Vesterålen Vannsport har i sommer hatt flere arrangementer i Vesterålen med vannscooter og vannskiaktiviteter. Dette ville de også få til under Fæsterålen. Men en søknad til Sortland kommune og Sortland Havnevesen endte med et nei.

Selskapet ønsket å benytte gjestebrygga ved Torghuken som base under Fæsterålen. Her skulle de ha stand med fire vannskutere til leie. I tillegg var planen å ha en 43-fot lang båt hvor de som ønsket kunne skifte til tørrdrakter. I tillegg til dette skulle selskapet arrangere blant annet vannskikjøring.

– Planen var å skape masse aktivitet til store og små, sier medeier i Vesterålen Vannsport, Jørn Albrigtsen.

Disse planene blir det imidlertid ikke noe av. Sortland Havnevesen avslo nemlig søknaden.

Les også: Starter utleie av vannskutere

Nordlund: – Ikke plass

Leder i Havnestyret og varaordfører i Sortland kommune, Karl Erling Nordlund (Sp) forklarer årsaken til at Havnevesenet ikke kunne si ja til Vesterålen vannsport på følgende måte.

– Årsaken er at det er begrenset med plasser. Under fjorårets Fæsterålen var det trangt om plassene under arrangement. Vi skulle gjerne sagt ja til alle som spurte men det som blir prioritert er å gi et tilbud til dem som ønsker på komme å legge til med sine båter under festivalen, sier Nordlund.

Les også: - For dårlige havneforhold

– Uforståelig

Albrigtsen forstår lite av dette.

– Sortland kommune er bygd opp slik at en helst ikke skal bruke båter. Det eneste kommune vil tilby er to plasser til fjorten fots båter. Ved torget er det ikke plass til noe mer. Det er helt håpløst, sier han.

Les også: Flytter charter-plan til Hadsel

– Bedre andre plasser

Albrigtsen forklarer at selskapet har hatt suksess i andre kommuner i sommer og at de der har møtt en helt annen velvilje.

– I Hadsel har vi samarbeidet med Markedsbrygga Friluftsliv. Lasse Uppman har hatt kontakt med Hadsel kommune og Svolvær kommune for å blant annet arrangere guidede turer til Trollfjorden. Vi har der fått plass ved gjestehavna og velviljen fra kommunen har vært helt enestående. Her i Sortland får man bare tvert nei.

Hele situasjonen gir Albrigtsen en flau smak i munnen.

– Det tilbudet Sortland kommune har til båtfolk er lik null. Jeg har selv båt og synes det er tragisk. Det er forferdelig å se den manglende prioriteringen av båtfolket i en by som kaller seg den blå kommunen.

– Forstår frustrasjonen

Nordlund på sin side forstår frustrasjonen til Albrigtsen.

– Jeg er enig i at det burde vært større kapasitet til å kunne ta imot fritidsflåten og annen sjø-aktivitet enn det som er tilfelle i dag. Dette er noe vi har diskutert i Havnestyret for å se på mulighetene for å få økt aktiviteten på sjøsiden.

Temaet har også vært oppe politisk.

– Foreløpig har vi ikke kommet opp med noen løsning. En ting er manglende plass, en annen er at det i enkelte tilfeller er slik at havna ikke er skjermet nok til at det kan ligger båter der. Inntil videre har vi ingen løsning på dette, sier Nordlund før han avslutter.

– Vi vet det er ønske fra folk og det er vilje fra havnestyret. Vi vet bare ikke hvordan vi skal løse dette for fremtida.

Ikke unikt

Tidligere i år valgte Johnny Danielsen av samme årsak å drive sitt båtcharerselskap fra Hadsel istedenfor Sortland. Også da uttalte Nordlund at noe måtte gjøres, men at en ikke visste hvordan en skulle løse det. Det er rett og slett ikke nok tilgjengelig areal verken i Sortland havn eller gjestehavna i Torghuken.