To ekstra skip mellom Bergen og Kirkenes

Fra januar setter Hurtigruten Norge inn totalt fem skip i ruten mellom Bergen og Kirkenes for å styrke gods- og lokaltrafikken.

Hurtigruten.  Foto: Carsten Pedersen/Hurtigruten

Pluss

På grunn av pandemien og reiserestriksjoner har Hurtigruten Norge måttet redusere driften av rutetrafikken langs norskekysten til et minimum etter at kundegrunnlaget falt bort. Fra januar skal trafikken trappes opp betydelig.

Samferdselsdepartementet og Hurtigruten har nå inngått en tilleggsavtale som sikrer at trafikken utvides både i antall skip og antall anløp. Fra januar 2021 vil alle de 34 havnene langs den tradisjonsrike ruten mellom Bergen få anløp omtrent annenhver dag.

– Det er en utrolig god nyhet for hele kysten, for lokalpassasjerer og godskunder, og ikke minst for flere hundre sjøfolk som har gått i uvisshet hjemme. Det blir veldig fint å få flere kolleger i arbeid, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten Group.

Stort engasjement

Både fagforeninger, et tverrpolitisk flertall, Hurtigruten og lokalsamfunn og aktører langs hele kysten har vært pådrivere for å få på plass en løsning.

– Engasjementet og støtten vi har sett langs hele kysten for å få tilbake flere skip i rute har vært ekstremt motiverende. Vi har vært tydelige på at vi ønsker å seile langs hele kysten med flere skip. Og vi er veldig glade for at Samferdselsdepartementet har jobbet sammen med oss for å finne en løsning. Dette viser at Hurtigruten fortsatt er en livsnerve langs kysten snart 130 år etter første seiling, sier Skjeldam.

Fra januar går Hurtigruten Norge inn i en ny 10-årig anbudsavtale i rutetrafikken på norskekysten – som selskapet har drevet siden starten i 1893. Hurtigruten skal drive 7 skip, mens Havila Kystruten etter planen skulle drevet 4.

Tilleggsavtalen betyr i korte trekk at:

· Samferdselsdepartementet har bestemt at det første kvartal 2021 skal seiles med 5 av 11 skip i Kystruten Bergen – Kirkenes.

· Hurtigruten Norge skal drive samtlige fem skip, som skal seile hele strekningen Bergen – Kirkenes – Bergen.

· Med fem av Hurtigruten Norges skip i rute, sikrer avtalen alle de 34 havnene langs kysten anløp omtrent annenhver dag.

· Opptrappingen betyr at et stort antall/flere hundre permitterte sjøfolk i Hurtigruten Norge vil kunne komme tilbake på jobb.

· Tilleggsavtalen gjelder for første kvartal 2021.

VOLs debattregler:

1. Debatt på VOL forhåndsredigeres ikke.
2. Trakassering, trusler eller hatske meldinger blir slettet.
3. Forøvrig oppfordrer vi til en saklig og respektfull tone i debatten.

Pluss