– Nei, å stenge kommunegrensene er ikke formålstjenlig

Det uttalte kommunelegen i Hadsel under kommunens pressekonferanse nylig.

Kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin i Hadsel.   Foto: Arkiv

Pluss

Hadsel kommune hadde samlet kommunelege Ingebjørn Bleidvin, smittevernlege Martin Larsen Drageset og ordfører Lena Arntzen under pressekonferansen. Bakteppet er selvsagt smitteutbruddet i kommunen.

Bleidvin opplyste at det per i dag foreligger 17 smitteprøver som regnes som positive.

– Vi har syv positive tester foretatt på normal måte, og har i tillegg syv positive utslag på hurtigtester. Disse er ikke like sikre som normale tester, men regnes som positive i statistikken. I tillegg er det ytterligere tre i kategorien "sannsynlig smittet", påpekte Bleidvin blant annet.

Stenger ikke kommunegrensene

På spørsmål fra VOL om det nå vurderes å innføre stopp i reisevirksomhet på tvers av kommunegrensene, avkreftet Bleidvin dette.

– Nei, det er et veldig inngripende tiltak og får for store konsekvenser i samfunnet for mange. Det er rett og slett ikke formålstjenlig nå og vi er langt unna en slik nedstengning, sier Bleidvin.

Munnbind i helsesektoren

Ett grep Hadsel kommune velger å ta umiddelbart, er innføring av munnbind for alle ansatte innen helsesektoren. Sist fredag avkreftet kommunelegen av dette var aktuelt, men nå har altså kommunen snudd i synet.

– Vi venter svar på mange tester og har samtidig sett en rask utvikling i smittespredningen. All den tid vi ikke opplever full kontroll tar vi et slikt grep. I alle fall i en kort periode, fastslo Bleidvin under pressekonferansen.

I tillegg foretas følgende tiltak:

  • Dagsenteret stenges.
  • Avlastningsopphold blir utsatt.
  • De tre legekontorene vil bli slått sammen, og vil være på Hadsel helsehus.

VOL stilte videre spørsmål om hvorfor det er så ulik smitte i de ulike vesterålskommunene, der det nå er oppblomstring i Hadsel samtidig som Bø kommune ennå ikke har registrert ett eneste tilfelle. Kommunelegen mente dette er litt tilfeldig.

Tilfeldig

– Ja, jeg mener dette er tilfeldig. Det har vært utbrudd i samtlige kommuner, med unntak av Bø, og akkurat nå er det et utbrudd i Hadsel, poengterte Bleidvin.

Smittevernlege Larsen Drageset mente også at innbyggertall kan ha noe å si for den generelle smitten.

– Det er forskjell på en kommune med 8.000 innbyggere enn med en på 3.500 innbyggere. Dette kan også ha noe å si i det generelle bildet, påpekte Larsen Drageset.

Ordfører Lena Arntzen sier at suksesskriteriet nå framover, er å opptre resolutt.

- Vi ser at dugnadsånden er sterk i kommunen. 300 elever har i løpet av helga fått alternative undervisningsformer og mange står på for å slå ned smitteutbruddet. Det er mange å rose i dag, mener Arntzen, som konkret roste Melbu-samfunnet den senere tid.

Hun understrekte at den politiske ledelsen i Hadsel følger situasjonen tett.