Tema

søndag 25.10 2020

29 prosent av fisken i Nordland levert i Vesterålen

Så langt i år er det landet 247.956 tonn fisk av alle slag i hele Nordland. Av dette er nesten 72.000 tonn levert i Vesterålen. Det utgjør hele 29 prosent av totalen for fylket.

lørdag 24.10 2020

Feirer The WhaleThe whale

Fredag kveld feiret The Whale feire at man har fått dispensasjon fra kulturminneloven fra Nordland fylkeskommune til å fortsette med etableringen av det som kan bli en stor attraksjon på Andenes. Her kan du se opptak av markeringen.

fredag 23.10 2020

Narom samarbeider med skolene i Vesterålen

– Allerede før jul skal samarbeidet konkretiseres, sier Arne Hjalmar Hansen i Narom AS etter underskrivingen av en samarbeidstavtale med Regionalt Kompetansekontor (RKK) i Vesterålen.

Narom 20 år: –Et eventyr

– Det har vært et eventyr, sier daglig leder Arne Hjalmar Hansen som tirsdag inviterte tilkakefest for å feire at Nasjonal senter for romrelatert opplæring (Narom).

torsdag 22.10 2020

Fikk trommeavslag

Nå starter arbeidet med ny kommunedelplan for idrett og fysisk aktivitet:

– Viktig at de som har planer får de på lista

Har dere planer om å søke spillemidler til prosjekter de kommende årene, så er det viktig å følge med i timen når kommunen nå starter opp arbeidet med en ny kommunedelplan for idrett og fysisk aktivitet.

Elevene skal jobbe et dagsverk for ungdommer på flukt fra Sør-Sudan:

– Vi vil ha jobb hos bedrifter

Nesten en million mennesker fra Sør-Sudan har flyktet over grensa til Uganda fra en brutal borgerkrig. Mange av de er ungdommer og det er de ungdomsskoleelevene ved Andenes skole vil jobbe for i neste uke.

Dag Vidar med Norges dyreste svømmetime

– Dette må vel være Norges dyreste svømmetime, sier Dag Vidar Jensen etter tirsdagens svømming på Dverberg. For mens han var i bassenget, ringte Norsk Tipping.

– Ikke overrasket over lokale utbrudd

Det sier kommuneoverlege Mette Røkenes i Sortland. Hun poengterer samtidig at det ikke er forbundet med noen form for skam å få påvist smitten.

Brukbar koronasommer over Andfjorden

Det ble et brukbart år for fergesambandet mellom Andenes og Gryllefjord selv om koronaviruset sørget for kortere sesong og færre utenlandske turister.

onsdag 21.10 2020

Solgt for 1 million over takst

Strandgata 35 på Andenes ble onsdag solgt 1 millioner kroner over takst. – Det er nok beliggenheten som har vært utslagsgivende, sier eiendomsmeglerfullmektig Ketil Stafseth Bergesen hos EiendomsMegler1.

Åpner for booking fra 1. desember

– Vi åpner Andenes suitehotell for booking 1. desember, sier Andreas Haugen i A. H. Holding AS. Når det gjelder 2019, er han fornøyd med at Arresten bedret resultatet.

tirsdag 20.10 2020

Tilsto og måtte ut med 48.000 kroner

En andværing må ikke bare betale ei bot på 48.000 kroner, men gå i fengsel i 28 dager. Han må også vente i to år før han kan ta ny førerprøve.

Polutsalgene i Vesterålen har økt omsetningen med drøye 20 prosent

Alle polutsalgene i Vesterålen har økt omsetningen med drøye 20 prosent per utgangen av september sammenlignet med året før.

mandag 19.10 2020

To gode år gir Hvalsafari AS rygg til å bære 2020

– Jeg hadde allerede bestemt at vi skulle bygge opp kapital i selskapet, og det kommer godt med nå, sier Geir Maan, som er hovedeier i Hvalsafari AS.

lørdag 17.10 2020

Fant jernaldertufter på Breivikneset

Arkeolog Stine Grøvdal Melsæther fra Nordland fylkeskommune har funnet jernaldertufter på området i Breivik der Andfjord Salmon AS har planer om å etablere landbasert oppdrettsanlegg.

fredag 16.10 2020

 Har opprettet spleis for årets tv-aksjon

Den prisvinnende naturfotografen Espen Bergersen har opprettet en spleis til inntekt for årets tv-aksjon. – Jeg håper mange vil støtte opp om aksjonen, sier han.

torsdag 15.10 2020
5

Se den eventyrlige forskjellen

Det er to måneder siden familien Steffensen og Karlsen inntok sitt fritidshus pusset opp av «Eventyrlig oppussing». Denne uken kan du se resultatet på TV.

Skoleveien kan bli på fem timer i buss per dag: – Tenker på flytting

Familien Hansen Nilssen i Skjoldehamn har store problemer med å forstå seg på Senterpartiet, etter at de ikke ville stoppe rådmannens budsjett-utredning om å flytte ungdomstrinnet ved Risøyhamn skole til Andenes.

Er plaget med vannrør

Fiskenes Vel har vært plaget med tiltakende vannbrudd det siste tiåret. Ifølge hovedplan vann- og avløp skulle eternittrørene som forårsaker bruddene ha vært byttet ut før årsskiftet. Ingenting skjer.

Ikke enighet om å støtte årets innsamlingsaksjon

Kommunestyrerepresentantene i Andøy ble ikke enige om å gi mandagens møtegodtgjørelse til årets tv-aksjon.

Grønt lys for The Whale

Gigant-prosjektet The Whale i Andøy kan fortsette.

onsdag 14.10 2020

Vant pris i naturfotografenes svar på Oscar

Etter ti år med deltakelse ble omsider ett av bildene til Espen Bergersen premiert i den prestisjefylte «Wildlife photographer of the year».

Ber om at det opprettes digitale bøsser

Søndag er det klart for TV-aksjonen 2020, en annerledes sådan.

tirsdag 13.10 2020

Kraftig eldrebølge skyller innover Andøy:

– Nå er det viktig å få fokusert på de eldre via «Leve hele livet»

Eldrebølgen skyller innover Andøy i enda større kraft enn resten av landet. Eldrerådsleder Jann Artur Næss mener det nå er på tide å ta fatt på «Leve hele livet» for å få gjøre noe for alle de ensomme.

Skjebneuke for The Whale

Om få dager skal Nordland fylkeskommune svare på om The Whale får lov til å realisere sine storstilte planer på Andenes.

Leter fortsatt etter passasjerer fra buss med korona-smitte

– Det er ikke mulig å spore navnene til alle som reiste med bussen, fordi ikke alle kjøper billetter på nett, sier kommunelege Astrid Holm. 6. oktober reiste en bekreftet covid-19 smittet med flybuss fra Sortland til Evenes.

Over 30 er i karantene i Andøy

Sist uke fikk Andøy kommune et nytt registrert tilfelle av korona, mens over 30 er satt i karantene.

7

Reagerer på svært farlig vei

Mange har reagert på den dårlige standarden på fylkesveien mellom Risøyhamn og Åse på Andøya.

mandag 12.10 2020

UP vil øke bøtene for mobilbruk i bil

Både UP og regjeringen ønsker å gjøre straffereaksjonen for håndholdt mobilbruk bak rattet atskillig strengere enn den er i dag.

Senterpartiet vil ha utredning om Risøyhamn skole

Senterpartiet brukte makta i kommunestyret for å hindre avstemning om at rådmannen skal legge bort utredningen om ungdomsskoletrinnet ved Risøyhamn skole.

Raimo måtte amputere

Raimo Törmä fra Bleik har nylig blitt nødt til å amputere en fot. Leif Tore Lorentzen i LNT Nordland mener alle drosjeturene mellom Bleik og Stokmarknes for dialyse er en medvirkende årsak til dette.

Hvem får kjøpe Åse barnehage?

Hvem som får kjøpe Åse barnehage er blant sakene kommunestyret i Andøy skal avgjøre i dag. VOL streamer hele møtet fra Idrettshallen på Andenes.

søndag 11.10 2020

Tuva fant drømmehuset

Etter ett års vikariat som kommunikasjonsansvarlig i Andøy kommune, vurderte hun å flytte til Bodø. Men sammen med kjæresten fant hun drømmehuset på Andenes og jobb, så nå blir hun på ubestemt tid.

– Tro er noe som kommer spontant fra hjertet

Innsettelse av ny sogneprest i Andøy er ingen hverdagshendelse. For Erik Mørtsell er det et kjært gjensyn med Andøya etter en spennende livsreise med filosofi, litteratur og natur.

fredag 09.10 2020

Frivilligsentralen fikk 200.000 kroner til eldretiltak:

Skal forebygge ensomhet

Frivilligsentralen kan juble over 200.000 kroner til tiltak for å forebygge ensomhet ved sosiale tiltak.

onsdag 07.10 2020

LNS går til motsøksmål mot Munck Islandi

Allerede før det sivile søksmålet mot Leonhard Nilsen & Sønner (NLS) kommer opp til behandling i Vesterålen tingrett, går LNS til motsøksmål mot Munck Islandi og krever mer enn én million kroner i erstatning.

– Kan man ikke stole på Posten?

Brev har tatt tre uker fra Andøy til Sortland og 18 dager fra Andenes til Dverberg. Noen kommer aldri fram. Aviser uteblir. Post blir lagt i feil postkasse. Kan man ikke stole på Posten spør Astrid Lanesskog og Gro Sølvi Sjåvoll.

SV-topper ga ministerspørsmål

Forrige uke var SVs stortingsrepresentant Mona Fagerås på andøybesøk sammen med utflytta andværing Åshild Pettersen, som er leder i Nordland SV. Det besøket resulterte i at fiskeriministeren må svare på et spørsmål fra Fagerås om en gryende arealkonflikt.

LNS ga 150.000 på strak arm

For Anette Isaksen Steffensen var det en gledens dag da LNS AS ga henne beskjeden om kjempebidraget til spleisen hun satte i gang. Nå oppfordrer bedriften andre næringer i Andøy til å gjøre det samme.

Usikker fremtid for eldreaktiviteten på Andenes:

Må flytte ut av Lions-senteret etter 30 år

Andenes pensjonistforening og Forsvarets seniorforbund har nå pakket og gitt bort alt de har brukt til å skape hygge for eldre i Lionshuset gjennom 30 år.

Oppdrett utenfor Andøy et skritt nærmere

Klagene som har kommet på det planlagte oppdrettsanlegget utenfor Svindalen sør i Andøy, har blitt avvist av fylkeskommunen. Nå er saken oversendt Miljødirektoratet for endelig avgjørelse.

Mener ledelsen må se på seg selv før de sender unger i sør til Andenes:

– Folkevalgte må delta i dugnaden

Oddmund Amundsen foreslår at formannskap og kommunestyre får 0 kroner i møtegodtgjørelse, og at ordføreren kutter stilllingsprosenten.

Forbarmet seg over kirketrappa

I sommer fikk trappa på Andenes kirke en etterlengtet overhaling.

tirsdag 06.10 2020

Tre av Nordland Høyres 15 listekandidater er vesterålinger

Nominasjonskomiteen i Nordland Høyre ble tirsdag enstemmig enig om sitt forslag til listekandidater til neste års stortingsvalg. Tre av totalt 15 på lista er vesterålinger.

Han er ny finansdirektør i Andfjord Salmon

Bjarne Martinsen heter den nye finansdirektøren i Andfjord Salmon.

mandag 05.10 2020

Fly med coronasmittet person var innom Andenes

Fredag forrige uke var det en passasjer om bord på Widerøes rute WF865 som fløy fra Tromsø til Bodø, via Andenes, som i etterkant har testet positivt for koronavirus.  

Dette er aksjonærene i Visit Vesterålen

I alt er 1,275 millioner kroner spyttet inn som aksjekapital i Visit Vesterålen AS.

Lanserer kunstprosjektet AIR Vesterålen

Prosjektet AIR Vesterålen skal utvikle fem ulike arenaer i regionen og skal blant annet gi et felles kunstnerisk løft for Vesterålen.

søndag 04.10 2020

Litauere har tapt 7,7 millioner i Skarsteindalen

To litauiske reiselivsbedrifter i Skarsteindalen på Andøya tapte 1,5 millioner kroner i fjor. Totalt har de Premium Estate og Nord Fish tapt 7,7 millioner kroner på rundt 10 års drift i den tidligere militærleiren.

lørdag 03.10 2020

Ingenting gleder Tom mer enn nysgjerrige trenere

– Foreldre som leverer ungene sine i barnehage forventer jo at det skal være kompetanse på dem som jobber der. Sånn bør det også være når det kommer til trenere for aldersbestemte fotballag.

fredag 02.10 2020

Skal ha dyttet politibetjent – må møte i retten

En andværing må møte i Vesterålen tingrett i slutten av november, blant annet for at vedkommende skal ha dyttet en politibetjent.

torsdag 01.10 2020

– Kan ta knekken på noen

Annelise Johansen på Stave er rystet over at Andøy kommune gir kokepåbud via Facebook.

Tviler på at barnehagen er særlig salgbar

Takstmann Jarle Bergheim tror affeksjonsverdien til barnehagen på Åse, gjør den lite attraktiv på det åpne markedet.

Økonomisjefen om frykten for å havne på Robeklista: – Bør klare å styre unna

Merforbruk på 17,5 millioner kroner så langt i år til tross, økonomisjef Stein Ivar Johansen håper og tror at Andøy kommune vil unngå å havne på Robeklista.

Vil fortsatt ha eget forliksråd i Andøy

Formannskapet sier nei til felles forliksråd for Vesterålen. Robert Svendsen (MDG) stemte imot.

Ikke mulig å tidfeste gatelysutbedring

Den seneste tiden har Andøyposten fått mange henvendelser fra innbyggere om mørklagte gatelys. Avdelingsleder Stein Andreassen i Andøy kommune gir lite håp om snarlig utbedring.

Andøy - september

Busstreiken er avsluttet

Torsdag morgen kom partene i busstreiken frem til et anbefalt forslag.

Coop flytter trolig butikk

Handelsbygg AS skal utvide bygget der Europris på Andenes holder til for 25 millioner kroner. Det skal inn en dagligvarebutikk i bygget og trolig er det Coop som blir leietaker.

onsdag 30.09 2020

Kickstartet innspillprosessen til arbeidet med kystsoneplanen

Onsdag møttes representanter fra ulike ressursgrupper for å kickstarte innspillsprosessen til det videre arbeidet med den interkommunale kystsoneplanen for Vesterålen.

Har avlyst anbud ved Andøy videregående skole

Nye lokaler til romteknologielevene ved Andøy videregående skole nærmer seg en farse. Fylkeskommunen har nå avlyst anbudskonkurransen for ombygging av skolen.

tirsdag 29.09 2020

Røde kors satser stort

Andøy Røde Kors gleder seg over at de snart kan ønske velkommen til nyoppusset butikk og flunkende nytt beredskapslager.

Skal investere mellom 25 og 30 millioner

Planene om et byggetrinn to var gryteklar da det nye Europris-bygget åpnet i 2016, men Stortingets vedtak om å legge ned Andøya flystasjon førte til at de ble lagt i skuffen. Nå råder optimismen i andøysamfunnet og hos Handelsbygg AS, som er klar til å satse videre på Andenes.

– Helt urealistisk, så legg det dødt

Risøyhamn-foreldrene fatter ikke at Andøy kommune med den ene hånden skal ansette en stedsutvikler for å gjøre det attraktivt å flytte til Andøy, og med den andre hånden utreder flytting av ungdomsskoletrinnet til Andenes.

Høyre i Vesterålen satser på Thorheim

Medlemmene i Nordland Høyre vil ha Bård Ludvig Thorheim som partiets toppkandidat til Stortingsvalget i 2021. Det er også klart at Høyre i Vesterålen ikke vil ha Margunn Ebbesen med videre.

Dette sier dekningsdirektøren i Telenor om mobildekningen i Vesterålen

For 26. året på rad er Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor, på rundreise i Norge for å måle mobildekningen. Selv om det fortsatt er noen områder i Vesterålen med forbedringspotensial, mener Amundsen alt i alt at mobildekningen i regionen er ganske god.

Vesterålen får millioner til eldretiltak

Totalt kommer det over 3,1 millioner kroner til Vesterålen, øremerket tiltak for sårbare eldre.

mandag 28.09 2020

Var mot oppdrett, får penger fra Havbruksfondet

Kommunestyret gikk mot etablering av oppdrettsanlegg ved Svindalen på vestsiden av Andøya. Men nå får politikerne 1,8 millioner kroner fra Havbruksfondet som plaster på såret.

Undertegnet avtale med stor tysk rakett-aktør

Andøya Space og Rocket Factory Augsburg (RFA) har signert avtale oppskyting av satellitter. Administrerende direktør for Andøya Space, Odd Roger Enoksen, håper det kan komme flere avtaler allerede i høst.

Kjørte uten skilt

P8 øver fra Andøy

Samlet inn over 9,6 millioner til Barnekreftforeningen

Andøy får ny rådmann i 2021

Rådmann Kirsten Lehne Pedersen vil ikke søke fornyelse av åremålet som rådmann i Andøy. Det betyr at Andøy får ny rådmann fra og med 1. mai 2021.

lørdag 26.09 2020

Ekstremvei kan ta lang tid å få fikset

Mange reagerte sterkt på bilder av de elendige veiforholdene inn til Åknes, etter at Åknesbeboer Harald Kristoffersen delte bildene på Facebook. Ingen snarlig løsning er i sikte.

Drømmer om å realisere dette: – Vi er kommet så langt at vi ser at det er realistisk å få til

To gamle skatere, som begge brenner for egenorganisert aktivitet for ungdom, har slått seg sammen og startet arbeidet med Andøy betongpark. – Nå vil vi ha med oss ungdommene videre, sier Ørjan Vøllestad og Anders Stave.

Vil selge barnehagen som bolig

Rådmann Kirsten Lehne Pedersen vil selge den nedlagte barnehagen på Åse som bolig.

Reidun har endelig fått full mobildekning i huset

Reidun Vedal er kjempefornøyd med at hun nå har full mobildekning i huset sitt på Dverberg. Nå venter hun bare på at Andøy kommune skal montere trygghetsalarm for henne.

– Å være feier er det frieste yrket du kan ha

Andøys feier har nå bestått fagprøven. – Det er et fritt yrke der du treffer masse nye folk, sier Bengt Stian Henriksen (39).

Hvalsafarigründer om bankkutt: – Forbanna på hele opplegget

Geir Maan driver en rekke bedrifter i Andøy og har vært trofast kunde hos Sparebanken Nord-Norge i 50 år. Når banken nå kutter alle bånd til Andøy, så vurderer Maan å gjøre det samme overfor banken.

fredag 25.09 2020

Karolines hund Fenris fikk i seg dop – nå advarer hun andre hundeeiere

I går kveld måtte Karoline Schaug oppsøkte veterinær etter at hunden Fenris brått ble syk etter å stått ute i lina. Det viste seg at han hadde fått i seg et narkotisk stoff. – Det var helt jævlig og jeg oppfordrer andre til å være på vakt, sier hun.

Ingen avklaring om dialyse i Andøy

– Vi er positiv, men det er ikke bare å hoppe til og ordne dette, sier ordfører Knut Nordmo om dialysetilbud i Andøy. Fylkesstyret i LNT Nordland er på sin side sjokkert over kommunen.

Salg av båter og kvoter ga stort overskudd

Salg av gamle «Ole Elvan» og «Fugløybuen» samt kvoter ga Andenes kystfiske et overskudd før skatt på 13,2 millioner kroner før skatt. Rederiet tjente også mer på fiske i fjor enn året før.

torsdag 24.09 2020

Snart blir det finvær i en uke, bortsett fra i én kommune

Denne uka har så langt vært ruskete og røff, i alle fall værmessig. Fra og med søndag ser det vesentlig lysere ut.

– Det er viktig å forstå at det er en logikk i det som skjer

Konserndirektør for kommunikasjon og samfunn i Sparebanken Nord-Norge, Stein Vidar Loftås, sier til Andøyposten at han forstår at Maan reagerer når lokalbanken stenger dørene.

Septemberrekord på fjelltoppene

Det har aldri vært målt så mye vind i september ved målestasjonene på Ånstadblåheia i Sortland og Trolltind i Andøy. Men det har vært målt kraftigere vind før.

Fem vesterålinger blant Norges rikeste

Det er fem vesterålinger med Kapitals liste over de 400 rikeste i Norge. De har alle et stykke opp til John Fredriksen, som topper listen.

onsdag 23.09 2020

Det meldes sterk storm i Vesterålen, men det går fort over

Ifølge Meteorologisk institutt ventes det svært kraftig vind i store deler av Vesterålen onsdag kveld.

Doblet omsetningen i 2019

– Vi har øktkundemassen og det har fortsatt i 2020. Sommeren i år har vært helt fantastisk, sier Roger Skaarn i Skaarn’s elektro & dekkservice på Andenes.

tirsdag 22.09 2020

– Sånne folk vil vi ha

Tirsdag delte landbruksminister Olaug Bollestad ut prisen for veldrevet gårdsbruk i Nordland 2019 til May og Stig Johannessen på Nordtun gård på Bø i Andøy.

7

4.-klassinger besto sykkel- sertifikatprøven og er nå klare for trafikken

Tradisjonen tro avlegger 4.-klassingene ved Andenes sykkelsertifikat hver høst. Lærer Grethe Enoksen opplyser at elevene bruker et hefte fra Trygg Trafikk om trafikkregler.

4. klassinger sanket 11 sekker søppel

Er det umulig å rydde fjæra for plast? Nei, mener 1. -4. klasse ved Risøyhamn skole. På oppfordring fra Plastfritt hav samlet de 11 sekker søppel i aksjonen «Oppdrag umulig».

Kjøper fisk for milliarder – taper penger

Fiskeindustribedriftene i Vesterålen kjøper fisk for milliarder, men taper penger. Fiskeindustrien mener selv at det er for mange fiskekjøpere.

Derfor ventet de med å åpne Kjølhågen

Kjølhågen på Andøya var den siste veien som ble åpnet etter stormen.

mandag 21.09 2020

Så mange Moria-flyktninger vil vesterålskommunene ta imot

Alle ordførerne i Vesterålen ønsker å ta imot flyktninger fra den greske flyktningeleiren Moria hvis det blir aktuelt. Hvor mange er derimot høyst usikkert.

Har oppgradert farevarselet: Full storm i Vesterålen

Det er ventet heftig døgn værmessig, og er sendt ut oransje farevarsel på vindkast for nordlige deler av Nordland og i Sør-Troms.

– Skal ikke bli en "ordområdemelding"

– Det er slutt på den tiden at man tar en utdanning og så jobber til man går av med pensjon. Vi må derfor sørge for at det er mulig å kombinere utdanning og jobb, sa statsråd Henrik Asheim på Andenes fredag. 

Kutter avgang mellom Andenes og Sortland, må sørge for skoleskyss noen dager

Fra 1. januar 2021 blir det tre daglige bussavganger mellom Andenes og Sortland. Det er avgangen fra Andenes klokken 16.05 som fjernes. Fylkeskommunen må likevel sette opp ekstra skolerute noen dager.

Strømproblemer flere steder i Vesterålen

Søndag kveld gikk strømmen både i Sortland og i Andøy.

Overskudd og underskudd for montessori-skoler

Montessori-skolen på Åse i Andøy er den som står seg best økonomisk i Vesterålen. Det ble både overskudd og underskudd for de tre skolene som er i drift.