Regissøren bak forestillingen er Bård Tufte Johansen.

– Det er alltid viktig å ha en sparringspartner for å finne ut hva som er morsomst.

Blir blind

Som 22-åring fikk Hærland beskjed fra øyelegen om at hun hadde øyesykdommen retinitis pigmentosa, som gjør at hun gradvis blir blind. Det var først i fjor at 44-åringen fortalte offentligheten om diagnosen.

– Øyesykdommen er en rød tråd gjennom forestillingen. Men det er jo et humorshow, så det er ikke en nitrist forestilling. Galgenhumoren er viktig når livet er litt tøft.

Hun lover også mye aktualitet, og en forestilling i takt med tiden vi lever i.

– Det blir tidsaktuelt, men ikke dagsaktuelt. Det er jo ikke et tv-program heller. Showet er skrevet for lenge siden, sier det tidligere panelmedlemmet i «Nytt på nytt».

Siste showet?

Hun har tidligere sagt at «Gudbedre» kan være hennes siste sceneshow, og dermed kan dette bli første og siste gang hun står på scenen i Harstad.

– Det er godt mulig. Mye tid går bort til reising når man er på turné, og det er mye venting, så etter denne forestillinga vil jeg nok gjøre noe annet.

– Hva da?

– Jeg har noen ideer. Men de skal jeg spare til forestillinga.

Bruker ikke publikum

I stand-up-forestillinger er det vanlig at komikerne bruker publikum som en direkte deltaker i showet, men det sier Hærland er uaktuelt for henne å gjøre.

– Som publikummer er jeg selv ikke noe glad i å være en del av forestillinga. Derfor har jeg ikke med noe snakking med publikum. Jeg lar dem være i fred. Komikere som har et kvarter med publikumssnakking i forestillinga, har rett og slett ikke skrevet nok tekst, mener hun.

– Annerledes i nord

Helt siden hun begynte i 2003, har hun merket forskjell på å opptre i Nord-Norge kontra sør.

– Her føler jeg at jeg blir en del av en gjeng med publikum.

De siste par ukene har hun vært i Alta, Hammerfest og Tromsø.

– Det har vært veldig artig, og jeg merker det er noe eget med Nord-Norge. Jeg kan dra på litt mer. Det er ikke som i «krenkebobla» i sør, hvor folk nesten leter etter ting å bli støtt av.