Kulturskolen inviterte til «Huskonsert»:

– Det artigste er å opptre, sånn som i dag

– Det artigste med å gå på kulturskolen er å opptre på konserter, sånn som i dag, forteller Stella Clarke etter konserten med Hadsel kulturskole tirsdag kveld.

APPLAUS: Elevene og lærerne tar imot applaus under kulturskolens huskonsert forleden. 16 elever presenterte det de har lært siden høstsemesteret startet opp. Alle foto: Liv Aune 

ØVE: Stella Clarke ved pianoet, der hun fremfører Opp-og-ned-visa.–Vi må øve mye, forteller Stella. Hun synes det er artig å opptre. 

Gitar: Dario Raiti på det gule øvingsrommet. Musikkrommene ligger på rekke og rad. hvert med sin egen farge. Gult er for gitarundervisning. 

HUS: Hadsel kulturskole holder til i Hurtigrutens Hus. 

Pluss

Hun er sju og et halvt år og begynte i kulturskolen da hun startet i første klasse på skolen.

– Vi må øve mye. Jeg øver hver dag, og hver fredag har jeg time hos Kulli, forteller Stella fornøyd der hun sitter ved pianoet.

– Jeg har to eldre søsken som også går på kulturskolen, men vi har ikke lagd orkester hjemme. Vi spiller ikke sammen, opplyser Stella.

Bjørnen sover

Hadsel kulturskole inviterte til «Huskonsert» tidligere i uka. 16 elever presenterte det de hadde lært siden høstsemesteret startet opp. Forventningsfulle foreldre og søsken, og spente, smånervøse kulturskoleelever var samlet på «Cafe Finnmarken» i Hurtigrutens Hus.

Konserten startet med at Kulli Treimann Skagen ønsket velkommen. Hun fortalte at Hadsel kulturskole vil arrangere konsert 21. november, der blant annet Alf Prøysens sanger vil stå på repertoaret, som et ledd i opplæring i kulturhistorie. I den forbindelse ble alle oppfordret til å delta i allsangen «Nøtteliten», flott akkompagnert av de lærerne som hadde elever på konserten:

Kulli på piano, Synnøve Volden på cello og Dario Raiti på gitar. Så var det klart for elevenes presentasjoner.

– I disse dager går bjørnen i hi, derfor skal 3 elever spille Bjørnen sover. Vi lærerne har en «Bjørnen sover» hver. Alle i Hadsel kulturskole kan den sangen, og alle må spille den! forteller Kulli med et smil.

Så går det slag i slag, barnesanger, Bach, Beatles og Vivaldi. Gutta på gitar og piano og jentene på fiolin og piano.

– Er du litt nervøs? – Jaa ….

– Men se på publikum, ser noen skumle ut?

– Neeiii …

Kulli oppmuntrer elevene med varme, og det er en fryd å se hvor fornøyd og lettet de er når de har gjennomført presentasjonen sin. Konserten avsluttet med nok en allsang, denne gangen «Hompetitten», av Alf Prøysen.

Gult for gitar

Etter konserten viste Kulli fram de nye lokalene på gangbrua i Hurtigrutenes Hus. Musikkrommene ligger på rekke og rad, hvert med sin egen farge: Det gule rommet var for gitarundervisning, i det grønne rommet foregår pianoundervisningen osv. En flott infrastruktur er på plass. I tillegg foregår en del av undervisningen på skolene, slik at elevene slipper å reise så langt etter skoletid.

Kulturskolen har for tiden 200 elever, og nesten alle som ønsker det, får plass. Det er 8 lærere i skolen, med ulike kompetanser, som for eksempel gitar, piano, blåsere, batteri, strykere og sang. For å også gi tilbud i andre sjanger enn musikk, leier skolen inn kompetanser innen dans og teater. Kultursjefen, som også er rektor i Hadsel Kulturskole, sier at de også ønsker å utvide med tilbud innen form og farge.

– Holder på kompetansen

Etter at skolen fikk store nedskjæringer for et par år siden, har den funnet nye satsingsområder. Et viktig grep har vært å ha et tettere samarbeid med grunnskolene og foreningslivet, slik at skolen kan selge tjenester, og gjennom det styrke lærerstaben. Fra å ha svært små stillingsprosenter, har man klart å utvide stillingsprosenten til lærerne.

– Dette gjør at kulturskolen klarer å holde på den gode kompetansen lærerne innehar, sier Olsen Lind. Samarbeidet med skolekorpsene har medført at både korpset på Stokmarknes og på Melbu har god rekruttering.

Ideen om at barn og unge kan bygge selvtillit og utvikle sin kreativitet ligger til grunn for satsing på kulturskoler. En satsing staten har gjort fra 50-60-tallet. Hadsel Kulturskole har vært i drift i 30–35 år. Olsen Lind forteller at barn og unge lærer å spille, å stå på en scene og ta imot applaus. Det er utviklende for vekst, selvtillit, mestring.

– I tråd med oppdraget til kulturskolen satser vi på breddetilbud i musikk, men samtidig prøver vi også å ivareta talenter og gir oppdrag alene og i samspill. I Vesterålen blir spesialtilbudet ivaretatt av samarbeidet med fordypningstilbudet ved musikklinja på Sortland, opplyser rektor Kari-Ann Olsen Lind.