Gode søkertall på sykepleierutdanningen i Stokmarknes

I dag kom tallene fra opptaket til studier ved høgskoler, universiteter og videregående skoler. Sykepleierstudiet på Stokmarknes er fortsatt populært.

Interesse: Barbro Fjellheim, studiestedsleder ved studiested Vesterålen, er fornøyd med høye søkertall til sykepleierutdanningen på Stokmarknes.   Foto: Per Eivind Knudsen

Pluss

I 2020 søkte 221 personer på det samlingsbaserte sykepleierstudiet på Stokmarknes, mot 189 i 2019. Antallet studieplasser ble samtidig økt fra 40 til 50. I 2018 var det hele 267 søkere, som var mer enn en fordobling fra 2017. Da søkte 132 om plass.

– Kort vei til lærerkreftene

Barbro Fjellheim Holm, studiestedsleder i Vesterålen, mener det kan være flere grunner til at mange vil studere sykepleie på Stokmarknes.

– Søknadsfristen var jo midt inne i den verste koronakrisa. Om det har hatt påvirkning er vanskelig å si, men det har også vært stort fokus på rekruttering de siste årene, sier Fjellheim Holm ved Nord Universitet.

Hun understreker at søkertallene til sykepleierutdanningene er svært gode over hele landet i år.

Holm tror også ryktet sprer seg om at Stokmarknes er et bra sted å studere.

– Vi har jo veldig dyktige lærerkrefter. Så er vi også et lite studiested som har kort vei til både administrasjon og lærerkrefter, og det er kort vei til hjelp. Tidligere studenter framsnakker studiet, sier hun.

Sykepleierstudiene har stor økning

De andre sykepleierstudiene ved Nord Universitet har også generelt god utvikling. I år var det totalt 607 kvalifiserte søkere mot 481 i fjor. Begge deler utgjør imidlertid en stor nedgang fra 2018, hvor 1.074 søkere var kvalifisert.

I 2019 ble det innført krav om minst karakteren 3 i matematikk og norsk for alle som vil inn på sykepleierstudiet, og dette er antakelig en del av forklaringen på den brå endringen.

Prorektor for utdanning ve Nord Universitet, Levi Gårseth-Nesbakk, er fornøyd med utviklingen, og tror det er flere grunner til at flere vil bli sykepleiere.

– Vi har et rekrutteringsprosjekt som heter Sykepleie i Nord, og jeg håper og tror det har en positiv effekt, sier han.

Antallet studieplasser har blitt økt for hvert år. I år har universitetet planlagt 3.179 studieplasser, mot 2.944 i 2019 og og 2.881 i 2018.

Flere kvalifiserte søkere til Nord universitet

I en pressemelding skriver Nord Universitet sier de seg godt fornøyd med søkertallene generelt. 4.217 av søkerne som hadde Universitetet i Nord som sitt førstevalg var kvalifisert til studiet, mot 3.887 i 2019. Det er imidlertid fremdeles færre kvalifiserte søkere enn i 2018, hvor 4.501 var kvalifisert til utdanningen de hadde søkt.

VOLs debattregler:

1. Debatt på VOL forhåndsredigeres ikke.
2. Trakassering, trusler eller hatske meldinger blir slettet.
3. Forøvrig oppfordrer vi til en saklig og respektfull tone i debatten.

Pluss