«Rådmannen vil anbefale, med svært store betenkeligheter vedrørende økonomien, at man går videre med alternativ 1», skriver rådmannen i sin innstilling.

Se anbefalningene fra rådmannen og alternativene i sin helhet her.

I anbefalingen kommer det frem at årsaken til at man ønsker å finansiere trekantbygget med disposisjonsfond og engangsinntekter, er at belastningen på økonomiplanen på denne måten blir mindre.

«Dette er en kostbar innstilling som vil måtte bidra til en tøffere prioritering i årene fremover, og det er etter rådmannens vurdering langt ut over de rammer som var tiltenkt prosjektet da det ble initiert i kommunal regi. Samtidig er det etter rådmannens vurdering den eneste sannsynlige innstillingen som ender i realisering av prosjektet.»

Videre skriver rådmannen at han tror andre vedtak ville ført til at Museum Nord trakk seg ut av prosjektet. Det er fortsatt håp i et hengende snøre for en kostnadsreduksjon for Hadsel kommune, men det snøret er særdeles tynt.

«Det vil være urimelig å avvise totalt en mulig kostnadsreduksjon for Hadsel kommune, men de siste års forhandlinger har gitt lite håp om at det skal komme betydelige bidrag fra Musseet (Museum Nord red.anm).».

Innstillingen blir dermed som følger

1.Hadsel kommune inngår avtale med Museum Nordom realisering av Vernebygg rundt Finnmarken/nytt Hurtigrutemuseum basert på de fremlagte rammer, og gir rådmannen myndighet til å inngå avtale med valgt entreprenør etter administrativ vurdering av innsendte tilbud. Kontrakten inngås enten direkte eller via kommunens aksjeselskap som beskrevet i saken.

2. Realisering av investeringen skal skje innenfor en totalramme på 203 mill eks mva, herunder inkludert 25 millioner kroner i form av overføring av trekantbygget uten medfølgende gjeld til aksjeselskapet. Byggekostnaden begrenses til 178 mill eks mva.

3. Kommunestyret aksepterer, med forutsetning om en minste leietid på 35 år.

4. Rådmannen bes legge frem sak om kommunal garanti til aksjeselskapet i neste kommunestyremøte slik at finansiering kan sikres og selskapet får anledning til å overta kontrakter med entreprenører. Videre gis rådmannen fullmakt til å etablere aksjeselskap, samt utarbeide forslag til vedtekter for selskapet. Vedtektene utarbeides i tråd med de krav som er satt fra Museum Nord.

5. Rådmannen bes gjennomføre kapitalisering av aksjeselskapet gjennom tingsinnskudd på 15 millioner kroner i kontanter, samt overføring av trekantbygget. I tillegg overføres statlig og fylkeskommunalt tilskudd til selskapet.

113 millioner kroner

Innstillingen fører til at den totale lånerammen for Hadsel kommune blir på 113 millioner kroner. Hadsel kommune låner 40 millioner kroner, mens et aksjeselskap som opprettes for å bygge museet tar opp et lån på 73 millioner kroner. Lånet på 73 millioner kroner, betjenes av husleie fra Museum Nord, men det er kommunen som har risikoen her.

Politikerne har nå på bordet at deler av det lånet på 40 millioner kroner kan finansieres av Havbruksfondet og Disposisjonsfondet. Bakdelen med dette er at disse pengene tidligere er vedtatt å brukes til å betale ned andre lån samt å gjøre for eksempel den nye skolen på Stokmarknes billigere.

–  Må vurdere om det er verd det

Tommy Løveng Hansen er økonomisjef i Hadsel kommune. Han er den som har jobbet tettest opp mot vernebygg-saken over flere år.

–  Nå er det opp til politikerne. Det er Hadsel kommune som tar brorparten av kostnadene og risikoen. Nå må politikerne stille seg spørsmålet om det er verd det eller ikke, sier han.

Det er ikke tvil om at kostnadene for prosjektet har økt. Innledningsvis skulle kommunen bidra med 40 millioner kroner, nå er rammene for Hadsel kommune oppe i 113 millioner kroner på et prosjekt som originalt skulle koste 120 millioner kroner.

Kan reduseres

Totalrammen på 203 millioner kroner kan også endre seg.

–  Men om den gjør det, vil den ikke gå opp men ned. Rådmannen har skissert mulige krav og tiltak for å redusere totalkostnaden. Deriblant bruk av for eksempel penger fra Havbruksfondet. Vi kan også ta ut opsjonen på dette å bygge inn lugarseksjonen fra «Finnmarken» fra 1912. Dette vil redusere utgiftene med rundt sju millioner kroner.

Forrige uke kom det frem at en av anbyderne for byggingen av vernebygget hadde redusert prisen med 10 millioner kroner etter å ha regnet over tilbudet på nytt. Dermed ble totalrammen redusert fra 203 til 193 millioner kroner. Etter dette har kommunen satt inn igjen infasingen av seksjonen fra «Finnmarken» fra 1912, slik at totalrammen da fortsatt ligger på 203 millioner kroner.