– Det er riktig at jeg ble kontaktet av de pårørende til den avdøde i saken som nå etterforskes av Kripos i Vesterålen. I den anledning måtte jeg ha en bistandsadvokat som kunne ta seg av de juridiske forholdene. Arvid Sjødin sa seg villig til å ta på seg den rollen, ettersom han har gode kvaliteter på dette området, sier privatetterforsker Jan-Arnt Skjolde til VOL.

På oppdrag fra familien til den avdøde, fikk han innsyn i alle dokumenter fra politiet. Og med bakgrunn som tidligere politimann og privatetterforsker i mange år, gikk han gjennom saken fra a til å.

– Jeg har siden november 2016 utarbeidet en lang rekke dokumenter med vurderinger omkring politiets etterforskning gjennom mine spørsmål i rapportene. Advokat Sjødin og jeg mente at politiets arbeid var mangelfullt og at det opplagt manglet mye teknisk og taktisk politiarbeid. Dette gjorde vi Statsadvokaten i Nordland oppmerksom på, noe som har resultert i at Kripos nå etterforsker saken i Vesterålen, sier privatetterforsker Jan-Arnt Skjolde til VOL.

Tilliten sviktet

– Vi var «kritisk» til politiets håndtering av de pårørende. Manglende eller dårlig kommunikasjon mellom politi og pårørende resulterte i redusert tillit og respekt. I en sak som denne, hvor det var en rekke uavklarte spørsmål hos de pårørende, er den viktige dialogen nå gjenopprettet slik at både pårørende og politiet kan gi hverandre svar og viktig informasjon. Håndtering av pårørende er som nevnt viktig. Dette er også eget fag ved politihøgskolen. Stort arbeidspress eller andre årsaker kan ligge til grunn for at denne «tillitsbroen» sviktet i denne saken, sier Skjolde til VOL.

Han mener at det som har vært avgjørende for at politiet ikke kom til noen konklusjon etter sin etterforskning, selv om saken ikke ble henlagt og etterforskningen stoppet opp, var at den tekniske og taktiske etterforskningen ikke var god nok hos det lokale politiet på Sortland.

Åpenbare spor ble oversett

– Det som er viktig i slike saker er at man etterforsker bredt, før man tar en avgjørelse. Det var mange uavklarte spørsmål av både teknisk og taktisk art. Det er snakk om åpenbare spor i en vanskelig sak som er oversett. Disse henger også sammen med hvordan åstedet så ut og hvordan vitnene forklarte seg. Det er viktig at dette og andre forhold gjøres ordentlig, sier han til VOL.

Privatetterforsker Jan-Arnt Skjolde kan fortelle VOL at kontakten med politiet ble etablert så tidlig som i november 2016, noen måneder etter dødsfallet som nå etterforskes på nytt – av Kripos.

– Jeg kjenner ikke alle detaljer som politiet og Kripos i den senere tid har kommet fram til, men mener at det er flere ting i puslespillet som kan gi andre svar enn det man har kommet fram til tidligere, sier han, og understreker at han ennå ikke kjenner utfallet av politiets senere etterforskning.

Nødvendig å stille kritiske spørsmål

– Det er svært positivt at Kripos bistår lokalt politi slik at saken blir etterforsket i full bredde for å avklare om det er grunnlag for å konkludere fra politiets side.

– Selv om jeg er tidligere kollega av etterforskerne i denne saken, er det nødvendig å stille kritiske spørsmål til det arbeidet som var gjort før Kripos kom med sin bistand. Det er snakk om såpass alvorlige feil at man ikke kan se gjennom fingrene med dette. Jeg har tillit til at Statsadvokatens ansvar for etterforskingen nå gjennomføres korrekt.

– Har du konkrete formeninger om mistenkte?

– Det kan jeg ikke si noe om offentlig. Det som er bra, er at vi har lyktes med vårt arbeid samtidig som politiet nå er på rett spor. Politiet og Kripos har nå tatt saken på høyeste alvor, sier privatetterforskeren. Han har for øvrig tillit til at Statsadvokatens gjennomfører en korrekt etterforsking for å avklare om det er grunnlag for tiltale eller ikke.

Politiadvokaten ikke enig i kritikken

Politiadvokat Kay Rønning-Nyvold ved Nordland politidistrikt sier i en kommentar at han ikke er enig i vurderingene fra privatetterforskeren om at det lokalt ikke er gjort nok eller god nok etterforskning.

– Etterforskningen stoppet opp en periode, men jeg kan ikke si at vi er enige i vurderingen om at politiet lokalt ikke har gjort jobben sin. Det er gjort mye bra arbeid i saken, og det er ikke uvanlig at en sak etter hvert skal vurderes. Jeg er ikke enig i at det ikke er gjort nok eller godt nok arbeid i denne saken, sier Rønning-Nyvold til VOL.