VA er kontaktet av en av våre lesere, som uttrykker irritasjon over det han mener er altfor dårlig skilting av regionen Vesterålen for veifarende på vei i bil hit.

– Dette er altfor dårlig, og burde vært gjort noe med for lengst, mener Harald Jacobsen.

Den samme kritikken ble nylig også reist i formannskapet i Hadsel. Det var Aps Einar Roger Pettersen som luftet frustrasjonen.

Årelang irritasjon

– Det har irritert meg i årevis at det er så dårlig skiltet inn mot Vesterålen. Jeg mener det åpenbart er minst like fint – om ikke finere for turistene å besøke Vesterålen enn det er å besøke Lofoten. Jeg er ikke i tvil om at turistene følger hovedskiltingen, og at de dermed går glipp av mye gull i vår region, mener Pettersen.

Konfrontert med kritikken sier reiselivssjef Astrid Berthinussen at hun langt på vei er enig, men at det også kan være naturlige forklaringer på at det er skiltet noe forskjellig for Lofoten og Vesterålen.

Noen naturlige forklaringer

– For å ta et eksempel så er Nasjonal turistvei Lofoten et egennavn, som betegner strekningen mellom Å og Raftsundet, forklarer hun.

– Vi har ingen Nasjonal turistvei Vesterålen som vi kan skilte til. Det heter derimot Nasjonal turistvei Andøya, som følger yttersiden av nettopp Andøya, forklarer Berthinussen.

– Når det er sagt, er jeg enig i at det kunne vært både skiltet og informert mye bedre både innad i regionen, og på vei inn hit, sier reiselivssjefen.

– Jeg ønsker dermed å ta opp denne saken både med veimyndighetene, og med mine kolleger både her i Vesterålen og i Lofoten for å få til en bedre og mer helhetlig løsning når det gjelder spørsmålene du tar opp.

Tar opp forholdene

– En ting er manglene som påpekes for «porten til Vesterålen» i Gullesfjordbotn. En annen ting er for turistene som kommer kjørende fra Svolvær nordover i retning Lofast. Burde de ikke i krysset ved Fiskebøl få grundig informasjon om at det er mulig å ta seg den veien til både Stokmarknes, Sortland og Andenes? Turistene setter jo ofte pris på å kunne velge mellom alternative ruter?

– Det er definitivt noe vi kan se på. Nå er jo Nasjonal sykkelrute nr. 1 skiltet. (Den starter i Å og går rundt Laukvika over med ferga, yttersida av Hadseløya – strake veien mot Andenes, red.anm.).

Både Gullesfjord og Fiskebøl

– Nasjonal turistvei–vestsida av Andøya og videre opp yttersida av Senja er skiltet hele veien, men vi kunne og burde nok hatt infotavle også ved krysset til Fiskebøl, sier hun.

– Hvilke innsigelser kan veivesenet komme med når det gjelder skilt?

På det spørsmålet svarer Berthinussen at Destinasjon Vesterålen selvsagt ikke kan sette hva som helst av skilt inntil veikanten. Skilt som skal opp helt ved veien settes opp av veivesenet.

Veivesen med innspil

– Forholdet er litt annerledes hva gjelder informasjonsskilt som settes opp litt lenger unna eksempelvis et så stort kryss som det vi har i Gullesfjordbotn.

VA har sendt noen tilsvarende spørsmål til Geir Jørgensen i Statens vegvesen. Du kan lese hans innspill i egen sak i avisa.