Tema

torsdag 13.01 2022

Politiet etterforsker brudd på Andøy-kabel

Politiadvokat Ronny Jørgensen i Troms politidistrikt opplyser til NRK at de nå etterforsker om det ligger noe kriminelt bak bruddet på fiberkabelen som går mellom Breivika på Andøya og Longyearbyen.

tirsdag 11.01 2022

Space Norway sjekker svindyre Andøy-kabler

Space Norway sjekker nå de svindyre fiberkablene som går fra Andøya til Svalbard, og som fortsatt holder internettforbindelsen mellom fastlandet og Longyearbyen åpen. Kablene går ut fra Andøya.

søndag 09.01 2022

Andøy kommune skal lyse ut 12 til 15 stillinger

– Planen er å lyse ut et sted mellom 12 og 15 stillinger, sier teknisk sjef John Petter Karlsen. Stillingene skal styrke en rekke kommunale tjenester.

Har sendt ut nabovarsel for de første satellittbyggene

Andøya Spaceport AS har nå sendt ut nabovarsel for de første byggeprosjektene i tilknytning til basen for oppskyting av små satellitter. Dermed er prosjektet ett skritt nærmere realisering.

mandag 03.01 2022

Andøya Space har kjøpt eiendommer for flere millioner

Andøya Space har betalt til sammen 2,2 millioner kroner for fire eiendommer som skal brukes til etableringen av satellittoppskytingsbasen.

fredag 17.12 2021

Har fått kjendistegner med på laget

The Whale og Andøya Space Education har inngått et samarbeid med tegneren Øistein Kristiansen.

mandag 13.12 2021

Studentsatellitt med på historisk oppskyting

En satellitt fra NTNU får være med på den historiske første oppskytingen ved Andøya Space neste høst.

tirsdag 30.11 2021

Nå kan Eidissen hente ut 140.000 kubikk stein og grus

– Det har vært mye arbeid, sier Stig Eidissen i Eidissen Maskin AS etter at selskapet nå har fått konsesjon på masseuttak i Oksebåsen i Andøy.

mandag 29.11 2021

Justisministeren blir settestatsråd for Enoksen

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen får ikke være med i prosesser som gjelder Andøya Space, hvor han tidligere har vært toppleder gjennom en årrekke.

fredag 26.11 2021

– Må bruke pengene til å rigge kommunen for utvikling

Ordfører Knut Nordmo er både glad og overrasket over at det kommer penger fra regjeringen allerede i år. – Nå må vi rigge Andøy til å bli en utviklingsaktør i egen kommune, sier Nordmo.

Tysk rakettfirma vil ha 20 ansatte i Andøy i 2022

– Vi har nå fire ansatte i Andøy og har ledige stillinger, sier Sebastian Straube i den tyske rakettprodusenten ISAR Aerospace.

fredag 05.11 2021

Ny Space-direktør skal fortsatt ha kontor på Andøya

VOL har blitt kontaktet av folk som frykter at ledelsen i Andøya Space kan bli flagget ut. – Administrerende direktør har og vil også i fremtiden ha sitt kontor på Andøya, svarer styreleder Rasmus Sunde.

tirsdag 02.11 2021

Tester droner ved Svalbard på oppdag fra Andøy kommune

Andøya Space og Kystvakten reiser i disse dager til Svalbard for å gjennomføre dronetester i arktiske farvann på oppdrag fra Andøy kommune.

mandag 01.11 2021

Vurderer ny militær aktivitet på Andøya

Andøya flystasjon skal legges ned. Eller skal den? Forsvarsminister Odd Roger Enoksen vil vurdere ny militær aktivitet på Andøya etter at overvåkingsflyene er borte.

Havdyp og verdensrom i skjønn forening

Andøya Space Education og The Whale skal samarbeide.

Tore Østby blir finansdirektør i Andøya Space

Andøya Space styrker ledergruppen ved å ansette Tore Østby som Chief Financial Officer (CFO).

torsdag 21.10 2021

Kan ikke gi detaljer om Andøy-fond på 250 millioner

Den nye regjeringen vil opprette et fond på 250 millioner kroner for Andøy. Men regjeringen kan foreløpig si svært lite om hvordan fondet skal brukes.

mandag 18.10 2021

Enoksen sier opp i Andøya Space

Etter at andværing Odd Roger Enoksen ble statsråd i Forsvarsdepartementet torsdag i forrige uke, er det nå bekreftet at han i helga sa opp sin stilling som konsernsjef i Andøya Space.

onsdag 13.10 2021

Nordmo forbannet: Får 250 millioner og havn for Andøya flystasjon

Andøy får et fond på 250 millioner kroner, men mister Andøya flystasjon. Det er klart etter at Arbeiderpartiet og Senterpartiet legger frem regjeringsplattformen.

tirsdag 12.10 2021

Stor fallhøyde for Senterpartiet

Fredag ga Erna Solberg klarsignal for satellittoppskyting fra Andøya. Onsdag får andværingene vite hva Senterpartiet får til når det gjelder Andøya flystasjon.

fredag 08.10 2021

Jubel og norske flagg da Odd Roger kom hjem

Ansatte ved Andøya Space sørget for jubel og norske flagg da Odd Roger Enoksen kom tilbake fra Oslo fredag ettermiddag. Nå blir det oppskyting av satellitter fra Andøya.

– Klar til å ta fatt på byggingen

Norsk romvirksomhet 2.0, sa statsminister Erna Solberg da hun fredag ga klarsignal for basen for oppskyting av små satellitter på Andøya. Den vil gi minst 150 nye arbeidsplasser i Andøy.

Erna gir klarsignal for satellittoppskyting

Statsminister Erna Solberg gir klarsignal for satellittoppskyting fra Andøya. – Det er avklart at dette vil gi staten avkastning og at det ikke er snakk om subsidierte arbeidsplasser, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

Erna gir klarsignal for satellittoppskyting

Statsminister Erna Solberg gir klarsignal for satellittoppskyting fra Andøya. – Det er avklart at dette vil gi staten avkastning og at det ikke er snakk om subsidierte arbeidsplasser, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

søndag 05.09 2021

Sp vil omgjøre Andøya flystasjon:

Mener andre Andøy-prosjekter ikke står i fare

Med Senterpartiet i regjeringskontorene etter høstens valg, kan Andøya bli stående igjen som den store vinneren. Men da må Arbeiderpartiet endre holdning til nedleggelsen av Andøya flystasjon.

lørdag 07.08 2021

Solberg ber andværingene se fremover

– Det skjer så mye positivt i Andøy at selv om P8-flyene blir stasjonert et annet sted, så vil man se det krafttaket samfunnet har tatt her, sa Erna Solberg fredag kveld.

tirsdag 20.07 2021

Andøya Space har kjøpt fly til 30 millioner kroner – landet på Andøy tirsdag

onsdag 23.06 2021

– Det blir viktig for Sp å gjøre alt vi kan for å omgjøre vedtaket

Senterpartiets Emilie Enger Mehl har vært på Andøybesøk, og vil gjøre alt hun kan for å omgjøre vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon. – Men det er en krevende jobb å få gjort det, sier hun.

– Regjeringens håndtering av omstillingen i Andøy er rett og slett en farse

Arbeiderpartiets Bjørnar Skjæran er ikke nådig med regjeringen etter at Forsvarsdepartementet vurderer å opprette et Andøy-utvalg som allerede finnes. – Det er rett og slett en farse, sier Skjæran.

mandag 14.06 2021

Slagsvold Vedum:

– Havnepenger er dårlig erstatning for Andøya flystasjon

– Vi vil beholde overvåkingsflyene på Andøya. Det kommer til å bli tøft å få omgjort vedtaket, sa Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum da han besøkte Andøy mandag.

fredag 11.06 2021

Skjæran garanterer penger til Andenes havn i 2022 ved regjeringsskifte

– Ja, svarer Bjørnar Skjæran klart og tydelig på spørsmål om Andenes havn får penger i 2022 dersom Arbeiderpartiet havner i regjering etter høstens stortingsvalg.

søndag 06.06 2021

P8 skjøt rakett for første gang i Europa

I forbindelse med marineøvelsen som ble avholdt utenfor Andøya, har amerikanske P8-fly for første gang avfyrt Harpoon-raketter i Europa. Rakettene ble avfyrt mot et mål på havoverflaten.

onsdag 02.06 2021

Dette er missilet som testes på Andøya

I månedskiftet juni-juli skal et nytt militært missil testes og skytes fra Andøya Space.

tirsdag 01.06 2021

Sjømasser kan havne hos Andøya Space

Kystverket skal fjerne 160.000 kubikkmeter masse og fjell fra sjøområder i Andøy. Fjellmasser fra Risøysundet kan bli fundament for de to utskytingsrampene som Andøya Space planlegger å bygge i Børvågen sør på Andøya.

søndag 30.05 2021

Har brukt ett år, fortsatt er ikke Space-klage avgjort

Samferdselsdepartementet har brukt over ett år på å avgjøre en klage knyttet til offentlig innsyn i et dokument relatert til aktiviteten hos Andøya Space. Presseforbundet mener det er «uvanlig og alvorlig». Nå beklager departementet lang behandlingstid.

onsdag 26.05 2021

Koronaen forsinket nøkkelpersonell til Andøya Space

Andøya Space har opplevd problemer med å få utenlandsk nøkkelpersonell til landet. Etter flere avslag fra Sjøfartsdirektoratet, har saken endelig løst seg etter at reglene ble endret. Nylig kom en nyansatt med tidskritisk kompetanse til Andenes, uten å måtte gå i karantene.

tirsdag 25.05 2021

Ber folk være oppmerksomme på fareområde ved Andøya

I forbindelse med øvelse varsler Andøya Space om etablering av fareområde på vestsiden av Andøya 31. mai til 3. juni.

torsdag 06.05 2021

Folkevandringa:

Andøya Space: Snur de folkevandringa i Andøy?

Andøya Space har siden januar ansatt 15 nye medarbeidere. Mange av dem er tilflyttere og dermed nye innbyggere i Andøy.

onsdag 28.04 2021

Andøya Space inngår nok en kontrakt om rakettoppskytinger

Andøya Space har inngått nok en kontrakt om oppskyting av små satellitter, denne gangen med det tyske selskapet Rocket Factory Augsburg (RFA).

Utvider fareområder for militære våpensystemer

Luftfartstilsynet har godkjent Andøya Space sitt behov for utvidede fareområder knyttet til øvelse og trening med militære våpensystemet i mai.

lørdag 24.04 2021

Vil ha landslinje for dronefag på Andøya

Nordland fylkeskommune har søkt om å få landslinjestatus for dronefag ved Andøy videregående skole.

tirsdag 20.04 2021

Korona barberte inntektene til Andøya Space

30 millioner kroner lavere omsetning i 2020. Det er fasiten for konsernet Andøya Space etter 2020, der pandemien gikk ut over både rakettkampanjer og kursdeltakere.

lørdag 17.04 2021

Positiv til Andøya Space sine planer i Øksnes

Andøya Space har planer om å etablere en antennepark for atmosfærisk forskning, og ønsker denne lokalisert til Stø i Øksnes. Det er kommunen positiv til.

onsdag 14.04 2021

– Byggestart i sommer

Odd Roger Enoksen i Andøya Space sier det blir byggestart for satelittoppskyting i sommer. – Den første satellitten skal skytes opp våren 2022, sier Enoksen.

Andøya Space inngår eksklusiv 20-årsavtale med tyske Isar Aerospace

E24: Det private selskapet Isar Aerospace har signert en langsiktig avtale om å skyte opp små satellitter fra norsk jord. Dermed er Andøya Space langt nærmere å etablere en kommersiell oppskytningsbase.

tirsdag 30.03 2021

Navarsete er ikke imponert

Senterpartiets Lov Signe Navarsete er ikke imponert over at man starter prosessen med å avklare etterbruk av Andøya flystasjon. – Dette skulle vært utredet i 2016. Da hadde man sluppet dette, sier hun til VOL.

– En sen start på avklaringen om arealene ved Andøya flystasjon

Forsvarsbygg har nå overlevert en oppdatert eiendomsstrategi for Andøya flystasjon. – Det er en start på avklaringen. Ting tar tid, sier ordfører Knut Nordmo.

onsdag 03.03 2021

Har etablert Andøy teknologipark

onsdag 10.02 2021

– Må bli enige med hytteeiere

Mandag innvilget kommunestyret i Andøy dispensasjon til Andøya Space for bygging av den første oppskytingsrampen for satellitter. – Målet er at den skal være ferdig rundt årsskiftet, sier Odd Roger Enoksen.

mandag 01.02 2021

Andøya Space vil etablere virksomhet i Øksnes

Andøya Space har planer om å etablere en antennepark for atmosfærisk forskning, og ønsker denne lokalisert til Stø i Øksnes.

søndag 31.01 2021

Hun skal lede Andøy teknologipark – i hvert fall en stund

Anne-Lise Øien fra Oslo er engasjert som midlertidig daglig leder i Andøy teknologipark AS. – Styret er opptatt av arbeidet kommer i gang, sier styreleder Knut Nordmo.

torsdag 28.01 2021

Dette kreves av Andøya Space

Nordland fylkeskommune krever at Andøya Space tar ansvar for skader eller ulemper som trafikanter eller andre skulle bli påført som følge av stengt fylkesveg.

torsdag 14.01 2021

SATELITTBASE: – Vil ikke nå oppskyting i 2022 uten dispensasjon

– Dersom kommunestyret sier nei til dispensasjon, vil vi ikke nå oppskyting i 2022, sier Odd Roger Enoksen i Andøya Space.

onsdag 06.01 2021

Fraråder sterkt satellittdispensasjon

Nordland fylkeskommune fraråder sterkt at Andøy kommune innvilger Andøya Space dispensasjon til å starte byggingen oppskytingsramper for satelitter i Børvågen. Man mener at endringene i planene er så store at de ikke kan løses med en dispensasjon.

torsdag 31.12 2020

– Gleder meg til 2021

En utfordrende kommuneøkonomi til tross: – Jeg gleder meg til 2021, sier Andøy-ordfører Knut Nordmo

tirsdag 29.12 2020

Mange vil være med å utvikle Andøy Space: – Vi har mange søkere

2020 var året da finansieringen av satellittoppskytingsbasen i Børvågen ble spikret og Andøya Space tok et stort steg videre.

Kan bli tre oppskytingsramper for satellitter

Andøya Space søker dispensasjon for å starte byggingen av den første oppskytingsrampen for oppskyting av små satellitter i Børvågen. Årsaken er endring av planene.

fredag 04.12 2020

Gir Andøya Space Education ekstra støtte over Statsbudsjettet 

Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre har i budsjettforhandlingene på Stortinget blitt enige om å støtte NAROM/Andøya Space Education med 605.000 kroner ekstra over Statsbudsjettet 2021.  

Samler Space-familien i ett selskap

I dag består konsernet Andøya Space av flere selskaper. Men det endrer seg. – Målet er å samle alt i ett selskap, sier administrerende direktør Odd Roger Enoksen.

lørdag 28.11 2020

Selvfølgeligheter om Vesterålen i nordområdemelding

Regjeringens nye nordområdemelding inneholder lite nytt, i hvert fall om Vesterålen. Men det åpnes for statlig bidrag til fiskerihavner.

lørdag 21.11 2020

Fiskerne kan bli utestengt fra havområde i Andfjorden

Forsvaret startet i høst å håndheve en militær sikkerhetssone i Andfjorden rett ut av Andøya flystasjon. – Frustrerende, sier fisker Eirik Norvoll.

fredag 20.11 2020

Fylkesmannen godkjenner Spaceport-plan

Fylkesmannen i Nordland har godkjent reguleringsplanen for Spaceport-anlegget i Børvågen. Norges fiskarlag nådde ikke frem med klagen, selv om fylkesmannen slår fast at det er gjort saksbehandlingsfeil.

fredag 23.10 2020

Narom samarbeider med skolene i Vesterålen

– Allerede før jul skal samarbeidet konkretiseres, sier Arne Hjalmar Hansen i Narom AS etter underskrivingen av en samarbeidstavtale med Regionalt Kompetansekontor (RKK) i Vesterålen.

Narom 20 år: –Et eventyr

– Det har vært et eventyr, sier daglig leder Arne Hjalmar Hansen som tirsdag inviterte tilkakefest for å feire at Nasjonal senter for romrelatert opplæring (Narom).

torsdag 17.09 2020

Boeing inngår forpliktende samarbeid på Andøya

Boeing og Andøya Space har inngått et samarbeid for å etablere Europas første kapasitet for oppskyting av små og mellomstore satellitter. Samarbeidet understøtter også Boeings plan for industriell deltakelse knyttet til Forsvarets anskaffelse nye maritime overvåkningsfly på Evenes.

fredag 04.09 2020

Enoksen: – For tidlig å si hva forsvarssjefens forslag betyr

Andøya Space leier i dag bygg og områder inne på Andøya flystasjon. Odd Roger Enoksen sier han vet for lite til å ha noen meninger om forsvarsjefens forslag til etterbruk.

mandag 31.08 2020

Statlig utvalg skulle jobbe med omstilling av Andøy. Det har vært to møter. Det siste i 2017

Etter vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon ble det etablert et tverrdepartemental utvalg som skulle jobbe med omstilling i Andøy. Foreløpig siste møte i utvalget var for tre år siden.

torsdag 27.08 2020

– Andøya lufthavn må bli internasjonal flyplass

– Skal man lykkes med Andøya Spaceport, må Andøya lufthavn bli en internasjonal flyplass slik at at utstyr og personell kan fraktes til Andøya uten fordyrende mellomlandinger, sier ordfører Knut Nordmo.

tirsdag 25.08 2020

Listhaug vil ha avklaring om flyplass og havn

Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug mener det har tatt for lang tid å få avklart viktige spørsmål for Andøy kommune.

fredag 21.08 2020

Sylvi Listhaug til Andøy

Mandag kommer stortingsrepresentant Sylvi Listhaug på besøk til Andøy Fremskrittsparti. Koronasituasjonen gjør at det ikke legges opp til folkemøter.

torsdag 20.08 2020

Mener Andøya Space tar seg til rette

Skarstein grunneierlag reagerer sterkt på at grunneiere har blitt nektet adgang i forbindelse med rakettoppskytinger i regi av Andøya Space/NAROM. – Vi blir provosert når noen tar seg til rette uten å innhente tillatelse i forkant, sier Harald Pedersen.

torsdag 30.07 2020

26 millioner kroner til Andøya Space Port

Næringsministeren bekrefter torsdag at staten investerer nærmere 26 millioner kroner i Andøya Space Center til en forberedende prosjektfase for Andøya Space Port. Pengene går til å videreutvikle planene for en oppskytingsbase for småsatellitter på Andøya.

torsdag 25.06 2020

Spaceport-behandling tar 12 uker hos fylkesmannen

Fylkesmannen i Nordland anslår tre måneders saksbehandlingtids på klagen fra Norges fiskarlag over reguleringsplanen for Andøya Spaceport.