I naturskjønne omgivelser på Innlandet ligger Kvitnes gård. Tidligere var dette en av Vesterålens største gårder. Endring i kommunikasjon og samfunnsstruktur førte til at tidene forandret seg. Nå er Ellingsen godt i gang med å gjøre om gården til overnattingssted og restaurant.

– Dette er drømmeprosjektet. Jeg hadde satt i gang med et annet prosjekt før jeg fikk tilbud om dette, men dette var så bra at jeg ikke kunne si nei, forteller Halvar Ellingsen.

Drømmeprosjektet

Det er rått i gresset og skyene henger tungt over Vesterålen. Rundt omkring på gårdsplassen ligger det planker og verktøy, som hinter til at det er et byggeprosjekt på gang.

Det er Helge Mørck fra Oslo som i dag eier gården. Tidligere landslagskokk Ellingsen har gått inn som medeier i driftsselskapet sammen med Mørck og hans svigersønn Rasmus Os.

– Jeg ble kontakta i fjor. Jeg fikk en melding av Rasmus om at hans svigerfar Helge hadde kjøpt gården, men de var ikke helt sikre på hva de skulle gjøre med den. Jeg kjente dem ikke da, men jeg svarte at vi kunne ta en prat, sier Ellingsen.

Kvitnes hovedgård har historie helt tilbake til 1855 da den ble kjøpt opp av Christoffer G. Ellingsen. Han drev i sin tid med handel og jektefart.

– Jeg visste ikke at jeg hadde røtter her, så jeg spurte pappa om hva han visste om gården. Og han fortalte at han visste mye om gården, og syntes at jeg burde det også, sier han.

Faren til Halvar er oppkalt etter Christoffer Ellingsen som var Halvars tipp-tipp-oldefar.

– Gården var storgården i Hadsel før i tiden. Så jeg droppet det andre prosjektet, fordi her får jeg muligheten til å gjøre det jeg ønsker, forteller Ellingsen.

Han forteller at han har et godt samarbeid med Helge og Rasmus.

– Helge er en drømmer og en som liker å gjøre ting litt sånn som meg. Og Rasmus er veldig opptatt av mat og restaurantdelen, så vi har samme visjon for gården. Vi har lyst til å lage noe skikkelig kult, og har ikke lave ambisjoner, sier Ellingsen.

Tilbake til tradisjonene

Han forteller at det blir et nytt og annerledes konsept enn det som finnes i Vesterålen i dag.

– Det blir ikke en restaurant der du kommer og spiser kjøttkaker og drar igjen. Det blir en større meny, som du må sette av hele kvelden til, sier Ellingsen.

Planen er at gården skal ha vanlig gårdsdrift med griser, vaktler, høns og villsau. Sistnevnte har allerede kommet til gården. I tillegg blir det dyrking av forskjellige grønnsaker.

– Jeg liker også å grave i gamle tradisjoner, og ta i bruk gamle tilberedningsmetoder som sylting, graving, tørking, røyking og fermentering, sier Ellingsen.

Målet er at gården skal benytte seg av mest mulig lokale varer. Enten fra råvarer de får fra egen drift eller fra lokale aktører.

– Det blir også fokus på bærekraft og den biten der. Jeg har lyst til å vise fram lokalmaten. Det er jo vanlig at restauranter heiser lokalmatflagget, men når alt kommer til alt, er det ikke særlig gjennomført. Scampi har for eksempel aldri vært lokalt. Så jeg har lyst til å vise hvor langt man kan dra det. Og det er ikke bare maten som skal være lokal, tallerkenene til restauranten er laget i samarbeid med Cecilie Haaland på Engelskmannsbrygga i Henningsvær. Menyen kommer også til å forandre seg fra sesong til sesong og fra uke til uke ut fra hvilke råvarer vi har. Vi satser på å slakte kontinuerlig igjennom hele året, og sender dyrene til Bø gårdsslakteri. Jeg liker ikke frosset kjøtt, så det blir spennende for oss ansatte på kjøkkenet å jobbe med kjøtt som smaker forskjellig ut fra sesongen, forteller Ellingsen.

Låven er allerede restaurert og klar til bruk. Hvis alt går etter planen skal gården offisielt åpnes neste mai.

– I begynnelsen kommer vi til å ha fem-seks ansatte. Jeg har fått tak i ei som jeg har jobbet sammen med tidligere, som skal være daglig leder og hotelldirektør, sier Ellingsen.

Store ambisjoner

Inne i den gamle låven står det stablet stoler langs veggen, som er klare til å stables utover gulvet ved behov. Rommet oppleves som stort og åpent, men samtidig hjemmekoselig. I Hadsel kommune er også gården ekstra spesiell fordi den har kommunens gård- og bruksnummer: 1/1.

– Dette er en del av Vesterålen som jeg føler vi har glemt litt. Når vi tenker på Innlandet tenker vi på Møysalen. Sortland sentrum er ikke noe å skryte av. Men når du får en hel gård er det lettere å lage noe unikt. For målet er å lage Norges mest unike restaurant. Målsettinga er å bli anerkjent internasjonalt, forteller Ellingsen.

– Jeg ble også overrasket over at det var så mange folk her som er interessert i denne delen av restaurantskalaen. For det har vært dårlig med et slikt tilbud her, så de har reist bort for å få den matopplevelsen, legger han til.

Bedriften har også fått to millioner i bygdeutviklingsmidler fra Innovasjon Norge. Disse kronene skal gå til å bygge og restaurere gården.

– Vi har lyst til at det skal være en levende gård, og med så mye plass er det mange muligheter, sier Ellingsen.

Han og eierne ønsker ikke å utkonkurrere noen, men heller samarbeide med de lokale aktørene i nærområdet.

– Vi kommer til å konsentrere oss om å lage en god plass, og koordinere med dem som bor her, sier Ellingsen.

Bygda fornøyd

På gården kommer det til å bli rom med plass til totalt rundt 30 stykker fordelt på 13 rom. I hovedhuset skal restauranten ligge, mens i låven ligger selskapslokalet og produksjonskjøkkenet. Selskapslokalet er godt egnet til bryllup, julebord, større bursdager og kurs eller konferanser og er klart til bruk.

– I sommer hadde vi det første bryllupet. Alt klaffet, til og med været! Selskapslokalet er annerledes, det blir ikke som et samfunnshus. Det blir ikke så industrielt som en kantine eller et møterom. Låven har en sjel, forklarer Ellingsen.

I tillegg til at det er mulig å ankomme gården med bil, ligger også gården sentralt til båtmessig.

– Det virker som at bygda liker at det skjer noe her. De syntes ikke det var noe stas sånn som det var her da gården sto for fall, forteller Ellingsen.

– Vi skal ta vare på det gamle, og beholde sjelen på gården. Vi vil vise fram Vesterålens natur, råvarer og tradisjoner, legger han til.