I Norge er det et lite bueskyttermiljø, men bare her i regionen finner vi en rekke klubber, som Tinden bueskytterklubb fra Evenskjer, Harstad bueskytterklubb og flere Senja-klubber.

Står på egne bein

Alle disse ligger i Troms, så da Sortland bueskytterklubb ble startet opp igjen høsten 2015, etter å ha ligget i dvale siden starten på 1990-tallet, var det naturlig å bli med i Troms.

– Troms har gode klubber med gode trenere. Vi trengte litt hjelp i oppstarten, og da var det naturlig å få hjelp av klubbene i nærheten, sier leder Kåre Lykseth i Sortland bueskytterklubb.

De har i løpet av knappe to år fått 25 aktive medlemmer.

– Nå begynner vi å kunne stå på egne bein. Vi har fått kjøpt inn 10-12 matter å skyte på, slik at vi nå kan arrangere stevner. Vi har også fått sikkerhetsutstyr og kjøpt inn øvingsbuer til begge kjønn, alle aldre og til både venstre- og høyrehendte.

Ny utendørsbane

De har nylig tatt i bruk grusbana i Vestmarka som øvingssted for utendørsskytingen de arrangerer et par ganger i uka.

– Vi var litt på Kleiva i fjor, men nå har vi et fast oppholdssted her. Det er vi glad for. Kommunen har vært veldig positive til at vi får ha tilhold på grusbanen. Her skal vi også få oss et lager, så vi slipper å frakte alt utstyret i bilen til og fra hver trening, sier Rune K. Hågensen.

Ung entusiast

Det er han og Lykseth som i dag er mest aktiv i klubben.

– Det var egentlig noen andre som startet opp igjen klubben i 2015. De ville ha veiledning fra meg, siden jeg har vært aktiv tidligere. Jeg skulle bare være trener av og til, men initiativtakerne trappet ned, og det ballet på seg for meg, sier Lykseth.

Han vant NM-gull som junior. Nå har han ambisjoner om å hevde seg igjen, selv om han med sine 48 år er klubbens eldste. Det yngste medlemmet som trener aktivt i klubben er Sander Walsnes-Frivåg på 13 år.

– Jeg hadde lyst til å finne på noe nytt å gjøre på fritida, og jeg synes det virket artig med bueskyting. Jeg har holdt på et halvt års tid, og jeg synes fortsatt det er gøy, sier 13-åringen.

– Jeg kjente ingen da jeg startet, men nå har noen av vennene mine også begynt i klubben.

Kretsmesterskap i desember

Klubben arrangerte et lite stevne i romjula, men i desember skal de stå for sitt første kretsmesterskap, med rundt 60 deltakere i Sortlandshallen.

– Det er konkurransene som er artigst med bueskyting, i tillegg til at det er sosialt og har en lav brukerterskel. Vi planlegger også å komme oss til NM i mars til neste år, sier Lykseth.