10.000 vesterålinger sliter med søvn:

Slik får du sove

Sovepiller kan hjelpe i korte perioder. Men skal du ta tilbake nattesøvnen, bør du ha en langsiktig strategi, råder ekspertene.

MANGE RAMMET: Ifølge tall fra Helsedirektoratet sliter rundt en av tre nordmenn ukentlig med søvnen, mens inntil 15 prosent av befolkningen har søvnløshet - eller insomni - av en mer langvarig art.  Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

Pluss

Det er få ting som kjennes bedre enn en god natts søvn. På motsatt side er det lite som tærer mer på både overskudd og humør enn langvarige søvnvansker. I slike situasjoner er det fristende å spørre fastlegen om «noe å sove på», om bare for en kort periode. Janne Grønli, professor og somnolog ved Universitetet i Bergen (UiB), sier derimot at man bør vurdere en rekke forskjellige grep før man griper pilleesken.