Risøyhamn vel mener kommunen gjorde for lite for å bevare tannklinikk

– Andøy kommune tok seg knapt bryet med å bruke innestemmen, mener Risøyhamn vel om tannlegekontoret i bygda. – Ikke enig, sier ordfører Jonni Solsvik.
Pluss

VOL skrev i går om at det nå investeres 12 millioner kroner i en ny tannklinikk på Andenes og at Nordland fylkeskommune har inngått en 25-årig leieavtale med Andenes Invest AS.

Samtidig legges tannlegekontoret i Risøyhamn ned. Nordland fylkeskommune vurderer å ha en omreisende tannlegetjeneste i Andøy for å dekke behovet.

Risøyhamn vel mener at vedtaket nå har sendt en rekke innbyggere i Andøy rett i armene på næringslivet på Sortland.

«En rekke tannlegekontor var truet med nedleggelse. Kommunene kjempet med nebb og klør , og mange lyktes. Unntaket var Andøy Kommune som så vidt tok seg bryet med å bruke innestemmen.

De eneste som jublet var Sortland. Vedtaket drev nå en ny kundegruppe rett i fanget på Næringslivet på Sortland. Pasientene søker nå etter hvert tannlege tilbud hos privatpraktiserende på Sortland.

Å få disse til å komme tilbake, og reise til Andenes blir utfordrende, skriver Risøyhamn vel i et brev til Andøy kommune.»

Les brevet i sin helhet her.

Risøyhamn vel mener at de skoleelevene og foreldrene får svi for det famøse vedtaket.

«Ungene må skysses tur/retur 10 til 15 mil for å få sin tannpleie. Sjåførene blir foreldrene, og det i sin egen arbeidstid.

Det er vanskelig å forstå at dette skal gi bedre tenner i et fylke der innbyggerne ligger i landstoppen med antall hull i tennene», skriver Risøyhamn vel.

De mener at tiltaket med ambulerende tannhelsetjeneste og en dyr klinikk på Andenes er konsekvenser av vedtaket om å legge ned kontoret i Risøyhamn.

«Hele nedleggelsen blir en kostbar affære. I tillegg ødelegges tilbudet for størstedelen av hele Andøy kommune, som har grensen i sør ved Forfjorden. Vend i tide», skriver Marit Kinn Arntsen i Risøyhamn vel.


– Dessverre lykkes vi ikke

Ordfører Jonni Solsvik er uenig i at Andøy kommune ikke kjempet for tannlegekontoret i Risøyhamn.

– Vi protesterte mot nedleggelsen. Jeg har personlig vært i dialog med fylkesrådet og også Vesterålen regionråd engasjerte seg i saken. Akkurat som Risøyhamn vel skulle jeg ønske at vi lykkes, men det gjorde vi ikke. Vi måtte konstatere at man valgte å sentralisere tjenesten til Andenes, sier Solsvik.

Han mener at det fortsatt er mye uavklart når det gjelder tannhelsetjenesten sør i Andøy.

– Nordland fylkeskommune ønsker dialog om tannhelsetjenesten. Dersom ambulerende tjeneste må til, hva nå det måtte være, er løsningen, tviler jeg jo på besparelsen i dette, sier Solsvik.

Han sier at det som skjer med klinikken på Andenes, er litt uavhengig av det som skjer i Risøyhamn.

– Man mente at dagens klinikk ikke har den standarden som kreves og at man uansett måtte gjøre tiltak, sier Solsvik.