Fylkestinget i Nordland vedtok 09.oktober i fjor i ei utredning om fremtidig ferge og hurtigbåttilbud i Nordland, som innebar at at anløpet til Smines ble lagt ned fra 1. januar 2018. I det opprinnelige forslaget lå det også at  Skjellfjord kai skulle legges ned, og at lørdagstilbudet på vinteren og 14.30-turen til Skogsøya tirsdag/torsdag/fredag også skulle tas bort.

Endelig vedtak ble at anløpet til Smines ble lagt ned.

Mer passasjerer og gods

Kommunestyret i Øksnes har kommet ned en uttalelse der man krever at frekvens og kapasitet på ruta til Øksnes Vestbygd opprettholdes på minimum dagens nivå. Man mener ruteproduksjonen må imøtekomme økte behov, og peker på at passasjertall og godsmengde har økt vesentlig. Antallet passasjerer har økt fra om lag 14.000 til mellom 18-19.000 i fjor.

Øksnes kommune viser videre til at  reiselivsnæringen i kommunen og området er i sterk vekst, og at området har flerereiselivsbedrifter som er i positiv utvikling.

Nordland Fylkeskommune har åpnet opp for at rutetilbudet til Smines kan gjenopptas, forutsatt at man finner  løsninger for det øvrige rutetilbudet i Øksnes som gjør at kostnadene totalt sett holdes på  samme nivå som for 2018. Det innebærer redusert tilbud/kostnadsbesparelser på øvrig rutenett for hurtigbåtruta i Øksnes.

Øksnes kommune har nå kommet med et nytt forslag for hurtigbåtrutene. I forslaget til vedtak bes fylkeskommunen å opprettholde frekvens og kapasitet på ruta på samme nivå som 2017. Det innebærer at rutetilbudet til Smines gjenopprettes.

Ikke så mye brukt om vinteren

I Øksnes Vestbygd er det både næringslivsvirksomhet, reiseliv og fastboende.  På Skogsøya pågår fiskeri vinterstid, og her henges fisk i tillegg til virksomheten på leirstedet. Totalt har øya mellom 20 og 30 fastboende. Marion Letzner er blant disse, og bor på Tunstad.

– Forslaget om at Skjellfjorden skal gå på anmodning om vinteren og at vi i stedet skal få anløpet til Smines tilbake synes jeg er helt greit. Det er tross alt ikke slik at Skjellfjorden tas bort, man anløper dit på signal, sier hun.

Marion Letzner pendler til Myre med hurtigbåten, og sier at for de fastboende er det et sterkt ønske å få tilbake Smines. -Skjellfjord-anløpet blir ikke lagt ned, det anløpes på anrop, påpeker hun.

– Slik det var framstilt skulle man tro Skjellfjorden var fjernet helt, men hurtigbåten skal fortsatt gå dit på anmodning. Man kan bare ringe også reise fra Skjellfjorden og til hvor man vil i vestbygda også på vinterrute. Skjellfjorden er ikke så mye brukt om vinteren som om sommeren, sier Letzner.

Har savnet Smines-anløpet

For fastboende er det et sterkt ønske å få Smines tilbake

– Vi savner veldig det Smines-anløpet vi som bor på Tunstad og Skogsøya. Mange har bilen sin stående på Smines, og kommer seg ikke i mellom. De hytteeierne som er her ute, rekker ikke båten fra Myre klokka 16.15, det blir for tidlig. Dermed har veldig mange som har gått over til å bruke egne båter på sommeren, sier Marion Letzner.

Hun peker på at vinterstid er det ikke alltid trygt å gå med egen båt.

– De som bor her, hvis man skal til legen går det greit å reise til Myre. Men mange har bilen stående i garasje på Smines. Jeg tror det kan være greit om man sparer inn en annen plass, også får Smines tilbake. Det beste er etter min mening å kutte der båten går unødvendig. Og hvis noen vil reise fra Skjellfjorden, så må man bare ringe, sier hun.

– Jeg skjønner ikke det hylet og skriket om at man kutter Skjellfjorden. For det er ikke det som er forslaget, påpeker hun.

Mange bruker egen båt

– Etter det som jeg selv har opplevd har hurtigbåten mistet mange passasjerer. Mange fra Tunstad bruker ikke båten og har ordnet seg med egne båter og har liggeplass for båt på Romset. Dette er den korteste forbindelsen, det er bare 600 meter ut til øya, sier hun.

På grunn av at Smines ikke anløpes har man dermed mistet en god del passasjerer.

– Det som er lagt fram er uansett bare et forslag som skal gjennom kommunestyret og videre til fylket. Fra oss som er fasboende er det i alle fall et veldig sterkt ønske å få tilbake Smines,  sier hun.

Løsning for alle parter

Else Elstad er også fastboende i Øksnes Vestbygd, og hun er blant dem som har bygd garasje på Smines og betaler leie for å ha bil der.

– Hva er det beste for dere som bor på øya?

 – Det beste for oss å få Smines tilbake. Men samtidig kan vi ikke bare kreve og få, jeg tror man må forsøke å finne en løsning alle kan bli fornøyd med, både vi og de som bor videre vestover. I denne saken blir det slik at vi blir litt satt opp i mot hverandre, sier Elstad.

– At øyene blir satt opp mot hverander er ikke bra, vi er øyfolk alle sammen og alle har sine behov, utdyper hun.

Elstad ror fiske fra Skogsøya, og peker på at næringvirksomheten er viktig.

– For oss å ikke ha muligheten til å nå bilen med hurtigbåten det er et stort problem. Det er et stort ønske at vi får noen ruter tilbake, men vi kan godt leve med at vi får det en gang i uka. Vi er veldig flinke til å organisere oss, sier hun.

Både hyttefolk og fastboende

Hun peker på at Sminesruta ogå var ei grei rute både for folk på hytter og fastboende.

– Om hurtigbåten kunne gått fredag og søndag så hadde man hatt mulighet til både å dra på besøk og få besøk, også komme tilbake over Smines. Vi har faktisk vurdert om vi kan fortsette og bo her, fordi det ble tungvint når Smines ble nedlagt, sier hun.

Elstad sier løsningen blir at man bruker egen båt, noe det ikke alltid er værforhold til.

– Også i helgene at folk kan komme lett til og fra. Det er en stor turiststrøm om sommeren. Og vi er veldig fornøyde med hyttefolket, det har mye å si for oss at det blir litt aktivitet her. Også for leirstedet, der jeg arbeidet i mange år før jeg gikk i fiskebåten, er ruta viktig, sier hun.

Med økt aktivitet i Skipnes, og med leirskolen på Skogsøya kan det bli problemer med kapasitet og nok plass på båten, poengterer hun.

-Hvis man om så kunne gått bare en dag i uka fra Smines, tror jeg det ville lettet trykket både den ene og andre plassen, sier hun.

Her er kommunens forslag:

Kommune ber NFK tilpasse ruteopplegget slik at skolebarna fra Skipnes kan benytte hurtigbåten til og fra skolen på Myre. Kommunen ber om at de økte kostnadene ikke medfører kutt i det øvrige rutenettet.

Øksnes kommune ber NFK gjenoppta anløpet av Smines. Primært ønsker Øksnes  kommune at dette skjer uten kutt i øvrig ruteopplegg i Øksnes.

Dersom kutt er avgjørende, foreslår Øksnes kommune følgende løsning:

Anløpet av Smines gjenopptas senest med virkning fra 1. januar 2019.

Som alternativ til daglige anløp anløpes Smines mandag-onsdag-fredag på ruten  som går fra Myre kl. 08.05 (Myre-Smines-Tunstad), med retur fra Tunstad kl.  10.40. Videre anløpes Smines på søndag av ruten fra Myre kl. 16.15. Avgang fra Smines  kl.16.30 og retur fra Tunstad kl. 19.00.

Følgende kostnadsbesparende tiltak gjennomføres:

-Redusere anløp Øksnes til kun å gjelde aktivitet tilknyttet leirskole/kirke. Ruten anløpes på signal/behov.

-Anløp Skjellfjord omgjøres til anløp på signal/behov. Alle faste anløp kuttes.

-Tur fra Myre kl. 18.30 (Vinterrute) kuttes eller omgjøres til anløp på  signal/behov. Behov i forhold til denne ruten dekkes av ruten fra Myre kl. 16.15.