Daglig leder Roy Pettersen tar Andøyposten på omvisning inn i den nybygde teststasjonen med et oppdrettsbasseng på fire ganger fem meter som er en miniatyr av hvordan anlegget blir.

– Vi er nå i ferd med å åpne kranene for pumpesystemet som styrer vanngjennomstrømmingen fra Andfjorden. Testprogrammet skal gjennomføres sammen med SINTEF Ocean som har vært involvert siden 2016. I tillegg har vi dratt inn en rekke fagfolk som skal være med og dokumentere prosessteknologien i småskala. I første omgang vil det ikke bli satt fisk i anlegget. Vi skal undersøke og optimalisere det tekniske med vanngjennomstrømming i basseng med inntaks- og avløpssystemet. Fordelen ved friskt og godt sjøvann fra Atlanterhavet rett utenfor skal utnyttes, forklarer Pettersen.

Testprogrammet er finansiert ved hjelp av en million fra Samskap, to millioner er fra Forskningsrådet og nylig tilført investorkapital. Selskapet har et patentbasert konsept som er inne til patentgodkjenning.

Det er en metode for å flytte sjøvannet, slik at fisken hele tiden får nytt friskt sjøvann som er uten lakselus og holder rundt 7 grader vinteren igjennom.

Klart for sprenging i høst

Selskapet disponerer et industriareal på rundt 200 dekar og har nylig kjøpt eiendommen med vindmølla som tilhørte Andmyran Vindpark. Vindmølla skal nå demonteres, slik at Andfjord Salmon får plass til å sprenge ut området med cirka 50.000 kubikkmeter stein for bygging av det første lakseoppdrettsbassenget på 40x45 meter.

Totalt skal det sprenges ut cirka 1 mill. kubikkmeter som hovedsakelig skal gå til bygging av egen havn og industriareal i sjøen utenfor.

– Vi er forsinket etter de opprinnelige planene. Planprosessen tok lengre tid enn beregnet pga. en omfattende reguleringsplanprosess med konsekvensutredning, men nå har vi alt på plass i forhold til både påvirkning av flora, fugl, landbruk, sameinteresser, kystkulturminner over og under vann etc., sier Pettersen.

Han sier at kommunen har vært flinke til å tilrettelegge, men at de har altfor dårlig plankapasitet. Det gjør det utfordrende å holde fremdrift.

I løpet av 2019 skal etter planen det første pilotbassenget som rommer 1000 tonn med laks være på plass med inntaksrørene fra havet på tre og en halv meter i diameter som er selve hovedpulsåra i anlegget.

– Overskuddsmassen fra sprengningsarbeidene har vi allerede to interessenter til. Her på Kvalnes vil massene bli brukt til fyllingsareal og havneanlegg med dypvannskai for å ta imot fôret og levere laksen levende til brønnbåt, sier han.

Ansatt finansieringssjef

– Vi har nå ansatt Helge Krøgenes som finansieringssjef. Han slutter som daglig leder i Fabrikken Næringshage, begynner 1. september og skal jobbe med finansiering og anskaffelse av investorkapital, forklarer Pettersen.

I tillegg har de nyttet til seg en industridesigner i deltidsstilling.

– Vi vil etter hvert ansette ny daglig leder i selskapet, slik at jeg kan konsentrere meg om å videreutvikle konseptet og berede grunnen for selskapets videre vekst. Blant annet er det aktuelt med flere anlegg andre steder i kommunen, og i nordre Nordland og Troms. Vi ser også for oss både egen smoltproduksjon og lakseslakteri etter hvert, sier han.

Andfjord Salmon har kontorsted på Sortland, men forretningsadressen er i Andøy. Investeringene for det første bassenget kommer på i overkant av 100 millioner kroner, mens det totalt vil koste cirka 700 millioner kroner for hele anlegget med 10 basseng. Det første anlegget vil ha et arbeidskraftbehov på cirka 15-17 årsverk.

Det første blir dyrest

– Det første pilotanlegget vil bli dyrest på grunn av grunnlagsinvesteringene. Vi har imidlertid fått med oss gode aksjonærer som er med på investeringene, og jeg er veldig godt fornøyd med responsen blant de vi har presentert våre planer for. Vi vil jobbe kontinuerlig med gode finansieringsløsninger der tilgang på risikovillig og langsiktig kapital er viktig, sier han.

Pettersen legger til at få, om noen i verden har bedre forhold for et gjennomstrømmingsanlegg enn slik det ligger til rette i dette området.

– Dersom vi skal lykkes med noe på land er vi nødt til å tenke stort og innovativt, men hele tiden slik at fiskevelferd og fiskehelse har høyeste prioritet. Selskapet baserer sitt konsept på enkle teknologiske løsninger som skal bidra til gode vekstbetingelser for laksen med lavest mulig energiforbruk per kilo produsert fisk, påpeker han.

Andfjord Salmon har i denne forbindelse startet ei utredning av ulike muligheter for å supplere den vannbaserte energien fra Andøy Energi med andre fornybare løsninger. Her er Enova inne og støtter utredningsarbeid på kortreist fornybar energi via solcelle, bioenergi, vindkraft m.m.

Når det gjelder utnyttelse av bioresten (fôrspill og fiskeekskrementer) vil dette både kunne benyttes til bioenergi, som tilleggsråvare til Andøytorv og gi ekstra vekst til havsalat eller andre former for algeproduksjon, avslutter Pettersen.