Sverre Utvåg er daglig leder i harstadselskapet Nordic Investment, et selskap som blant annet eier og leier ut eiendom - og som også eier og driver hoteller.

– Vi er et Harstadbasert selskap, men vi eier og driver hoteller, blant annet Scandic-hotell i Tromsø og Harstad. Så selskapet har drevet i bransjen siden 60-tallet. Vi har faktisk også tidligere vært med og drevet Sortland Hotell, en gang i tida, sier Utvåg (det var da det het Sortland Nordic hotell).

– Betyr det at det vil være snakk om et Scandic-hotell?

– Det betyr ikke automatisk det. Men det er opplagt en mulighet. Generelt er det mange som vil bygge hotell, men de fleste er helt avhengige av en profesjonell leietaker. En del prosjekter strander på at man ikke får operatører til å leie. Vi tror vi har en god fordel på at vi enten kan drive det selv, eller i samarbeid med Scandic eller andre, sier Utvåg.

Må kartlegge potensialet

– Vi har fulgt litt med, og vet at det har vært planer på Sortland en stund. Det vi er i gang med nå, er å kartlegge potensialet for bygging av hotell på Sortland. Vi har ikke kommet så langt, det er derfor vi har vært så «påholdne» med informasjon. Vi har begynt å jobbe litt med utforming, og vi har begynt å kartlegge potensialet, er det Utvåg kan si om planene foreløpig.

– Vi jobber mer med trua enn med fakta før øyeblikket.

Han kan likevel ikke garantere hundre prosent at hotellplanene vil bli gjennomført, men sier de gjør det de kan for å gjennomføre det.

– Nei, vi skal se, men når opsjonspengene er betalt, vitner det om at vi har ganske stor tro på prosjektet. Men vi må jobbe litt for å få verifisert den trua. At avtalen er inngått og pengene betalt, er et tegn på at vi er seriøse og ønsker å få det til, sier han.

Imponerte over Kulturfabrikken

Ifølge Utvåg har Kulturfabrikken Eiendom vært ganske sentrale i å få hotellplanene på beina. Utvåg og Holmøy hadde ingen forretningsrelasjoner fra før.

– Vi ble nok kobla litt sammen av selger, Kulturfabrikken Eiendom. Vi kjente ikke hverandre, men det er en hyggelig og litt spennende kombinasjon, av de som er lokale og har lokal entusiasme, og vi som er mer erfarne med hotelldrift. Men det er ofte sånn… alle vil ha nytt hotell, og det bør være så fint, høyt og stort  som mulig. Vi opplever vel at det lokalt er veldig stor interesse for det. Alle på Sortland tror det vil gå kjempeflott med én gang, men det er jo det vi må sjekke ut, sier han.

Utvåg har selv vært på Sortland for å ta tomta i øyensyn, og han åpner døra for et samarbeid med dem.

– Vi syns mulighetene i nabobygget, i kulturhuset, kanskje kan være en fin kombinasjon med hotellet. Vi var veldig imponerte over Kulturfabrikken, jeg hadde ikke vært der før. De er nok en pillar i prosjektet, at man har dem med, sier han.

Medvind og motvind

– Jeg tolker det du sier til at selv om dere ikke kan garantere hundre prosent for at hotellet vil komme på plass, så har dere tro på at det vil gå og jobber for alvor med det?

– Ja, det har vi. Vi har tenkt oss om før vi har underskrevet en avtale. Men vi har drevet hotell en stund, og det er ikke bestandig det blir fullt fra dag én. Dette er tross alt små markeder. Jeg snakker som en harstadværing… det er en del mandager i januar også. Vi må ruste oss for både medvind og motvind når vi lager regnestykker, sier han.

– Det er en enorm lokal entusiasme, det registrerer vi. Hittil har vår jobb kanskje vært å dempe det litt ned, si at vi må vente og se, sier han.

Når det gjelder utforminga, kan ikke Utvåg si noe definitivt om den. Men han forstår at det er mye interesse rundt dette, ettersom Holmøys selskap Holmøy Maritime har vakt stor begeistring og interesse med sitt atypiske industri- og kontorbygg.

– Jeg fikk helt hakeslipp da jeg så Holmøys bygg, jeg driver også i en bransje der arkitektur og estetikk er viktig. Anlegget var flottere enn jeg hadde forventa. Til dette prosjektet er det selvsagt en mulighet med noe slikt, men en eller annen dag skal regninga betales. Det er derfor for tidlig å si hvordan det blir seende ut. Men Knut har sterke meninger om at det må være ordentlig, avslutter han.