– Vi jobber aktivt hele året for å forebygge mot sykefravær, sier rådmann Randi Gregersen.

Mens sykefraværet i teknisk sektor i Sortland kommune var på 5,4 prosent i andre kvartal i fjor, sank det til 4,3 i tilsvarende periode i år. Årets tall for juli er enda mer oppløftende og viste et sykefravær på "bare" 2,3 prosent.

– Må tilrettelegge

De ansatte i teknisk sektor er godt fornøyd med det gode resultatet, inkludert nytilsatt sjef for kommunal og planlegging, Ann-Kristin Vinje.

– Det er utrolig mange flinke dyktige folk i kommunen. Derfor må vi legge best til mulig for at de trives og kan gjøre de faglige oppgavene på best mulig måte, sier hun.

– At sykefraværet går ned er et tegn på at folk har det bra på jobb og at det er bra klima, legger Vinje til.

– Vi har et godt samarbeid med rådmannen. Det er veldig viktig at arbeidstakerne blir hørt, sier hovedtillitsvalgt for Naturviterne, Rune Stigen Kvannli.

– Ikke et blaff

Rådmann Gregersen understreker at det gode resultatet ikke er en såkalt happening og noe som har kommet ut av det blå, og poengterer at det er flere årsaker til det lave sykefraværet.

– Dette er resultat av langsiktig arbeid over tid. Vi har et veldig godt samarbeid med både verneombud og de tillitsvalgte. For dersom det er noe som skurrer, så ønsker vi å komme så tidlig inn som mulig, sier hun.

Gregersen understreker at kommuneadministrasjonen er avhengig av at folk trives og faktisk kommer på jobb.

– Alt henger sammen, for dersom folk ikke kommer på jobb, lar det seg ikke gjøre å løse alle de viktige arbeidsoppgavene i kommunen. Derfor er det viktig at vi legger best mulig til rette for at folk møter opp og trives på jobb, sier hun.

– Blir hørt

Trine Berthelsen, som er tillitsvalgt i Fagforbundet, mener at en av en av styrkene i forbindelse med forebyggingsarbeidet mot lavt sykefravær, er at utfordringer som dukker opp, blir tatt tak i.

–  Jeg føler at vi samarbeider godt med alle nivåene i kommunen og at vi blir hørt. Dersom behovet oppstår, blir det straks tatt tak i og satt inn tiltak, sier Berthelsen.

– Jeg tror også det lave sykefraværet kommer av en kombinasjon av de små, både sosiale og faglige tingene. Det er mye av både humor og alvor, føyer verneombud for plan og utvikling, sier Helle Næss, som er verneombud for plan og utvikling.

– Det er en brei inkludering blant de ansatte, noe som er viktig for å styrke samholdet i organisasjonen, legger hun til.

HMS og kurs

Tillitsvalgt i Nito, Kato Lund, tror at frekvente gjennomføring av kurs og seminarer, også er en viktig faktor for det gode arbeidsmiljøet.

– Vi har også veldig sterkt søkelys på HMS, presiserer HR-sjef Brita Kleivan.

Samtidig understreker Kvannli at selv om resultatene for sykefraværet er gode, kan de ikke hvile på laurbærene.

– Vi er godt fornøyde med der vi er, men vil videre. Det er viktig at man sikter mot å bli bedre slik at man har noe å strekke seg etter, at og man kontinuerlig jobber mot det målet, slår Rune Stigen Kvannli fast.