Torsdag omtalte VOL at Kripos i flere måneder har vært i Vesterålen for å bistå det lokale politiet i forbindelse med etterforskninga av et mistenkelig dødsfall høsten 2016.

Dødsfallet ble også ansett som mistenkelig og etterforska da det skjedde, men det lokale politiet klarte ikke å finne ut av hva som hadde skjedd - og kunne ikke konkludere med hvorvidt det var et selvmord, eller om dødsfallet var et resultat av kriminell aktivitet.

Da saken ble sendt til politijurist som skulle avgjøre påtale eller henleggelse, var etterforskninga ansett som ferdig. Uten at saken var løst.

– Det var gjort ganske mange etterforskingsskritt i saken. Det er nok riktig at sånn som saken sto, vurderte man ut fra de opplysningene man hadde da, at det ikke var grunnlag for å gå videre med den, sier politiadvokat Kay Rønning-Nyvold.

Pårørende ønsket Kripos inn

De pårørende til den avdøde tolket dette som at politiet hadde gitt opp etterforskingen, og sendte da en klage til statsadvokaten. Statsadvokaten mente på sin side at saken måtte etterforskes videre, og sendte den tilbake til politiet.

Det var etter dette at de ba Kripos om hjelp.

– Dette med Kripos kom vel opp høsten 2017, da blant annet de pårørende ba om at Kripos skulle kontaktes i saken. Man kom til en vurdering om at det var bra å få sett på saken med nye øyne, sier Rønning-Nyvold.

– Det var en del uavklarte ting, det var det. Samtidig var det sånn at man vurderte at man skulle be Kripos om en gjennomgang av saken, og se om de så noe som burde gjøres, eller noe som kunne gjøres på annen måte.

Kripos ble formelt spurt om å bistå i februar/mars i år, og ankom Vesterålen i mai. Og siden har de vært her.

Håper å finne ut hva som har skjedd

Frode Thomas Lier er politioverbetjent for Kripos, og den som uttaler seg om saken på vegne av dem. Han er Kripos' etterforskningsleder for saken i Vesterålen.

– Skjer det ofte, etter at det lokale politiet innstiller på å henlegge saken, at statsadvokaten krever ytterligere etterforskning og at dere så kommer inn?

– Jeg har ikke tall på det, men det skjer. Det er viktig å presisere at det var Nordland politidistrikt som har bedt oss om bistand. De er interessert i å finne ut av hva som har skjedd, sier Lier.

– Voldsseksjonen i Kripos jobber utelukkende men den typen saker, så vi har en spisskompetanse på mistenkelige dødsfall, og Kripos som enhet besitter spisskompetanse innen flere fagfelt som er relevant i slike saker, sier han.

Vil avklare om det er drap

Både Lier og Rønning-Nyvold er tydelige på at de etterforsker saken i forsøket på å finne ut om det er snakk om et drap.

– I denne saken er det slik at vi ikke kan konkludere definitivt at det er selvdrap, men heller ikke definitivt at det er drap. Det er forhold ved åstedet og avdøde som gjør at saken må etterforskes, sier Lier.

VOL kjenner til noen av disse forholdene, men de kan ikke omtales på det nåværende stadiet i saken. Politiet håper at de kan finne ut av hvorvidt det har skjedd noe kriminelt eller ikke i forbindelse med dødsfallet.

– Det begynner å bli en stund sida, men vi har fremdeles et håp om at vi skal klare å kunne komme til en avgjørelse der vi med stor sikkerhet kan si hva som har skjedd. Her kan man komme til at man mener det ikke har skjedd noe straffbart, eller det motsatte, eller at man ikke klarer å si det ene eller det andre, sier Rønning-Nyvold.

Han sier de mener å ha en ganske god oversikt over de involvertes bevegelser i tida før dødsfallet, men legger til at dersom noen som ikke har vært i kontakt med politiet kan ha opplysninger, bes de ta kontakt med politiet.

– Lett i etterpåklokskapens lys

Rønning-Nyvold mener ikke de har gjort en dårlig jobb med saken.

– Mener du at det er noe dere kunne ha gjort annerledes, eller har dere gjort en god jobb i denne saken?

– I enhver sak ser man i etterpåklokskapens lys at man kunne gjort ting annerledes. Jeg tror at i denne saken har vi gjort en god jobb, det var godt trykk i etterforskningen fra starten av. Så er utfordringa det at tida går, og at mange ting skal gjøres samtidig. Ting kunne kanskje vært løst på en annen måte og noe raskere, men det er gjort mye i saken, sier han.

– Når vi vurderer en sak jobber vi ut fra den informasjonen vi har akkurat da. Så kan det hende at man i ettertid gjør litt andre vurderinger, fordi man har flere eller andre opplysninger. Små ting kan være avgjørende, legger Rønning-Nyvold til.

Slik svarer Kripos-overbetjent Lier:

– Er det noe som er gjort nå, som burde vært gjort på et tidligere stadium i etterforskninga?

– Vi går inn med et større ressurspådrag, og går dypere inn i det som allerede er gjort. I det ligger det vel for så vidt at det kunne vært gjort tidligere, men det handler også om hva man visste da, og at etterforskninga har utvikla seg siden den gang, sier han.