Lørdag deltok Jan- Morten Ra fra Saura i Ironman Sweden i Kalmar. Ni timer, 16 minutter og fire sekunder med svømming, sykling og løping. 2.130 stilte til start og Ra tok en 24 plass totalt sett og en sjetteplass i sin gruppe.

En drøm

– Siden det kun er de fire første i hver klasse som blir automatisk kvalifisert til Ironman-finalen på Hawaii, så var jeg avhengig av at noen før meg på lista var kvalifisert tidligere eller ikke kunne reise, sier Ra.

Beviset på at han er kvalifisert til Ironman-finalen på Hawaii 13. oktober. Foto: Privat foto

Søndag var det klart at to av de foran ikke ville reise, og dermed er det duket for en andværing i det som regnes som VM i Ironman.

– Det er en drøm som går i oppfyllelse for meg, sier han.

– Som å sykle rundt Andøya

I helgas konkurranse gikk både svømming og sykling helt etter planen.

Jan-Morten Ra før start i helgas konkurranse i Kalmar i Sverige. Foto: Privat foto

– Svømming er min trygge bit, og syklingen gikk kontrollert. Sykkelløypa er flat, med kun 400 høydemeter på 18 mil, så det ble nesten som å sykle rundt Andøya, sier han. På løpingen føler han at det er noe som ikke helt stemmer i kroppen, som han må jobbe med fremover.

– Det å løpe en maraton etter 18 mil på sykkel er ingen lek, men jeg holdt det gående hele veien, så alt i alt er jeg fornøyd, sier han.

Vanvittig varmt og kastevinder

13. oktober står han på startstreken på Hawaii, i det som også er 40-årsjubileet til Ironman.

Mamma Marit Janne Ra hadde tatt turen til Kalmar for å heie på sønnen i helgas konkurranse. Foto: Privat foto

– Jeg har vært med på et par Ironman-VM i halvdistansen tidligere, så jeg vet at det blir hard konkurranse. Det er flere hundretusen som prøver å kvalifisere seg i løpet av året, så det er få som kommer dit uten å være i god form. Løypa på Hawaii er kjent for både vanvittig varme og kastevinder, sier Ra.

Nå skal han ha en rolig uke for restituere etter helgas løp, før det blir noen uker med trening for å holde kroppen i gang fram mot avreise.

Sponsorer fra Andøy?

I tillegg må reiseopplegget spikres med flybilletter og hotell. Han medgir at det ikke er noen billig sport han driver med.

– Det koster å reise til paradis, og bare påmeldingen for å delta koster 1000 dollar sier han. Han har noen små utstyrssponsorer, men har plass til flere.

– Det er alltid plass til flere sponsorer, og det hadde ikke vært feil med en sponsor eller to fra hjemplassen, sier han.

Etter 9 timer, 16 minutter og fire sekunder kom Jan-Morten i mål som nummer 24 av hele 2.130 startende i Ironman Sweden i Kalmar lørdag. Foto: Skjermdump