Det sier beredskapsleder Eirik Nielsen i Sortland kommune, etter at produsenten Flexit på grunn av flere branntilløp har besluttet å tilbakekalle baderomsviften «Silent Eco».

– Jeg kan ikke huske branntilløp forårsaket av en baderomsvifte i Sortland, men vi har hatt eksempler som gjelder gulvkabler på baderom. Det er kjempeviktig at oppfordringer fra produsenter som dette blir fulgt. Det er en årsak til at tilbakekallingen har skjedd og da er det åpenbart at man bør demontere vifta og levere den inn, sier beredskapslederen.

Det er i en pressemelding fra Flexit at produsenten forteller at det har vært flere branntilløp med baderomsviften «Silent Eco».

Direktoratet oppfordrer

– Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ber alle sjekke om de har denne modellen i bruk, og vi sender i disse dager ut brev til alle husstander i Vesterålen og Nordland, skriver Flexit i pressemeldingen.

I en melding fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og produsenten Flexit oppfordret til å levere inn eldre versjoner av baderomsviften Silent Eco. Årsaken var enkelte branntilløp, som kan skyldes produksjonsfeil i modeller produsert i perioden 2012 til og med september 2017.

Fortsatt tror Flexit at det i Nordland befinner seg vifter som ikke er kontrollert og eventuelt demontert.

Tar ingen sjanser

– Vi kan ikke ta noen sjanser i saker som dette. Derfor velger vi en full tilbaketrekking, og sender ut brev til samtlige 2,3 millioner husstander i Norge. Vi ber innstendig om at folk, dersom de er i det minste tvil, sjekker hvilken vifte de har, sier Knut Skogstad, administrerende direktør i Flexit.

På nettsiden til selskapet finner man både bilde av viften og mer informasjon om hva man skal se etter for å avgjøre om det er rett modell. Her kan man også enkelt registrere seg for å få en ny vifte i posten. Og dersom du har den aktuelle viften i bruk, er beskjeden krystallklar:

– Skru av bryteren med en gang, og demonter den. Vi erstatter den med en ny! Har du en vifte som er montert av autorisert installatør, og har dokumentasjon på det, vil vi også sørge for at en lokal montør monterer den nye viften for deg, sier Skogstad.

DSB: –Alle må sjekke!

Saken er meldt inn til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen sier at de er avhengige av at aktørene i markedet tar sitt ansvar og tilbakekaller farlige produkter og produkter det er feil på. I dette tilfellet har Flexit gjort det.

– Like viktig er det at vi alle som forbrukere og kunder også tar vårt ansvar, og faktisk sjekker om vi har farlige produkter i hus, og sørger for å slutte å bruke dem og leverer dem tilbake til utsalgsstedet eller kontakter håndverkeren som har installert dem. Gå gjerne inn på www.farligeprodukter.no, og sjekk om du har noe av de produktene som ligger der i din besittelse, sier Anne Rygh Pedersen.

Branntilløpene involverer en svært liten andel av de 75.000 viftene Flexit har levert i Norge. En rekke uavhengige eksperter i inn- og utland har undersøkt viften som er sertifisert etter gjeldende lover og forskrifter, uten å avdekke noen systematiske feil.