Kommunestyret i Hadsel var i dag invitert til å fatte et vedtak om å finansiere et vernebygg til 203 millioner.

Kommunestyret sa nei, og sparker ballen tilbake til Museum Nord, som blir bedt om å bidra med mer penger. Kommunestyret vil ha en maksimal budsjettramme på prosjektet på 193 millioner kroner, hvorav 160 millioner kroner dekkes av staten, fylkeskommunen og Hadsel kommune.

– Nå har politikerne signalisert hva som er kommunens smertegrense, nå er det opp til museet, sa økonomisjef Tommy Løveng Hansen til VOL etter endt møte.

Demper ikke

Museum Nord tar ikke ekstraregningen sånn helt uten videre.

– Vi har vært med på å finansiere de siste 40 millionene som trengtes i prosjektet. Å finne finansiering utenom dette er vel utenom det mandatet vi egentlig har, sier styreleder Melgaard til VOL.

Hun sier at Museum Nord har behov for å snakke med Hadsel kommune om museets rolle i prosjektet.

– Vår rolle er egentlig å drifte museum, ikke bygge nye bygg, sier Melgaard.

I mål

– Er det opplagt at Hadsel kommune og Museum Nord kommer i mål med dette prosjektet?

– Det tør jeg ikke svar på per nå. Saken er krevende for Hadsel kommunen, men også for oss fordi man i Hadsel har en forventning om at vi skal finansiere mer. Det har jeg ikke en løsning på.

– Har Museum Nord mer å gå på?

– Vi har strukket oss mer enn langt, og som museum har vi egentlig en annen rolle enn å finansiere bygg. Vår oppgave er å være en støttespiller og samarbeidspartner til Hadsel kommune. Vi skal sørge for at museet blir drivverdig og et godt produkt for Hadsel kommune, som får et signalbygg både i forhold til reiseliv og stedsutvikling, sier Melgaard.

Hun sier at det ikke er Museum Nords rolle å si nei til prosjektet. Den oppgaven tilligger Hadsel kommune.

Møte

Både Hadsel kommune og Museum Nord varsler at det skal holdes møter snarest mulig.

– Er du skuffet over kommunestyret i Hadsel?

– Nei, det kan jeg ikke si. Kommunestyret er det styrende organet i Hadsel, som må gjøre de vedtakene de må utfra den økonomien kommunen, men dette vedtaket er utfordrende for prosjektet. Det er det, sier Melgaard.

– Tror du at det blir noe av bygget?

– Jeg har hatt trua til nå. Før vi har snakket med Hadsel kommune vil jeg si ja.