Tema

søndag 22.11 2020

Reagerer på kommunens prioritering for tildeling fra Covid19-næringsfondharald

Sortland Mat & Vinhus AS fikk avslag på korona-tilskudd fra Sortland kommunes næringsfond. Dette fordi kommunen mente det ville være sterkt konkurransevridende å gi tilskudd. Eieren reagerer på begrunnelsen og mener kommunen er sneversynt. Kommunen mener vurderingene står seg.

Far fengsles i 90 dager for bortføring av sønnen

Vesterålen tingrett har dømt en mann i 50-årene til fengsel i 90 dager fordi han ulovlig bortførte sin egen sønn.

lørdag 21.11 2020

Fiskerne kan bli utestengt fra havområde i Andfjorden

Forsvaret startet i høst å håndheve en militær sikkerhetssone i Andfjorden rett ut av Andøya flystasjon. – Frustrerende, sier fisker Eirik Norvoll.

fredag 20.11 2020

Utforkjøring på Stokmarknes

Kvinne må betale mer enn hun krevde i retten

En bedrift er frifunnet av Vesterålen tingrett etter at den ble saksøkt for brudd på Arbeidsmiljøloven. En ansatt som saksøkte bedriften må nå betale et større beløp enn hun krevde i erstatning.

– Nord-Norge opp og frem!

Sture Pedersen i «Debatten»: – Staten har forlatt oss

I «Debatten» på NRK1 torsdag denne uken gjorde Sture Pedersen det klart at når han kutter formueskatten i Bø, er det fordi han mener staten svikter distriktene. – Jeg lever godt med at vi blir kalt Norges Monaco. Staten har forlatt oss, sa han da.

Utfordringer med høyspentnettet i Ryggedalen

Siden natt til fredag har det vært utfordringer med høyspentnettet i Ryggedalen på grensen mellom Øksnes og Bø. Flere strømabonnenter mistet i en periode strømmen, og Ryggedalstunnelen er mørklagt.

Mener ungdom ikke tør å melde fra om rusbruk. – Det har blitt veldig, veldig strengt

Medlemmer av FAU ved Sortland ungdomsskole mener det har blitt vanligere at ungdommer ikke tør å si fra om andre ungdommers rusbruk.

Widerøe satser på direkteflyvninger til Evenes

Som en følge av sommeren 2020 og stor reiselyst innenlands, lanserer Widerøe en rekke sommerruter til og fra Evenes neste sommer.

Snøbyger og nullførevær sn

Fredag blir det mer snø og nullføre i Vesterålen.

Går så det griner under pandemien

Da pandemien bredte om seg, startet Utsøkt på Sortland og i Svolvær nettbutikk. Nå opplever butikkene stor omsetningsvekst, midt i koronakrisen. 

søndag 15.11 2020

Minnesmerke ved fellesgrav der «Stor Johan Arnt» er gravlagt

Den gamle kirkegården på Gisløy i Øksnes er lagt ned og levningene plassert i en fellesgrav. Her ligger blant annet den historiske «Stor Johan Arnt». Nå ønsker gårdforeningen i bygda å sette opp et minnesmerke ved fellesgrava.

Ber Hadsel ta imot 19 flyktninger i 2021

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet har i et brev til ordføreren og kommunedirektøren bedt Hadsel kommuen ta imot 19 flyktinger neste år.

Bygger midlertidig hangar for nye overvåkingsfly

Forsvarsbygg skal bygge en midlertidig hangar for overvåkingsflyene på Evenes.

lørdag 14.11 2020

Arv med røtter på Andøya

Torsdag sendte NRK den første episoden av serien «Ukjent arving». Den handlet om arven etter Solveig Olsen. I jakten på arvingene, var programleder Tarjei Strøm innom Åknes på Andøya.

Åknes og Haugen får egne skilt

Bygdene Haugen og Åknes på sørvestsiden av Andøy får nå egne stedsnavnsskilt. Det har Statens vegvesen avgjort.

Råkjørere tatt: Nattlig politiaksjon til domstolen

Politiet i Vesterålen har besluttet å gå til Vesterålen tingrett med to ulike saker hvor to unge menn ble tatt for råkjøring i mer enn 135 kilometer i timen ved Innbjør på Hadseløya.

fredag 13.11 2020

Eidsfjord Sjøfarm møter mer motstand mot nye oppdrettslokaliteter

Eidsfjord Sjøfarm AS ønsker fortsatt å etablere to nye oppdrettslokaliteter i Godfjorden, men har endret lokaliseringen av den ene lokaliteten. Dette gjør ikke sektormyndighetene, Kvæfjord kommune, innbyggere og grendelag mer positive enn tidligere.

Vesteråls-møtet i 2. divisjon er kansellert

Det blir ikke noe av møtet mellom vesterålingene Mathias Dahl Abelsen og Sondre Laugsand hos Alta, og Adrian Pedersen hos Tromsdalen.

Slik skal «dronninga» kunne lande på Stokmarknes

Nordlandssykehuset har en plan for hvordan de skal kunne ta imot det nye redningshelikopteret på Stokmarknes.

Samler inn penger til kjøp av Kunstnerhuset

En nystartet interessegruppe prøver å samle inn penger til å kjøpe Kunstnerhuset på Sortland, etter at kommunestyret vedtok å selge huset med en klausul om at det skal brukes til ikke-kommersielle kulturelle formål.

Kvinne tok en «joint» og ble dømt til fengsel

En kvinne er i Vesterålen tingrett dømt til fengsel i 26 dager.

Dammen skal være ferdig neste høst. NVE truer med mulkt ved forsinkelse

Denne måneden skulle byggingen av ny demning ved Storvatnet i Sortland egentlig startet. Slik blir det ikke, men kommunen jobber mot ferdigstillelse senhøst neste år. NVE truer med ny tvangsmulkt dersom prosjektet ikke er ferdig 1. oktober 2021.

Andværing blir havnedirektør

Andværingen Rune Edvin Myre blir havnedirektør i Helgeland havn. – Det blir spennende der fokus blir å få mer gods på havet, sier han.

Bra inngang på helgen

Det kan bli litt morgenyr fredag, men ellers tyder alt på at inngangen på helga blir bra.

torsdag 12.11 2020

Stenger vei i Andøy

Et steinras stenger en veistrekning i Andøy.

tirsdag 10.11 2020

Faren for utslipp øker, men er liten

Miljødirektoratet mener at faren for utslipp fra oljetanker på Melbu øker, men tillater fortsatt utsettelse for å få sikret tankene.

søndag 08.11 2020

Øker tilskuddet til private barnehager

lørdag 07.11 2020

Foreldre og ungdom tar saken i egne hender: Etablerer ungdomsklubb

Foreldre på Melbu har tatt initiativ til at det etableres ungdomsklubb, og har hatt møte med elevrådet for å få med seg ungdommen som drivere. – Vi vil foreslå at midlene som er satt av til taxi brukes til ungdomsklubb, sier Renathe Eriksen (V).

– Det virker som folk har blitt mer bevisst på å handle lokalt

Tina Aunan, som tok over Zavanna på Stokmarknes 1. juni, syns det er trist at stadig flere butikker på Stokmarknes legger ned. Men for hennes butikk går det stadig bedre.

Deler ut munnbind i taxien

– Blir det verre, blir det krav. Nå er det en vennlig anbefaling, sier Børre Edgar Johansen, daglig leder i Hadsel Taxi om munnbindbruk i drosjene.

fredag 06.11 2020

Gir pålegg og bøter for brudd på smittevernet

På grunn av den alvorlige situasjonen med økt smitte, også i Nordland, vil politiet i Nordland ha mer oppsøkende virksomhet og mer synlig politi.

– Flere bør koronateste seg

Kommunelege Mette Røkenes sier Sortland kommune ikke har økning i henvendelser for testing. Hun ser gjerne at flere tar kontakt med koronatelefonen for testing og rådgivning.

Ber innbyggerne være med på dugnaden: – I fellesskap skal vi komme oss gjennom dette

Den siste uken har Øksnes kommune fått påvist fire nye smittetilfeller av koronaviruset. Nå ber ordfører John Danielsen (Sp) innbyggerne om å være med på den nasjonale dugnaden slik at kommunen unngår flere smittetilfeller.

Dømt til fengsel for ruskjøring i stjålet bil, men slipper erstatning

Vesterålen tingrett har dømt en mann til fengsel i syv måneder, men han slipper å betale erstatning.

Fly innstilt på grunn av vind

«Åpenhet og medvirkning i Hadsel – Vårt mantra!»

Hadsel tar korona-grep

Det er ingen påvist koronasmitte i Hadsel kommune, men på bakgrunn av den nasjonale situasjonen innfører kommunen flere forebyggende tiltak.

«Sunderøy»-mannskap i hotell-karantene

Onsdag ble det kjent at en person om bord den nybygde tråleren «Sunderøy» fått påvist koronasmitte. Denne og resten av mannskapet er nå i karantene på hotell.

Kinodagen vil gå sin gang

Fjerde smittetilfelle for Øksnes Entreprenør

Øksnes Entreprenør (ØE) bekrefter at også det siste smittetilfellet i Øksnes gjelder en av deres innleide arbeidere. – Våre ansatte har ikke gjort noe kritikkverdig og våre smittevernrutiner fungerer samtidig godt.

– Hadselfjord-tunnel inn på Nasjonal Transportplan

Vesterålen regionråd ønsker at tunnel under Hadselfjorden bør komme inn på Nasjonal transportplan (NTP).

Tingretten har avsagt dom i sedelighetssak

I tillegg til to års fengsel, må en eldre bestefar betale 375.000 kroner i erstatning til to barnebarn.

søndag 01.11 2020

Nordlund svarte Rødt angående Vesterålskraft og fusjon: – Enighet om utredning

Onsdag meldte Vesterålskraft i en pressemelding at de skal utrede mulighetene for fusjon. I forbindelse med godkjenning av sakslisten til torsdagens formannskapsmøte, hadde Rødts Christoffer Ellingsen flere spørsmål om dette.

Kursfall for Andfjord Salmon i oktober

Aksjene i Andfjord Salmon har falt i verdi i løpet av oktober. Selskapet verdsettes nå til drøye 1,5 milliarder kroner.

lørdag 31.10 2020

– Feil å dope dem ned

– Jeg er ikke ute etter å henge ut enkeltpersoner. Jeg gjør dette for jeg unner ingen andre å komme i samme situasjon, sier Mona Schaug, som er datteren til Harry Schaug.

– Førstevalget er økt bemanning

– Det fins ingen praksis å benytte medikamenter i stedet for økt personell. Førstevalget er å sette inn ekstra bemanning, sier Guro Karlsen, som er assisterende enhetsleder for pleie og omsorg i Andøy kommune.

Vurderer å etablere nytt boligområde i Sortland

Geir Abel Ellingsen og selskapet Sortland Gård AS vurderer blant annet å bygge et nytt boligområde med opptil 225 boenheter ved Rundheia vest for Lamarka.

Konkurs – koronaen førte til bråstopp

Restauranten Egem i Myre sentrum er konkurs. Koronaen får mye av skylden.

fredag 30.10 2020

To klare perser- og nesten medalje

STAVANGER: Aurora Stavøy (18) fra Sortland satte to klare personlige rekorder da hun ble nummer fire og syv under første dag av Nordsjøstevnet. Sortlendingen var strålende fornøyd med sine prestasjoner i Stavanger.

– Vær ekstra forsiktig om du har vært ute og reist

– Har du vært ute og reist, vær ekstra forsiktig og hold deg for deg selv, sier kommuneoverlege Astrid Holm. Fredag fikk Andøy kommune sitt syvende tilfelle av koronasmitte.

Frifunnet på grunn av utilregnelighet

En vesteråling er frifunnet for straffbare handlinger han utførte fordi retten mener det er tvil om hans tilregnelighet. Han må likevel betale erstatning til Nilsson Haras AS.

Stedet stengt på ubestemt tid

Driverne av utestedet Stedet på Myre velger å stenge dørene for å bidra til å begrense smittespredning av Covid-19.

Nytt korona-tilfelle i Lødingen

En person fra Lødingen har fått påvist smitte av covid-19.

Enda et nytt koronatilfelle i Øksnes: – Fram med dugnadsånden igjen

I dag ble det bekreftet at det er to nye smittetilfeller i Øksnes i løpet av to dager. Med det er det totalt fire positive resultater i kommunen. Kommunelegen oppfordrer til samfunnsdugnad igjen.

Koronasmittet jobber for Øksnes Entreprenør: – Åpenhet rundt dette er viktig

I går ble det meldt om et nytt koronatilfelle i Øksnes. Den smittede er innleid arbeidskraft for Øksnes Entreprenør (ØE) som nå har fire ansatte i karantene.

Kjørte uregistrert bil uten førerkort

En mann er anmeldt av politiet for to ulike forhold.

432 helt ledige i Vesterålen

De ferske tallene fra NAV viser at arbeidsledigheten i Nordland går ned i september. Øksnes er fortsatt en av kommunene i Nordland med størst prosentvis ledighet.

– Vi stiller med 65 millioner kroner

Fylkesråden har gitt grønt lys for bygging av The Whale i Sløyken ved fyret. Nå gjenstår det å skaffe 450 millioner kroner for å realisere prosjektet.

Lite vind og ingen nedbør

Det ser ikke så ille ut værmessig i inngangen til helga.

Lite vind og ingen nedbør

Det ser ikke så ille ut værmessig i inngangen til helga.

søndag 25.10 2020

Bileier krevde erstatning etter veiarbeid

En bileier fra Harstad krever erstatning for skade på kjøretøyet i forbindelse med veiarbeid i Myrlandstunnelen på E10 i Hadsel.

Slik blir «nyveien» over Frøskelandsfjellet

I løpet av november starter anleggsarbeidene for å utbedre flere flaskehalser over Frøskelandsfjellet.

lørdag 24.10 2020

Flere feilskiltinger i Sortland

Veien mellom Kvalsaukbrua og Maurnes i Sortland har fått en opprustning. Men langs veien er flere skilt plassert på feil steder, noe bygdefolket reagerer på. Fylkeskommunen er klar over feilene og lover utbedring.

Cerpus vil etablere «Spotify» for digital læring

– Dersom vi lykkes vil dette forandre markedet, sier Tommy Nordeng i Øksnesbedriften Cerpus. Selskapet vil nå etablere et slags Spotify for digitale læringsverktøy.

Feirer The WhaleThe whale

Fredag kveld feiret The Whale feire at man har fått dispensasjon fra kulturminneloven fra Nordland fylkeskommune til å fortsette med etableringen av det som kan bli en stor attraksjon på Andenes. Her kan du se opptak av markeringen.

Entreprenør varsler søksmål om Ekren

En entreprenør i Harstad varsler et mulig søksmål mot Hadsel kommune. Selskapet mener kommunen har gjennomført en ulovlig direkteanskaffelse i strid med lov og forskrift om offentlige anskaffelser på Ekren.

Entreprenør varsler søksmål om Ekren

En entreprenør i Harstad varsler et mulig søksmål mot Hadsel kommune. Selskapet mener kommunen har gjennomført en ulovlig direkteanskaffelse i strid med lov og forskrift om offentlige anskaffelser på Ekren.

fredag 23.10 2020

Dette er årets beste servicebedrift

Fredag kveld gjorde Hadsel Næringsforening stas på de som hadde gjort seg fortjent til det.

Ny produsent ved Kulturfabrikken:

– Jeg vil fylle huset med folk, hele tiden

Fredrik Olav Arntsen Haga fra Averøya er ansatt som ny produsent ved Kulturfabrikken på Sortland.

Narom samarbeider med skolene i Vesterålen

– Allerede før jul skal samarbeidet konkretiseres, sier Arne Hjalmar Hansen i Narom AS etter underskrivingen av en samarbeidstavtale med Regionalt Kompetansekontor (RKK) i Vesterålen.

Yrkessjåfør godtok ikke mobilbot, må i retten

En yrkessjåfør må stille i Vesterålen tingrett etter bruk av mobiltelefon på sin vei gjennom Sortland.

Håper du snøen blir liggende? Her er fasiten

I dag vil temperaturene holde seg rundt frysepunktet. Men allerede fra i natt ventes et væromslag.

Tvillingpappa Tobias (30) åpner for nye TUIL-år – men har ett viktig krav

Han ble tvillingpappa i sommer og har nok å henge fingrene i, men Tobias Nygård Vibe (30) fra Lødingen er åpen for å fortsette TUIL-karrieren.

Økt samarbeid skal få flere gjennom videregående

For å gjøre overgangen mellom grunnskole og videregående skole bedre, må de to skoleslagene samarbeide tettere, mener Hadsel kommune og Nordland fylkeskommune. Derfor inngår de nå en treårig samarbeidsavtale.

Kan være hvitt i morgentimene

Det er ikke umulig at du har våknet opp til hvit mark utenfor stuevinduet.

søndag 18.10 2020

Influensavaksinering:

Kan ta vaksinen hos apoteket, men billigere hos fastlegen

For første gang kan personer i risikogruppene for korona vaksinere seg hos apoteket uten å ha resept fra lege. Det er imidlertid billigere å ta vaksinen hos kommunen eller fastlegen.

lørdag 17.10 2020

Fant jernaldertufter på Breivikneset

Arkeolog Stine Grøvdal Melsæther fra Nordland fylkeskommune har funnet jernaldertufter på området i Breivik der Andfjord Salmon AS har planer om å etablere landbasert oppdrettsanlegg.

Spår utfordrende vinter

Daglig leder av Myre Fiskemottak, Ted Robin Endresen, tror vintersesongen vil bli knalltøff.

fredag 16.10 2020

Strikt èn-metersregel betyr kroken på døra

Kvitnes gård har fullbooket alle helger fram til april neste år. – En innskjerping i èn-meters regelen vil bety kroken på døra for oss. Da må vi halvere antallet gjester, og det blir ikke lønnsomt, sier Halvar Ellingsen.

Toine kjemper om topplassering på nominasjonsliste

Toine C. Sannes fra Sortland og Thomas Johansen fra Narvik topper listen i en delt innstilling fra Nordland MDGs nominasjonskomite.

onsdag 14.10 2020

Vil ha plan for dyrevelferd i Sortland

Høyrepolitiker Marthe Hov Jacobsen ber i en interpellasjon til kommunestyret om at kommunedirektøren skal igangsette arbeid med å utarbeide en plan for dyrevelferd i Sortland kommune.

mandag 12.10 2020

Kulturfabrikken ber om 2 millioner ekstra

Som følge av koronapandemien ber Kulturfabrikken KF om en ekstra rammeoverføring fra Sortland kommune på 2 millioner kroner.

søndag 11.10 2020

Utsatte å behandle plan mot vold i nære relasjoner

lørdag 10.10 2020

2019 ble superår for Havsula, men usikkerheten råder

– Er vi fremdeles her til sommeren 2021, ja, da klarer jeg alt i verden, sier Viviann Aas på Havsula på Melbu. Fjorårets regnskap viser over en dobling av salgsinntektene, og minus ble til pluss. Men så kom koronaen...

Vil redusere forskuddsbeløp på ferge med 72 prosent

fredag 09.10 2020

– To unge hadselværinger i 135 og 137 kilometer i timen på Inbjør

– Vi har berga livet på andre med å få disse ut av trafikken, sier Geir Benriksen om de to unge hadselværingene som mistet sine ferske førerkort etter å ha blitt tatt i fartskontroll.

Regionrådet: Skal bruke 75.000 kroner for å få FOT-rute på Skagen

Et flertall i Vesterålen regionråd vedtok onsdag å gå til anskaffelse av bistand for inntil 75.000 kroner for å sikre at Stokmarknes lufthavn Skagen kommer på FOT-rutenettverket.

Åpner Vesterålshallen for ungdommene hver fredag

– Jeg applauderer initiativet om natteravner på Melbu. Det er viktig og riktig at foreldre engasjerer seg, sier hadselordfører Aina Nilsen (Sp). Selv om det ikke er klart hva som skjer med fritidsklubben, startes det nå opp åpen hall på Melbu hver fredag.

Klar for Kulturfredag

Denne Kulturfredagen på Hurtigrutens Hus kan du høre tre blide karer fra Brottøy fremføre gode viser.

Nå blir det lavere temperaturer og regn

Finværet og varmen ser fredag ut til å være over, i hvert fall for en liten stund.

Omsetning: 687 millioner - resultat: 21 millioner

Det er store tall og små marginer når Myre-selskapene Myre Fiskemottak, Notø og Øksnes Kystfiske gjør opp status for fjoråret.

Nå blir det lavere temperaturer og regn

Finværet og varmen ser fredag ut til å være over, i hvert fall for en liten stund.

Omsetning: 687 millioner - resultat: 21 millioner

Det er store tall og små marginer når Myre-selskapene Myre Fiskemottak, Notø og Øksnes Kystfiske gjør opp status for fjoråret.

onsdag 07.10 2020

SOMM får 52,2 millioner kroner:

Statsbudsjettet for 2021: 25 millioner til testsenter på Fiskebøl

Senter for oljevern og marint miljø (SOMM) skal utvides ved å etablere testfasiliteter på Fiskebøl i Nordland, heter det i statsbudsjettet som ble lagt frem i dag. Det skal brukes 25 millioner kroner til planleggingen på Fiskebøl, og Hadselordfører Aina Nilsen (Sp) håper det betyr statlige arbeidsplasser i Hadsel.

søndag 04.10 2020

Litauere har tapt 7,7 millioner i Skarsteindalen

To litauiske reiselivsbedrifter i Skarsteindalen på Andøya tapte 1,5 millioner kroner i fjor. Totalt har de Premium Estate og Nord Fish tapt 7,7 millioner kroner på rundt 10 års drift i den tidligere militærleiren.

Fylkesmannen forsinker viktig arbeid

Øksnes kommune har lenge jobbet med kommuneplanens arealdel, et viktig prosjekt med tanke på framtidig definisjon av hvilke områder som kan bygges ut for både private og næringsliv. Nå forsinker fylkesmannen Øksnes sitt arbeid.

lørdag 03.10 2020

Etablerer ekspress-etablererkurs i Vesterålen

Egga Utvikling AS har utviklet et konsept for ekspress-etablererkurs med målsetting oppstart av første kurs i oktober i år.

Nyksund vil bli «julebyen»

Nyksund bedriftsnettverk søker om tilskudd til prosjektet «Julebyen Nyksund».