«Dyr som går til kjøttproduksjon skal vi beholde, men livet som melkebønder sier vi nå et foreløpig adjø til. Vemodig men nødvendig,» skriver gården på sin facebookside, i et innlegg der de skriver at gården ved navn Midtgård melk slutter med, ja, nettopp - melk.

De har hatt en katastrofal sommer: først isbrann som ødela mesteparten av den første avlinga, slik at de bare har fått høsta en tredjedel av normal mengde gress. Så en andreslått som ligger an til å bli svært dårlig. Derfor forsto de tidlig at de måtte gjøre noe med produksjonen, skriver de på sine facebooksider.

Driverne av gården ønsker ikke å kommentere saka i mediene. Det kommer ikke fram i facebookposten hvorvidt de selger melkekvota, eller om de skal leie den ut og vurdere å starte opp igjen med melk senere.

– Det er trist

Kommunens landbruksjef Tor Andersen har fått med seg nyheten om at melkedriften legges ned.

– Vi er klar over det, kommunen er ikke begeistra for at folk slutter. Vi har ikke så mange bruk at vi har noen å miste, og dette er et stort bruk. Men det er jo deres avgjørelse, vi kan ikke overstyre det. Det er trist at de ser seg nødt til det, sier han.

Han vet ikke om noen andre i området som ser seg nødt til å gi seg, men mange bønder i Vesterålen vil få det tøft til vinteren - det dårlige været har gjort at andreslåtten også ser dårlig ut, det er vanskelig å få nok fôr.

– For de som har lite grovfôr og ikke får tak i, må man etterhvert slakte dyra tidlig. Det tar flere år å bygge opp en besetning igjen. Dette er ille i alle ender. Et forferdelig år, tror få har opplevd noe lignende, sier Andersen.

– Det er en spesiell situasjon i hele Vesterålen. Noen er mer plaga enn andre. Skal det bli bedre, er vi avhengige av et annet vær enn det som er nå. Dette er det verste som kunne ha skjedd, stilla og regn. Regne har det gjort en stund. Vi trenger tørrvær: sol og vind, sier han.

Han sier de ikke foreløpig har motatt noen søknader om avlingsskade, men at han regner med det vil komme inn noen etter sommeren som har vært.

Håp om bedring

Landbrukssjefen ser mørkt på det, men leder Fred Tore Fagereng i Bø bondelag håper det går an å løse situasjonen.

– Felleskjøpet driver og prøver å ordne med noe fôr fra Island. Jeg så at det skulle åpnes for å kunne bestille derfra. Det kommer også noe fra Nederland med båt. Noe kommer inn, men vi veit ikke hvor mye som kommer nordover. Oppe i Troms virker det som har fått bra med avling, og en del har planer om å selge. Jeg fikk vite det i morges. Så vi kan få noe nordfra, sier Fagereng.

Han har et nært samarbeid med Midtgård og har fått med seg at de skal slutte med melk. Det påvirker hele landbruksmiljøet, ifølge ham.

– Det er klart at det er et slag i magen for miljøet. Det er aktive, unge og interesserte bønder som forsvinner. Det blir å merkes. Dette har vært en trasig sommer, det blir ikke noe bedre av nedleggelse, sier han.

Ifølge Fagereng er det flere bønder i området som har signalisert at de må søke om avlingsskadeerstatning, noe som betyr at mer enn tretti prosent av avlinga er ødelagt (alt tap under dette må gårdbrukerne dekke selv). For noen kan sesongen likevel trolig reddes inn.

– Det ser litt dårlig ut. Men gresset vokser bra noen steder, de som var tidlig ute berga nok andreslåtten. Vi må nesten bare vente og se.