Hvilken klubb det dreier seg om, er ikke kjent. Normann reiste fredag til Russland for å fullføre overgangen fra Rostov, melder TV 2.

Sist sesong tilbrakte han i Norwich i Premier League. Der ble det nedrykk, og oppholdet i England ble ikke forlenget. Normann fant ikke en ny klubb utenfor Russland før overgangsvinduet stengte.

Dermed fortsetter han høyst trolig karrieren i russisk fotball. Han gjør det til tross for Russlands pågående krigføring i Ukraina.

– Det er ganske enkelt. Per dags dato er det den beste sportslige muligheten jeg har. Da endte vi opp med det, sier Normann til TV 2.

Midtbanemannen vet godt at valget kan bli kritisert. Derfor ønsket han selv å uttale seg om saken.

– Er det én ting jeg har lært i min karriere, er det at man ikke blander politikk og fotball. Jeg skal dit for å spille fotball og er happy med det.

Vil ikke utestenge

Normann står med ett mål på tolv A-lagskamper for Norge. Landslagssjefen reagerer slik på 26-åringens avgjørelse:

– Det er ingen tvil om at dette er kontroversielt i den tiden vi lever i nå. Så er det sånn at det heller ikke er restriksjoner eller resolusjoner rettet mot enkeltutøvere, sier Ståle Solbakken til VG.

Han påpeker at hans mening ikke skal «være gjeldende for valg andre tar». Solbakken avviser at Normanns comeback i Russland automatisk gjør ham uaktuell for Norge.

– Nei, det er det ikke. Men nå er det ett minutt siden jeg fikk vite dette. Jeg har holdt kontakt med Mathias angående klubbvalget han sto i, men ikke de siste dagene.

Varsler samtale

Landslagsframtiden blir uansett et tema internt. Solbakken forteller til NRK at han skal diskutere situasjonen med fotballpresident Lise Klaveness.

– Det er veldig unaturlig hvis ikke jeg og Lise tar en grundig prat om dette. Det er såpass kontroversielt.

– Vi må se hvordan dette utvikler seg. Hvis han signerer, og Ståle mener han er sportslig klar for neste uttak, så vil Ståle og jeg diskutere om han kan tas ut for Norge under disse omstendighetene. Ståle og jeg ser det samme bildet her, skriver Klaveness i en tekstmelding til NRK.

Annerledes

Normann er tydelig på at han fordømmer de russiske krigshandlingene i Ukraina. I mars sa han til TV 2 at «jeg vil så klart ikke tilbake til Russland».

Han står i dag for uttalelsen, men mener forutsetningene har endret seg.

– Nå er det mange faktorer som spiller inn som jeg ikke kan kontrollere. Det har vært interesse fra rundt omkring, men dette var den beste sportslige muligheten jeg hadde.

Forrige måned meldte Lecce at Normann var klar for den italienske Serie A-klubben. Samme kveld kom kontrabeskjeden om at partene var enige om å avbryte overgangen.

Normann har vært under kontrakt med russiske Rostov siden januar 2019.