Det hele går tilbake til 2014, da entreprenørfirmaet Alf Brekken & Sønner skulle utføre utbedringer i Andenes havn. Rett før arbeidet skulle sluttføres, hevet Kystverket kontrakten, på grunn av det de mente var store feil og mangler ved arbeidet. De stilte samtidig krav om erstatning for arbeidet.

Langt unna enighet

I juni skrev VOL at kravet lyder på 7,4 millioner kroner. Etter det VOL forstår, er det opprettholdt et krav i omtrent den størrelsesordenen i det saken skal starte torsdag. Samtidig har Alf Brekken & sønner levert et motkrav på rundt 2,2 millioner kroner.

– Det er ikke avholdt forhandlingsmøter, sier statens advokat Håvard Hansen Holdø. I praksis betyr det at partene trolig ikke vil inngå forlik.

Daglig leder Runar Brekken i Alf Brekken & Sønner bekrefter at enighet er usannsynlig.

– Det er ni millioner mellom partene. Vi mener vi har gjort en god og ordentlig jobb, Kystverket mener vi har gjort en for dårlig jobb. De har gjort noe veldig dumt, de har glemt å svare på sluttoppgjøret vårt. Da er det vanligvis slik at etter en viss tid, regnes det som automatisk godtatt, dersom det ikke har blitt besvart. Vi mener saka vår er så trygg at vi skal vinne fram, sier Brekken.

Reagerer på sum

Brekken sier de kunne vært villig til å diskutere et forlik om summen av hva de skulle få i betaling for jobben, men ikke slik situasjonen er nå. Han mener erstatningssummen Kystverket krever, er langt høyere enn normalt i slike saker.

– Vi har et krav mot dem på 2,2 millioner, det er vår sluttnote for jobben. De har et krav tilbake på hva de krever som erstatning på over sju millioner. Det er merkelig at erstatningssummen er større enn kontraktssummen, sier han.

Selv om han sier de ikke har diskutert forlik nå, mener han likevel saken aldri burde havnet i retten:

– Saken burde aldri vært i retten. Det handler om feilprosjektering. Det er Kystverket som har prosjektert, sier han.

Regionsleder Fridtjof Wangsvik i Kystverket Nordland sier de av prinsipp ikke uttaler seg om pågående saker.

Det er også berammet en rettssak mellom staten og Alf Brekken og Sønner AS; If Skadeforsikring NFU; Polar Tugs AS og Sjøteknikk AS i oktober. Den handler om skader på et seilingsmerke ved moloen.