Lavere innvandring og færre fødsler fører til at befolkningsveksten i Norge nå er på sitt laveste siden 2005.

Det bodde i alt 5.312.300 personer i Norge 1. juli i år, ifølge SSB.

Folketallet økte med 9.600 i månedene april, mai og juni. Det er 1.050 færre enn i samme periode i fjor. Man må helt tilbake til 2005 for å finne en svakere folkevekst i andre kvartal.

Lavere innvandring er hovedgrunnen til denne utviklingen. Det innvandret 10.700 personer, noe som utgjør en nedgang på 1.700 personer fra året før.

Se hele statistikken

Opp og ned

Ser vi på tallene for Vesterålen, er det både godt og dårlig nytt.

Hadsel har økt med 42 innbyggere i andre kvartal og er oppe i 8.094.

I Bø har folketallet økt med åtte innbyggere. Den vakre kommunen er nå oppe i 2.629 innbyggere.

Øksnes hadde nedgang med 26 innbyggere. De er nede i 4.511.

Sortland hadde vekst med 44 innbyggere og er oppe i 10.473.

I Andøy fortsetter nedgangen. Her har folketallet sunket med 37 i andre kvartal. Her er innbyggertallet nå nede i 4.826.

Totalt bor det per andre kvartal 30.533 innbyggere i Vesterålen.

Negativt fødselsoverskudd

Nedgangen på fødselsoverskuddet er imidlertid unison for fire av fem vesterålskommunene. (Fødselsoverskudd regnes i antall fødte opp mot antall døde i et gitt tidsrom)

Hadsel hadde -1 i andre kvartal, Bø -6, Øksnes -12 og Andøy -5. Sortland var eneste kommune med pluss 5. Oppgangen i folketall i tre av dem kommuner, skyldes derfor tilflytting og innvandring.

Før Lødingen har også utviklingen vært negativ. Folketallet har i den kommunen gått ned med 13 og fødselsoverskuddet er på -10.

Færre fra Syria og Eritrea

Nettoinnvandring – tallet på dem som har innvandret minus tallet på dem som har utvandret – ble 4.600 personer. Det er omtrent halvparten av nivået på nettoinnvandringen i samme periode i årene 2008-2012, da innvandringen langt høyere.

Nedgangen i innvandring skyldes i hovedsak at det kommer færre med syrisk eller eritreisk statsborgerskap. Det har også vært en liten nedgang i innvandringen fra Afghanistan og Somalia.

Fra land i Øst-Europa har det imidlertid vært en liten økning i nettoinnvandringen.

Lavere folketall i flere fylker

Det ble født 14.700 barn i andre kvartal. Det er en nedgang på 400 fra samme kvartal i fjor og omtrent 4 prosent lavere enn gjennomsnittet for april, mai og juni i de siste 20 årene. Antallet dødsfall holdt seg konstant.

Fødselsoverskuddet var størst i Oslo, Rogaland, Akershus, Hordaland og Vest-Agder når man ser overskuddet i sammenheng med det totale folketallet i fylket.

I fylkene Hedmark, Oppland og Telemark døde det flere enn det ble født.

I andre kvartal gikk folketallet litt tilbake i fylkene Finnmark, Oppland, Vest-Agder og Sogn og Fjordane. Resten av fylkene hadde befolkningsvekst, og veksten var størst i Oslo og Akershus.