Det sier styreleder Svein Erik Nicolaysen i Kulturfabrikken Eiendom AS til VOL. Inntil i fjor høst hadde han og daglig leder, Ingebjørg Glad Pedersen, gjort mange framstøt mot mulige interesser for hotellplanene, men uten å lykkes helt. Selskapet hadde kommet så langt i prosessen at de vurderte å tenke helt nytt. Så fikk de et tips om at en investor i Harstad kunne være en mulighet.

– Vi hadde på det tidspunktet allerede gående en dialog med investor Knut Roald Holmøy. Så fikk vi et tips om at Sverre Utvåg i Harstad-firmaet Nordic Investment AS kunne være en aktuell samarbeidspartner. Jeg og daglig leder kastet oss i bilen og kjørte til Harstad, fordi vi mente at de kunne være et godt lag. Senere førte vi partene sammen. Det er dette samarbeidet som resulterte i opsjonsavtalen mellom partene, og jeg konkluderer med at de har blitt en god match.

Grossist i styreverv

Som styreleder har Svein Erik Nicolaysen hatt en aktiv rolle i prosessen, der mandatet var å selge hotelltomta til noen som var interessert og villig til å bygge et hotell ved Kulturfabrikken. Han må kunne karakteriseres som en grossist i styreverv. En rask oversikt viser at han har 14 ulike roller i næringslivet og bedrifter som representerer i underkant av 200 arbeidsplasser.

– Ja, jeg er en profesjonell styreleder. Det er dette jeg lever av, i tillegg til at jeg har et lite konsulentselskap, sier Svein Erik Nicolaisen til VOL. Han har ikke talt opp hvor mange styreverv han faktisk har.

Derfor vil han hemmeligholde

Som VOL har formidlet fra de andre aktørene i spillet om hotellplanene ved Kulturfabrikken, holdes kjøpesummen for tomta og opsjonspengene fortsatt hemmelig.

– Jeg kan ikke si noe annet enn de andre, men disse opplysningene er nok ikke noe vi kan gå ut med. Av hensyn til at det potensielt kan komme en prosess etter dette, ønsker vi ikke å avsløre verken kjøpesum for tomta eller opsjonspremien. Nå har vi tro på disse aktørene, men dersom det ikke skulle gå som forventet, ønsker vi at eventuelle andre framtidige aktører ikke skal kjenne disse opplysningene, som jeg mener er av forretningsmessig karakter. Det ville være for dumt å vise kortene, sier styrelederen.

Svein Erik Nicolaisen i Kulturfabrikken Eiendom AS understreker at han har trua på partene, men så lenge kjøpet av tomta ikke er gjennomført, så vil det være noe usikkerhet og ikke i selskapets interesse at beløpene blir kjent.

Hotell og kultur

På spørsmål fra VOL bekrefter Nicolaysen at det ligger i kortene at man tenker seg et samarbeid mellom Kulturfabrikken og et nytt hotell på nabotomta. Han mener at det vil være nyttig for begge parter, der de to interessene kan dra nytte av hverandre.

– Vi får se om det blir et samarbeid, men jeg har tro på at det kommer til å bli signert en avtale og etablert et samarbeid dem imellom. Jeg mener det blir lettere å gjennomføre arrangementer på Kulturfabrikken når man samtidig har overnatting så nært. Det kan hende at det også blir samarbeid om lokaler og arrangementer, og jeg håper at det blir mye og stor aktivitet i området.

Hotell med signaleffekt

Sortlands politikere ønsker seg større signaleffekt enn det de har sett av foreløpige skisser. Hva er din formening om dette?

– Jeg må innrømme at jeg ikke har sett skissene, men har fått opplyst at det er vist tidlige utgaver som ikke er representative for det utrykket hotellet vil få til slutt. Når det gjelder såkalt signaleffekt, har jeg først og fremst tiltro til at det blir en funksjonell effekt, men håper også at hotellet kan bli et landemerke på Sortland. Det var vanskelig å komme med noen pålegg her, samtidig som det er vanskelig å definere hva signaleffekt er.

Utvikling av turisme

For ham har det vært en spennende fase å få opsjonsavtalen på plass. Han er spent på det endelige resultatet.

– For byen og Vesterålen mener jeg denne satsingen kan bli et kraftfullt bidrag til reiselivsutvikling og utvikling av regionen, sier Nicolaysen, som mener prosjektet vil komme på et tresifret antall millioner kroner.

Flere hotell

– Et annet hotellprosjekt er også under oppseiling, og da er det klassiske spørsmålet om det kan bli for mange hotell og for stor konkurranse på Sortland?

– Dette er spørsmålet som kommer opp hver gang det skal bygges noe nytt, om det skal bli for mye trøbbel. Det har vi hørt tidligere over lang tid, men ser ikke ut til å ha skjedd. Dersom det kommer en samlet økt kapasitet samtidig, kan det blir vanskelig, men over tid håper jeg at det skal være et marked for flere hoteller på Sortland.

Med tanke på prosjektets betydning, viser han til Thon-hotellet i Svolvær, som har hatt mye å si for utvikling og turisme der. Han håper at det nye hotellet ved Kulturfabrikken kan få en lignende effekt i Vesterålen, selv om dette ikke er dirkete sammenlignbart.

Gode odds

– Jeg har over 90 prosent tro på at dette skal lykkes, og det er gode odds. Jeg har tro på dette fordi det er seriøse og gode aktører som nå spiller sammen. Når de har gått videre med opsjonsavtalen, viser det at de mener alvor med sitt engasjement. Tidsmessig håper jeg at hotellet står ferdig i løpet av 2020.