– Planen er at vi skal være klar til å leie ut rom neste sommer, sier Olve Rydning (53). Torsdag hadde han tatt med seg far Ola og bror Håvard (39) til Andenes for å signere kontrakten som tilbakefører Kiilgården til familien som eide den fra 1930 til 1985.

Skal bruke millioner på bygget

Etter en intens budrunde i slutten av juni ble det klart at Olve Rydning fikk kjøpe familiens gamle hus for 4,7 millioner kroner fra stiftelsen som har eid bygget de seneste årene.

– Dette er en kjempekoselig dag, og det blir artig å få bygget tilbake slik det var tidligere, da det var gjestgiveri med liv og røre, sier Olve. Han forteller at planen er at det skal bli 9–10 utleierom, og at de samarbeider med folk med interiørkompetanse for å utforme rommene.

– Vi planlegger også å renovere kjøkkenet i første etasje, men stuene skal beholdes slik de er. I kjelleren er planen å lage badstu og dusjer. Totalt sett kommer vi nok til å bruke like mye på renovering som det vi kjøpte bygget for, sier han.

Muligheter for mattilbud

De satser på drift hele året, og at det fortsatt skal være mulig for lokalbefolkningen å leie Kiilgården til konfirmasjoner og andre festligheter.

– I tillegg til romutleie, så ser vi også på muligheten til å få på plass et mattilbud, slik at man for eksempel kan kjøpe seg lørdags- eller søndagsmiddag her. Der ser vi på samarbeid med lokale aktører, sier han. Målet er drift hele året, og bruk av Kiilgården for samling for hans og brorens firmaer, samt forretningsforbindelser er en mulighet utenfor turistsesongene.

Starter utvendig

Allerede timer etter overtakelsen var de i samtaler med lokale håndverkere med tanke på renoveringsprosessen.

– Det første vi må gjøre er å sikre bygget utvendig, skifte vinduer og utrede hvilke branntiltak som må gjøres for å kunne drive overnatting her, sier han. Måse-fjellet på taket skal også tas tak i.

– Det arbeidet skal Gunnar Michalsen, som blir vår mann på Andenes, ta seg av, sier Olve.

Andværing blir styreleder

Styreleder i Kiilgården AS er en annen andværing, Andre Michalsen. Han jobber som advokat i Trondheim, og har samarbeidet med Olve i andre sammenhenger tidligere.

– Dette er spennende og jeg tror alle som er opptatt av Andenes, og at gamle bygg blir tatt vare på, har vært litt frustrert over Kiilgården de seneste årene. Da bygget ble lagt ut for salg var vi mange som ringte Olve og sa; du må kjøpe. Det viktigste var at det var noen som har et eierskap som stikker dypere enn å bare eie et bygg som overtok. I tillegg har Olve ressursene som skal til for å gjøre at prosjektet ikke stopper opp hvis ting blir litt dyrere enn planlagt, sier han.

– Hva blir din rolle i selskapet?

– Olve er en gründertype, så noen må holde han i ørene, sier han med et smil, og legger til at det også er en viktig faktor at han har bodd på Andenes lenger og senere enn Olve.

– Det gjør at jeg kjenner aktørene her bedre, og vet kanskje mer om hva som går og ikke går å gjennomføre her, sier han. Andre er klar på at satsing på nye «varme senger» er det turistkommunen Andøy trenger.

– Derfor synes jeg også det er positivt med salget av gammelskolen, og jeg tror vi sammen blir to gode bidrag når turismen øker, sier han.