– Monsen-effekten er fantastisk, sier kultursjef i Øksnes, Trond Ståle Mathisen og legger til at tellinga viser utrolige resultater.

Fra slutten av mai

– Det er Vesterålen friluftsråd som gjennom Bård Meløe har satt opp telleapparatene i samarbeid med turlaget. Disse ble satt opp 29. mai i år, med ett apparat i Nyksund og ett apparat på Stø. Telleapparatene teller en person som går opp på Dronningruta uansett hvor vedkommende starter og teller en person når han går ned, sier han.

Når Mathisen ser på rapporter fra de første registreringene ble gjort og frem til i dag,  viser telleapparatet 53.281 registreringer.

– Da jeg først fikk tallene begynte jeg og lure på om både biler og personer var blitt talt med, humrer kultursjefen, som er blitt sitert på dette i Øksnesavisa.

Travlest med Monsen

Da hele Norges turguru Lars Monsen kom på besøk til Øksnes for å gå den populære ruta, var det folkevanding.

– Den travleste dagen vi har hatt er torsdag 26. juli med nesten 900 mennesker, som var Monsen og følge. Det som imidlertid er interessant i denne sammenhengen er at Monsen ikke startet å gå ruta der telleapparatene står. Og han kom heller ikke ned der telleapparatene stod, slik at vi ikke har fått registrert dette, sier han.

De registreringene som er gjort onsdag 25. juli er 503 på Stø og 416 på Nyksund.

– Når vi har sett på tv-programmet i ettertid så ser vi som vet hvor boksene stod at man startet ikke og kom heller ikke ned der telleapparatene stod. Slik at tallene mest sannsynligvis er høyere, sier Mathisen.

Nøkkeltall

Telleapparatene er satt opp for å få noen nøkkeltall når det gjelder besøk på Dronningruta.

– Dette gjør vi med tanke på en søknad som vi har levert Miljødirektoratet, som er en del av et forprosjekt der vi skal levere svar fra kommunen ved nyttår. Vi har fått 300.000 kroner til dette forprosjektet, og telleapparatene er en del av dette som skal gi oss tall og statistikker, slik at vi får bort all synsingen, sier han.

Rapporten skal leveres fra kommunen 31. desember, og etter det er neste steg at dette arbeidet skal munne ut i en søknad om å bli nasjonal turiststi, som skal være inne hos direktoratet til 1. februar.

– Miljødirektoratet holder på og lager ei ordning med nasjonale turiststier, der det er noen turstier i Norge som blir definert innenfor dette. Det er de som bestemmer seg for hvilke turstier som skal bli nasjonale, og kriteriene for dette er enda ikke utarbeidet. Det er nærliggende å tro at dette kan bli noe av det samme man ser med ordningen nasjonale turistveier og nasjonalparker, sier han.

Egen hjemmeside for Dronningruta

Dronningruta i Øksnes er i celebert selskap, med turmål som Besseggen og Trolltunga, som har en del hundretusen besøk i løpet av ett år.

– Vi konkurrerer ikke med de andre. Da vi hadde vårt første møte hos Miljødirektoratet måtte jeg flire litt, fordi da ble det poengtert at selv om vi fikk støtten til et forprosjekt så var vi ikke å anse som en nasjonal turiststi. Jeg måtte sette meg ned på min stol og sa at jeg oppfatter det motsatt, kommunestyret har bestemt at vi skal være nasjonal turiststi, så da er vi det, humrer han.

Trond Ståle Mathisen er strålende fornøyd med at Dronningruta har fått så mye blest. Her med en av brosjyrene som er utarbeidet i forprosjektet. Foto: Tone M. Sørensen

– Jeg synes det som er mest artig er det at Dronningruta har fått så stor blest, at den er blitt kjent. Jeg er nå i ferd med å lage en egen hjemmeside, dronningruta.no og holder på og kvalitetssikre teksten som står der. Monsen-effekten er absolutt fantastisk, sier han.

På hjemmesida dronningruta.no er det både turbeskrivelser og også en guide til andre opplevelser ellers i Øksnes og Vesterålen.

Ringvirkninger for hele Vesteråen

Gjensidigestiftelsen har laget en konkurranse der Dronningruta er med.

– Vi oppfordrer alle til å gå inn på hjemmesiden og stemme. Akkurat nå ligger vi på tredjeplass i landet, sier Trond Ståle Mathisen.

Malvik kommune leder med 2736 stemmer, Madonnastien har 2603 stemmer mens Øksnes har 2222 stemmmer.

– Jeg har selv avlagt stemme så mange ganger som jeg hadde muligheten, sier Mathisen. Han mener det gir ringvirkninger både til kommunen og til hele Vesterålen at har ei berømt rute, i en region som er et paradis for vandrere.

– Det som har vært min kjepphest er det at vi faktisk har en skatt her og det må man ta vare på, derfor ønsker vi å gjøre Dronningruta til en nasjonal turiststi. Da får vi tatt vare på den på en å profesjonell måte som mulig. Både turlaget og reiselivet og alle spiller på lag med oss, og den er fantastisk både den jobben de har gjort og den jobben de gjør, sier Mathisen.

– Jeg har sagt til Trond Løkke at de ikke får lov til å trekke seg ut her, det er de som kan dette. Alt i alt har det som har skjedd denne sommeren vært voldsomt positiv, sier kultursjefen.