21.-24. mars er det NM stående fuglehund i Andøy - med 600 hunder og dobbelt så mange mennesker. VOL følger NM tett i år, med nyheter jevnlig fram mot arrangementet. Følg med!

Det store mesterskapet for fuglehunder var inntil 1986 NM høst på Kongsvoll. Risdal er mannen som kom fra Drøbak og til Nord-Norge for å studere medisin i begynnelsen av 1970-tallet.

Han hadde allerede da en stor interesse for hund og friluftsliv. Som ferdig utdannet lege havnet han i Harstad der han meldte seg inn i den lokale fuglehundklubben. Etter hvert fikk han mange venner fra Vesterålen som delte hans interesse for hunder.

Og han oppdaget hvilket fantastisk terreng som fantes i Vesterålen og som passet utmerket til prøver for fuglehunder. Dermed var ideen skapt og han begynte å jobbe for å få lagt NM vinter til Vesterålen. Han dro på årsmøte i Norske fuglehunder forbund i 1985 og fortalte om hvilket fantastisk terreng som fantes i Vesterålen. Han viste med plansjer og presentert fakta om terrenget som fantes i øyriket i Vesterålen.

Hevet kompetansen

Han klarte å overbevise årsmøtet om at det var mulig å få til et NM vinter i nord og fikk tilslutt et ja fra årsmøtet. Året etter gikk det første NM i regi av Harstad og Vesterålen fuglehundklubb.

- Jeg husker hvor hardt jeg jobbet for å overbevise dem om at vi var i stand til å arrangere en vinter-NM her nord . Det jeg visste da var at vi har et fantastisk terreng i Vesterålen med slepp av rypa hel fra fjærsteinene og til langt opp i fjellet. Slike forhold har de ikke sørpå. De første årene hadde vi base på Sortland, men etter hvert fant vi ut at Andøya var mer egnet til et slikt mesterskap, og vi har hatt Andenes som base de siste 20 årene.

- Jeg er ikke i tvil at det var verdt å ta opp kampen for å få lagt et slikt mesterskap hit til Vesterålen. Vi har lyktes med å overbevise resten av fuglehund-miljøet i Norge om at det er her vinter-NM hører hjemme, sier Risdal.

Fuglehund-Norge ett rike

Han kan fortelle at tidligere var det slik at de som kom sørfra hadde mer dresserte hunder enn hundeeiere i nord. Derfor var arrangøren veldig bevisst på å hente noen av dommerne til mesterskapet fra sør Norge for å lære. Da fikk man muligheten til å utveksle erfaringer og heve kompetanse i nord.

- Jeg mener at med NM vinter i nord har vi klart å samle fuglehund-Norge til ett rike. Vi har høynet kompetansen her i nord og fuglehundmiljøet i Norge står mer samlet. Det kommer deltakere fra hele landet for å være med på NM vinter, og mange kommer igjen år etter år.

- Det sier meg at vi har lyktes som arrangør, sier Risdal.

Han roser alle de ildsjelene i klubben som år etter år bidrar med utallige dugnadstimer for at de skal lykkes med NM hvert år. For han betyr hundesporten mye.

- Det er rene rekerasjon å komme seg ut i naturen med hundene og jeg har fått mange venner i hundemiljøet, sier arkitekten bak vinter NM i nord, Frode Risdal.