Det er om sommeren silda blir hyppigst spist, og spesielt rundt midsommarafton spiser man sild til den store gullmedaljen. Og silda nytes gjerne med noe skarpt i glasset.

I år har jeg vært på sommerferie i Sverige i tre uker, og har fråtset i det som nok må regnes som den egentlige nasjonalretten hos våre naboer – köttbullar.

Her hjemme i Norge vil jeg gjerne forlenge sommeren litt med å spise sild, og i ukas matspalte skal vi derfor lage to sorter sild som smaker sol og sommer.

Glassmestersild

3 utvannede sursilder

2 dl 12 % eddik

2 dl vann

1,5 dl farinsukker

1 stor rødløk

15 cm purreløk

1 gulrot

(5 cm pepperrot)

6 korn allehånde

6 korn sort pepper

6 nellikspiker

4 laurbærblader

Bland eddik, vann og sukker i en kasserolle. Kok opp og løs opp sukkeret. Smak på laken, den skal ikke være for skarp. Sett laken i kjøleskap til den er helt kald.

Legg hele fileter av sild rundt kanten av et Norges-glass på 7–8 dl. Legg i tynne løkringer, purre og gulrøtter i skiver, samt krydderne. Hell over sukker- og eddiklaken og legg på lokk.

Silda kan spises etter noen timer på glass, men vent gjerne et par dager.

Sitron- og rosépeppersild

3 utvannede sursildfileter

2 dl 12 % eddik

2 dl vann

2 dl sukker

1 sitron

10 rosépepperkorn

6 allehånde

6 nellikspiker

4 laurbærblader

Kok lake på samme måte som i forrige oppskrift.

Skjær sild i gaffelbiter. Bruk et zest-jern til å skjære tynne strimler av sitronskall. Press saften ut av sitronen.

Legg sild, sitronskall og krydder lagvis i et glass. Hell over sukker- og eddiklaken, samt sitronsaft.

La stå i kjøleskap i noen timer før du spiser silda. Denne silda bør du spise raskt, sitronsafta gjør at den blir veldig bløt om du lar den stå lenge.

Nyt silda sammen med nykokte poteter, kokt egg, gräddfil (en type lettrømme), finhakket gressløk og brunet smør.

Smakelig måltid!