I følge en 2018-rapport fra Forsvarsbygg, har miljøseksjonen deres gjennom intervjuer, befaringer og gjennomgang av historiske data framskaffet en oversikt over hvilke områder ved Andøya flystasjon hvor det er eller kan være mistanke om forurenset grunn. Rapporten fra Forsvarsbygg legger grunnlagt for videre undersøkelser og risikovurderinger av forurensninger i jord og vann på Andøya flystasjon.

I rapporten fra Forsvarsbygg fokuseres det blant annet på brannskum som har vært brukt ved Andøya flystasjon, såkalte perfluorerte forbindelser (PFAS). Tre områder er identifisert som kilder for PFAS: Dagens aktive brannøvringsfelt, området rundt brannstasjonen og et øvingsområde sør for brannstasjonen.

Dette utgjør de første undersøkelsene av forurensing i grunnen ved Andøya flystasjon. I en henvendelse til forsvarsminister Frank Bakke-Jenssen etter hans møte på Andøya i juni, og der oppdraget ble gitt til Forsvarbygg, forteller Forsvarsbygg at det er utarbeidet et program for prøvetakninger ved flyplassen. Det beskriver gjennomføringen av miljøtekniske grunnundersøkelser ved flystasjonen. Videre undersøkelser og tilhørende rapporter er planlagt gjennomført innen midten av november i år.

Lekker til Andfjorden

– Området ved og rundt brannøvingsfeltet er den største kilden til PFAS-forbindelser til Andfjorden. Utlekkingen fra området er langsom. Selv om området utenfor er påvirket, utgjør ikke brannøvingsfeltet noen trussel mot økosystemet i Andfjorden, heter det i rapporten fra Forsvarsbygg.

Etter at deler av den gamle flystasjonen er undersøkt, mener Forsvarsbygg at det i neste runde bør prioriteres å begrense forurensingen, både horisontalt og vertikalt, i de tre områdene.

– For å få en bedre oversikt over forurensningen i området, bør det også tas ytterligere jordprøver rundt hangar G og H, hvor PFAS-holdig skum har vært benyttet. Det må utføres risikovurderinger for å kunne konkludere om områdene er en risiko for miljøet.

Overstiger miljøstandard

Rapporten tar ikke for seg flystasjonens eget deponi, som ikke er risikovurdert.

– Innledende vannprøver fra myrsig i området rundt deponiet viset sink og andre konsentrasjoner som overstiger standarden for miljøkvalitet i ferskvann, heter det. Flere andre miljøskadelige stoffer er også registrert i vannprøvene.

– Det må tas flere prøver fra deponiet for å få et grunnlag til å kunne vurdere om det er uakseptabel spredning av miljøgifter fra deponiet, sier rapporten, som anbefaler at synlig skrot i området bør fjernes.

Rapporten forteller at konsentrasjonen av metaller i bakken ved den gamle skytebanen, en øvingsbane for luft-til-bakke-skyting, bør bestemmes og at området risikovurderes.

Mistanke om forurenset grunn

Det er tre områder hvor det kan være mistanke om forurenset grunn i forhold til tidligere bruk og installasjoner. Anleggsområdet i sør er et stort grusområde på cirka 33.500 kubikkmeter, som har vært benyttet til ulike typer anleggsaktiviteter. Der har vært etablert knuseverk og asfaltverk, utplassert dieseltanker for påfylling på området, samt mellomlagring av overskuddsmasser med ukjent renhetsgrad.

Drivstoffanlegg

Et annet område er der det tidligere var et Esso-anlegg med tilhørende garasjer hvor det har foregått påfylling av drivstoff, samt vasking, vedlikehold og lagring av tunge kjøretøy.

Et tredje området er det som i dag benyttes som hobbyverksted og tidligere ble benyttet til vedlikehold av tunge kjøretøy. Erfaringsmessig er det grunn til mistanke om forurenset grunn ved disse områdene som følge av spill og søl fra aktiviteter i området. Dette må bekreftes eller avkreftes med prøvetakinger, heter det.

Enkelte fugleområder peker seg ut

Basert på kartlegging av biologisk mangfold ved Andøya flystasjonen i 2005, peker noen lokaliteter seg ut som ekstra viktige med tanke på fugl. Om områdene og artene har samme betydning i dag, må vurderes, mener Forsvarsbygg.

Deponi større enn antatt

Forsvarsbygg konkluderer om at deponiet på flyplassen er større enn tidligere antatt. En prøve i et utsatt område viste at miljøstandarden for ferskvann var oversteget. Derfor bør det tas nye prøver for å bekrefte eller avkrefte resultatet. For tre andre prøver var andre maksverdier for ferskvann oversteget.