Egil Haugen er Arrestens unge kjøkkensjef. Da Arresten pusset opp sent i fjor, hadde han allerede god jobb som soussjef på restaurant 34 i, ja, nettopp 34. etasje på Oslo Plaza hotell.

– Det finnes ikke mange kjøkken med bedre utsikt enn det vi hadde der. Det var wow hver eneste dag når man sto der, forteller en lattermild Egil Haugen. Han har nettopp kommet tilbake til Andenes fra en sommerferie. Det har vært en intens og bratt læringskurve for Egil som ble flydd inn fra Oslo etter tips fra sin onkel Andreas Haugen.

de gode råvarene: Fisk og sjømat er ferske råvarer som er uproblematisk å få tak i Andøy for kokk Egil Haugen. Derimot skulle han ønske at lokale råvarer som kjøtt og grønnsaker kunne være lettere tilgjengelig, og håper å finne flere lokale leverandører etter hvert. Her torsk med bacon, aprikos og ertepuré.

Tøff start

– Vi åpnet jo rett før jul og hoppet rett i det med julebord og 88 gjester. Helt nyåpnet, underbemannet og vi hadde egentlig ikke innarbeidet noen rutiner, og jeg tenkte: Hvordan skal dette egentlig gå? Men det gikk mye bedre enn forventet, sier Egil rolig mens han tenker tilbake. Østlendingen har alltid hatt et nært forhold til Andøya gjennom sin far. Han husker somrene hvert eneste år som gode minner, til tross for at sol og varme ikke er det Egil assosierer med sommer på Andenes. Sjøluft, hav, fiske og en naturlig friskhet er sterke minner.

Lagånd: Uten gode hjelpere, duger kjøkkensjefen ikke.– Vi har blitt sammensveiset som en familie, sier Egil Haugen om seg og sine kolleger på kjøkkenet.

Ville bli kokk som barn

Han har aldri ønsket å bli noe annet enn kokk så lenge han kan huske.

– Da andre ønsket å bli brannmenn, sa jeg allerede i 4. klasse: jeg vil bli kokk, forteller Egil. Mange kokker har blitt inspirert av mors matlaging, eller Ingrid Espelid Hovig, som også er en gjenganger, men slik var det ikke for Arrestens chef.

– Det var mange restaurantbesøk i oppveksten. Jeg elsket opplevelsen. Servitørene, borddekkingen, den anrettede maten, og smakene, selvfølgelig, ja, helheten, sier han nærmest drømmende i blikket. Han forteller videre om et tidlig besøk på Hellstrøms Bagatelle, som han husker mer som en drøm som har etset seg fast i sinnet. Nå har drømmen blitt virkelighet.

Torsk: Torsk er en av Egils absolutte favoritter. Han liker å gjøre minst mulig med den og la smaken i størst mulig grad komme fra råvaren.

Råvarer fra havet

– Fisk og sjømat er det jeg setter størst pris på, både å spise og lage til. Og her finnes det jo fantastiske råvarer nesten rett utenfor døren, sier Egil mens han peker mot havnen.

– Jeg har stått og sett fiskebåter komme inn i havnen og plukket fisken jeg ønsker direkte fra båten. Det gir meg nesten gåsehud bare å tenke på det. Inspirasjonen henter han fra de gode råvarene, men husker også TV-serien «Gutta på tur» som inspirerende.

– Jeg liker det enkle, uten mye ekstra, bare la råvarene smake det de selv er i størst mulig grad, og Brimi med gutta på tur ønsker jo nettopp å bruke minst mulig tilsetninger i matlagingen.

Stort potensial

– Det er så mye uutnyttet potensial her på Andøya. Andenes er et fantastisk sted som venter på å bli utviklet videre, litt på samme måte som Svolvær i sin tid. Jeg kan fint se for meg lignende hende her. Mitt store ønske er at Arresten kan bidra positivt i denne utviklingen, sier han. I løpet av høsten skal Egil og Arresten arrangere eksperimentelle sjømatkvelder hvor man skal utforske smaker som kråkeboller, ulike skjell og annet spiselig hentet rett fra havet. Det er noe han ser veldig frem til.

– Dette året har jeg lært så mye her. Jeg kjenner nå at vårt kjøkken begynner å finne formen. Det var kvelder i begynnelsen hvor vi kun var tre på kjøkkenet som jobbet fra morgen til kveld, og jeg tenkte, skal jeg orke dette? Men nå er jeg så glad for alt vi har fått til sammen her. Og faktisk trives og presterer jeg best under press, som i sommersesongen, sier Egil i det han legger et stort hvitt, stykke havfersk torsk i pannen, mens bacon og ertepuré surrer ved siden av.