SAVNER KJEDEBIDRAG: Marius Steiro, leder i Sortland Næringsforening. Her fra en tidligere førjul sammen med Marita Fredriksen Kam og Torill Nyvold. Arkivfoto Foto: Gard L. Michalsen

Jula starter stadig tidligere, og nordmenn vil bruke til sammen 58 milliarder kroner på årets julehandel, anslår hovedorganisasjonen Virke.

Det er en økning på fire prosent fra i fjor og tilsvarer at hver innbygger vil bruke rundt 11.120 kroner på julehandelen.

«Gratispassasjerer»

At julegata blir en realitet, er først og fremst takket være lokalt næringsliv, ifølge Marius Steiro, leder i Sortland Næringsforening.

– Kjedebutikkene betaler stort sett ikke, det er det lokale næringsdrivende og gårdeiere som gjør, sier han.

Det er nemlig frivillig for næringsaktørene i sentrum om de vil betale inn til julegata eller ikke.

– Jeg vil gi et «spark i ræva» til kjedebutikkene. Jeg synes de skulle ha bidratt lokalt for å skape julestemning. Nå er de gratispassasjerer og nyter gratis av det andre betaler for. Jeg synes det hadde vært rett og rimelig at kjedene også bidro.

Les også: – Nå kommer mannfolka i butikkene

Butikker utenfor gir

Sortland kommune betaler ingenting i forbindelse med julearrangementene, det er det kun næringslivet og Sortland Næringsforening som gjør.

– Julegata koster en del, men det har brukt å gå akkurat opp. Det er artig å se på innbetalingslista over hvem som betaler og ikke betaler. Det er faktisk kjempemange utenfor sentrum som bidrar, selv om de ikke har direkte tilknytning til sentrum, sier Steiro.

– Hvorfor tror du de gjør det likevel?

– De føler vel en tilhørighet til byen og synes det er koselig. Vi må gi all ros til dem som ikke holder til i sentrum, men likevel betaler for å skape julestemning.

Les også: Vil ha folket med på pepperkakedugnad

Grana tennes senere

Lørdag 26. november blir det tenning av julegrana på torget, som sponsorer sørger for.

– Det har vært tradisjon at vi har tent julegata og julegrana samtidig, men kjøpesentrene har ønsket at vi kjører i gang jula tidligere. Vi bruker mye penger på julegata og besluttet derfor at den skal tennes før julegrana. Det er en trend at jula begynner stadig tidligere, og det er selvfølgelig et ønske fra næringslivet. Førjulstiden er veldig viktig for den totale omsetningen for de fleste butikkene.

– Når tar dere ned julegata?

– Det er litt usikkert ennå. I tidligere år har vi hatt den til langt ut i januar, i og med at det faktisk ikke var gatelys i sentrum. Nå som det har kommet flott gatebelysning, tar vi nok ned julegata i starten av januar.

Les også: Kennys julestoff

Kulturaktiviteter

I forkant av julegrantenningen blir det en rekke aktiviteter i Kulturfabrikken, med eventyrstund i biblioteket, åpning av pepperkakebyen i Galleri Ariblå, høytlesning av dikt av godfjording Per-Arne Reinstad og julefilm på kinoen.

Deretter inviteres det til fakkeltog til inntekt til Blåbyen Santitetsforening fra Kulturfabrikken til torget, hvor grana skal tennes.

Les også: Hva?! Regn i nord? Det kan ikke stemme

Julemarked

Sortland næringsforening vil i løpet av november gi ut et julemagasin i samarbeid med Bladet Vesterålen, i tillegg til å arrangere Blåbyen gavedryss, der butikkene trekker ut premier til julekundene.

9. og 10. desember blir det julemarked på torget, som i år først og fremst vil handle om mat.

– Mange sortlendinger gleder seg til å kjøpe julekake og annen julemat. I hovedsak er det lokalprodusenter fra Vesterålen som kommer. Markedet blir kanskje ikke like stort i antall boder som det har vært tidligere, men det blir mange profesjonelle aktører som bruker mer plass, lover Marius Steiro, som også oppfordrer til å handle lokalt i førjulstiden.

Les også:

– Blåbyhallen skal bli et vintereventyr

Sortland museum vil gjenta suksessen med juleutstilling