholdene skal ha skjedd, og sa at hun og den dømte hadde hatt seksuell omgang flere ganger. Siste gangen sa hun fra at hun ikke ville ha sex den dagen, men den dømte overtalte henne til det og hun følte seg presset til å gjennomføre det. Det var etter dette hun anmeldte saken.

Overgrepsmiljø

Dommen slo også fast at mannen vanket i et miljø  «hvor eldre gutter/menn ikke synes å ha hemninger mot seksuell omgang med jenter i 13-16 års alder».

Både mannen selv og andre i hans omgangskrets var tidligere dømt for lignende forhold. De fornærmede i saken forklarte også i retten at det var vanlig at så unge jenter i miljøet rundt dem ble tilbudt alkohol eller tobakk mot sex av eldre menn. Flere hadde også eldre «kjærester» mens de selv var langt under seksuell lavalder.

– Retten fester ikke lit til tiltaltes forklaring, var tingrettens konklusjon den gangen.