– Nordland Fylkeskommune svikter kystfiskerne, torsken og havmiljøet ved å tillate oppdrett på Værøyflaget. Det sier Geir Jørgensen, Nordområdekoordinator i Naturvernforbundet, i en kommentar til VOL.

Lørdag kunngjorde daglig leder ved Egil Kristoffersen & Sønner i Bø at de har fått tillatelse til å drive oppdrettsvirksomhet ved Gaukværøya. Dette etter flere omkamper, blant annet etter klager fra Naturvernforbundet.

Klager

I kjølvannet av den siste tillatelsen, har Naturvernforbundet én klagemulighet igjen. Den benytter de seg av.

– Lokaliteten skal ankres opp bare 300 meter fra et kjent gytefelt for torsk, og midt i et viktig oppvekstområde for flere fiskearter.  Å gi grønt lys for oppdrett i dette ressursrike området, som i tillegg er svært viktig for den minste kystflåten, er galskap, sier Jørgensen.

– Settes på spill

Jørgensen sier videre at han har registrert sterk motstand mot oppdrettsanlegget ved Gaukværøya.

– Fiskeriorganisasjonene, reiselivsaktører og naturvernforbundet har protestert i flere runder, og mange enkeltpersoner har engasjert seg i saka. Her har fylkeskommunen valgt å sette store trivsels- og naturverdier på spill. Både kystfisket og reiselivsinteressene rammes av denne tillatelsen, mener Jørgensen og Naturvernforbundet.

Forsiktig optimist

Da VOL snakket med daglig leder i Egil Kristoffersen & Sønner, Eva Kristoffersen på lørdag, var hun forsiktig optimist og håpet at selskapet nå endelig var i mål med å kunne benytte lokaliteten de i tre år har jobbet for å få på plass. Hun sa samtidig at hun ikke tok noe for gitt og var klar over at det fortsatt fantes en mulighet for blant andre Naturvernforbundet å klage på avgjørelsen.

– Det er en del av prosessen og slik demokratiet fungerer, sier Kristoffersen til VOL da vi forteller om Naturvernforbundets klage.

Vi gjør for ordens skyld oppmerksom på Vol-redaktør Geir Bjørn Nilsen er nærstående til eierne av oppdrettsselskapet.