Julie Karlsen på podiet etter sjetteplassen i helga. Foto: John Eirik Karlsen

Melbu-jenta har dermed fått en kjempestart på den nasjonale sesongen.

- Jeg er kjempefornøyd med uttellingen i skøyterennet. Det var kjekt at jeg skulle få så god uttelling som jeg gjorde, sa Julie etter at hun hadde vært med og kjempet om pallplassering.

Skigymnas

17-åringen som går på Nordnorsk skigymnas i Nordreisa var spent foran vinterens aller første møte med de beste i landet. Den yngste av de to Karlsen-søstrene som konkurrerer på nasjonalt juniornivå, var både spent og forventningsfull da hun satte kursen sørover for å bryne seg på jevnaldrende. Hun valgte å stå over fredagens distanserenn.

Det var de mange minusgradene som førte til at hun leverte fra seg startnummeret. Julie som har slitt litt med astma tok rett og slett ikke sjansen på å konkurrere i 17-18 minusgrader.

Den talentfulle skigymnasiasten innrømte at det ikke var med lett hjerte hun tok den avgjørelsen ettersom verdifulle norgescuppoeng etter all sannsynlighet gikk fløyten.

Men hun valgte å bruke fornuften og angret i etterkant ikke på at det ble resultatet.

God prolog

1998-modellen var tydelig på at en eventuell start på fredag kunne ha spolert både hele helga og resten av vinteren.

Hun fokuserte i stedet på å gjøre det best mulig i de to andre rennene.

Den strategien lyktes stortalentet med. På lørdag vartet hun opp med en god sprint. Hun hadde åttende beste prologtid og forhåpninger om at det skulle være mulig å ta seg videre til semifinale. Men det ble stopp i kvartfinalen for den eksplosive tenåringen.

Fortsetter satsingen

Samme skjebne led storesøster Marthe som også er et stort talent. To og et halvt år har gått siden hun var ferdig på ungdomsskolen og bestemte seg for å fortsette skisatsingen.

Marthe forteller til Vesteraalens Avis at det var enkelt å velge skigymnaset i Nordreisa da hun skulle ta stilling til det videre utdanningsløpet. Først og fremst fordi det ville gi henne en bedre treningshverdag. Trening i skoletiden og flere treningsvenninner fikk hun der.

Kranglete rygg

- Det er også et pluss at det er bedre snøforhold i Nordreisa enn det vi er vant med fra Melbu, sier Marthe som har slitt med å få den ønskede kontinuiteten i treningsarbeidet de to siste årene. Det skyldes først og fremst at hun har en kranglete rygg. Den har spolert mange treningsøkter og renn. 18-åringen håper på sikt at ryggen blir bedre slik at den ikke legger noen begrensninger for den fysiske aktiviteten. Hun er toppmotivert for videre satsing.

Stiller i KM

- Jeg satser for fullt så lenge jeg har helse og motivasjon til å gjøre den treningsjobben som er nødvendig for å hevde seg. Målsetningen min i vinter er å gå gode renn. Det var litt bittert at jeg etter en god prolog ikke var i stand til å holde meg på beina i kvartfinalen. Men det er slikt som skjer i sprint, sa Marthe som regner med at hun stiller opp i kretsmesterskapet i Troms til helga. Hun synes det blir litt i lengste laget å reise heim for å kjempe om KM-medaljer.

- Positiv

Pappa John Eirik tror dette resultatet kan legge grunnlaget for en god sesong for Julie.

- Det vi ser med Julie nå er at hun stabilt er i topp ti. Det er veldig bra. Det lover godt for resten av sesongen.

For Marthe er det å få rettet opp i ryggproblemene førsteprioritet.

- Vi har fått flere forskjellige diagnoser på hva som er problemet. Hun har vært plaget med prolaps, men vi har også fått vite at det er muskulært. Det blir viktig å prøve å komme til bunns i det, sier Karlsen.

- Vi får ta med oss det gledelige at Julie gjorde det så godt, så får Marthe komme sterkere tilbake, sier Karlsen.

Flere vesterålinger

Fra Vesterålen deltok søstrene Karlsen og Henrik Ulnes Pedersen, også fra Melbo IL. Fra Sortland IL deltok Jørgen Henriksen og Eskil Arntzen.

Ulnes Pedersen kom blant annet på en 182.plass på 7,5 km fristil.

Eskil Arntsen kom blant annet på en 107.plass på fredagens 10km klassisk i klassen menn 18 år, mens Jørgen Henriksen kom på 138.plass på sin 10km i klassen menn19-20 år