Rettssaken mot lektor Hoaas:

Dommen: Hoaas hadde brukt tysk nynazist som kilde for sine uttalelser

Forsiden av Vesteraalens Avis lørdag 21. august 1976 var prydet med tittelen «Alle teorier i Hoaas-saken smuldret vekk». Avisen antydet at Hoaas mest sannsynlig ville tape rettssaken, flere dager før dommen falt.

  Foto: Faksimile Vesteraalens Avis, lørdag 21. august 1976.

Hoaas hadde henvist til en person som i Tyskland ble omtalt som funksjonær i en nynazistisk organisasjon.

Pluss

«En iskald uhygge, en intens følelse av påny, over 30 år etter den siste verdenskrig, å være stillet ansikt til ansikt med all dens redsler og gru var følelsen de fleste satt igjen med under Hoaas-saken på Sortland onsdag, da professor i psykiatri, Leo Eitinger forklarte seg», skrev VA i ingressen på side to denne lørdagen.