Legger opp drøye 100 dager før paralympiske leker

Rifleskytteren Sonja Tobiassen, som opprinnelig er fra Bø, melder at hun legger opp.

Sonja Tobiassen fra Bø har vært blant Norges aller beste paraskyttere. Nå legger hun opp. Her er hun avbildet etter hjemkomst fra paralympiske leker i Rio i 2016.   Foto: Arkiv/Gaute Bergsli

Sport


Det er i en artikkel på nettstedet skyting.no at det kommer frem at Tobiassen må gi seg.

Hun hadde sikret Norge en av fire kvoteplasser til de paralympiske leker i Tokyo til sommeren og var en svært sterk kandidat til å knipe en av plassene, og dermed få delta i de paralympiske lekene for tredje gang.

Til skyting.no sier hun at det er med tungt hjerte at hun nå må gi seg midt i oppkjøringen til lekene. Paralympics er bare drøyt 100 dager unna og må gå uten henne på plass.

– Det har oppstått helsemessige utfordringer som ikke gjør det mulig å fortsette som skytter i verdenstoppen, sier hun til nettstedet.


Sonja fra Bø tatt ut til Skytterlandslaget ELITE

Norges Skytterforbund har tatt ut 13 skyttere på Skytterlandslaget ELITE foran OL- og PL-sesongen 2020.


Måtte avgjøre umiddelbart

Hun beskriver situasjonen som oppsto som akutt.

– Alt kom brått på i forrige uke. Avgjørelsen måtte tas umiddelbart, forklarer Tobiassen til skytternettstedet.

Hun beskriver tøffe dager og mange tanker, men også at hun ser tilbake på karrieren med stor glede.

– Jeg vil takke alle som har vært med på veien og støttet meg og hjulpet meg dit jeg er i dag. Jeg vil være dere evig takknemlig, sier hun.

Det er flere som i artikkelen kommer med gode ord om Tobiassen. Sportssjef i Norges Skytterforbund, Tor Idar Aune, beskriver henne som mer enn bare en skytter.

– Hun er mamma til en datter og en uredd talsperson for funksjonshemmede både lokalt og nasjonalt, også utenfor idretten, forklarer Aune.


Søker Bø om sponsormidler:

Sonja satser på OL i Tokyo i 2020

Landslagsskytter Sonja Tobiassen fra Bø er avhengig av økonomisk støtte for å kunne satse for fullt på de paralympiske leker i Tokyo. Nå søker hun hjemkommunen om sponsormidler.


Hadde fortjent bedre

Han trekker også frem hennes innstilling, og en herlig nordnorsk personlighet.

– Vi håper å kunne benytte oss av henne fremover, selv om hun må gi seg som skytter, slår Aune fast.

Landslagstrener for skytterne, Malin Westerheim, mener Sonja Tobiassen hadde fortjent mye bedre enn å måtte gi seg nå. Hun sier hun er lei seg på skytterens vegne.

– Sonja har hatt utfordringer gjentatte ganger, men alltid reist seg og kommet tilbake. Denne gangen er det ikke mulig. Vi mister en sterk, viktig og flott topputøver i landslaget. Det er viktig for meg og hele forbundet å takke Sonja for alt hun har gjort for paraskytingen. jeg håper vi kan samarbeide på andre måter, sier Westerheim.


OL-skytteren blir hedret i Bø

Sonja Tobiassen mottok kongepokal i hjemkommunen Bø torsdag kveld. Tidligere på dagen holdt hun et foredrag om opp- og nedturene i livet.


I miljøet

Og Westerheim blir trolig hørt, for Tobiassen blir neppe borte fra miljøet helt, selv om hun legger opp.

– Jeg håper at jeg i første omgang kan være en ressurs inn mot resten av laget som satser frem mot de paralympiske leker, slik at alle stiller best mulig forberedt til å kunne kjempe om finaleplasser og medaljer for Norge, opplyser Tobiassen.

Sonja Tobiassen kan se tilbake på en innholdsrik karriere som sportsskytter. Sitt siste stevne, i VM i 2019 i Australia, sørget hun for å skyte kvoteplass til Norge i paralympiske leker. Hun deltok i lekene i London i 2012 og i Rio i 2016. Internasjonalt var en fjerdeplass fra verdenscupen det beste resultatet, ifølge skyting.no.

I Norge tok hun 13 NM-titler og vant kongepokal i 2016.Skyting:

To gull til Sonja i vurderingsstevne

Sonja Tobiassen fra Bø sikret seg to gull i luftrifleskyting i Fredrikstad Open lørdag. – Fornøyd med det, men det er en del å jobbe med, sier den meritterte skytteren.Sonja fra Bø med i utvalg som skal gjøre forholdene bedre for personer med nedsatt funksjonsevne

Regjeringen vil styrke ordningen med brukerstyrt personlig assistanse (BPA) som ble lovfestet i 2015. I den forbindelse har de satt ned et offentlig utvalg som skal foreslå forbedringer.