Tema

mandag 30.11 2020

Gulstadøya «pepret» av nye kulturminner

Hadsel ønsker å gjøre Gulstadøya til Melbus framtidige bolig- og næringsområde. I høst ble øya nærmest «pepret» med nye kulturminner som nylig er registrert av Nordland fylkeskommune.

Seks millioner øremerket Hadselprosjekt forsvant til andre prosjekter

Stephan Gundersen i OXX Eiendom er en av flere som ønsker å bygge i området Tømmervik-Rishaugen-Lappvik. Men det mangler gang og sykkelvei, før området med plass til nær 200 tomter kan realiseres. Nå kan nok en gang bli klart for realisering.

søndag 29.11 2020

Trålerkaptein «skrev» «God Jul» midt på Hadselfjorden

Da kaptein Frank Bye oppdaget at de hadde tid til overs, brukte han noen timer på å skrive God jul på Hadselfjorden. – Vi tenkte at det var hyggelig med en julehilsen til folket, sier han.

Oppfordrer til batteribytte i røykvarslere hver 1. desember

Brannvesenet i Hadsel oppfordrer alle til å bytte batteri i røykvarslerne sine og å kontrollere at de virker hver 1. desember, som også er røykvarslerdagen.

lørdag 28.11 2020

Får skryt, men ikke skattefradrag

Melbu Hotell AS har fått avslag fra Forskningsrådet etter at hotellet søkte om å komme inn under ordningen skattefunn med prosjektet «vandrerhotellet».

Selvfølgeligheter om Vesterålen i nordområdemelding

Regjeringens nye nordområdemelding inneholder lite nytt, i hvert fall om Vesterålen. Men det åpnes for statlig bidrag til fiskerihavner.

Vil omregulere friområde til Weddings fiskefôrfabrikk

Nordfisk Isdahl AS har søkt kommunen om å få bygge et anlegg for produksjon av fiskefôr nord på Børøya, på et område som delvis er regulert til friområde.

fredag 27.11 2020

– Særdeles byråkratisk å fjerne skiltet

Dette skiltet har stått ved eldreinstitusjonen på Ekren ved Melbu i en mannsalder. Nå vil byråkratene i Statens vegvesen fjerne det.

torsdag 26.11 2020

Koronavennlig tenning av julegran

Torsdag var det duket for en alternativ julegrantenning på Melbu.

Oppvekstutvalget vil ha biblioteket til Hurtigrutens hus

Hovedutvalget for oppvekst i Hadsel går enstemmig inn for å legge biblioteket på Stokmarknes til Hurtigrutens hus.

Overrakte båretepper til fødeavdelingen

Valgt inn i hovedstyret til Delta

En hadselværing skal være med på å lede en av landets største arbeidstakerorganisasjoner.

onsdag 25.11 2020

Får tildelt 88.800 kroner

Her sier de igjen ja til scooterkjøring

Det er i utgangspunktet ikke tillatt å bruke motorkjøretøy i utmark. Likevel sier Hadsels folkevalgte "la gå" og gir dispensasjoner. Nå nærmer det seg tresifret antall dispensasjoner siden 2018.

tirsdag 24.11 2020

Julehandelen starter tidligere enn vanlig hos flere butikker på Stokmarknes

Ansatte hos flere butikker på Stokmarknes forteller at julehandelen har begynt tidligere enn vanlig i år. – Det har tatt seg veldig fort opp, sier Ellinor Alsos, butikksjef hos Trykkeriet.

Haster å få det ferdig før juni 2021

For å komme i mål med Vernebygget, foreslår Hadsel kommune å kausjonere for enda mer lån. Samtidig kutter de støtten i to, siden åpningen av bygget utsettes til sommeren 2021.

mandag 23.11 2020

Første år med julematkasser i Hadsel: Håper kronerullingen tar av

Koronakrisa fører til at flere enn før kan ha det trangt økonomisk til jul. Hadsel frivilligsentral og Hadsel Røde Kors er i gang med  å samle inn penger til julematkasser til folk i hele kommunen.

Foreslår bibliotek og kafe i andre etasje

Aage Bottolfsen, styreleder i Stokmarknesbygget AS som eier Bykuben, ønsker å vekke andre etasje til live igjen. Han tilbyr nå Hadsel kommune 600 kvadratmeter til bibliotek, og går samtidig med planer om å åpne kafè i lokalene etter Den Glade Kokk.

Først truet han med å drepe, så stjal han syklene til et av ofrene

Med fire dagers mellomrom satte mannen fram trusler om drap, for deretter å stjele syklene til en av de som ble truet.

– Det blir spennende å se hvem som vinner

Jorid Hansen ved Jorids lefsebakeri har i løpet av 16 år skapt sitt eget varemerke, og lefsene går unna som varmt hvetebrød. Nå er bedriften med i ei vekstkåring i Nord-Norge, som en av ti bedrifter med stor vekst.

søndag 22.11 2020

Høyre kan gå inn for kutt av flyseteavgiften i nord og økning i sør

Bård Ludvig Thorheim, som er førstekandidat for Nordland Høyre, har gått inn for å øke flyseteavgiften på Østlandet og kutte den i nord. Dessuten vil han opprette et fond for å støtte innkjøp av utslippsfrie fly. Troms og Finnmark H støtter forslaget, og Thorheim tror også Nordland blir med.

Vellykket julemarked på Stokmarknes menighetshus

Lørdag gikk det årlige julemarkedet ved menighetshuset på Stokmarknes av stabelen, med visse begrensninger på grunn av korona.  

Einar Pihl: – Nå får kundene våre på Sortland "sin" butikk

– Vi har faste kunder fra hele Vesterålen, så det er godt å kunne gi kundene våre på Sortland "sin" butikk, sier Einar Pihl i Corner Sport. Torsdag åpnet de sin nye butikk på Sortland, til 10 i stil fra de besøkende.

Vigdis Ebeltoft driver garnbutikken Garnityr i Stokmarknes

– Det er dere som bruker gata som bestemmer i gata

For seks år siden bestemte Vigdis Ebeltoft seg for å starte garnbutikk på Stokmarknes, etter at hun hadde sydd telt for Norlense de 10 siste årene.  Nå brenner hun for at det fremdeles skal være liv og røre i sentrum av Stokmarknes, og håper noen etter hvert vil ta over butikken.

lørdag 21.11 2020

Krise i Hadsel kommune – ennå en gang!

fredag 20.11 2020

Utforkjøring på Stokmarknes

torsdag 19.11 2020
9

Corner Sport Blåbyen åpnet dørene: – Det er her vi hører hjemme

Torsdag åpnet Corner Sport Blåbyen dørene for aller første gang. Vi var tilstede.

onsdag 18.11 2020

Boligkjøper går til tingretten, fant kreftfremkallende aspest i taket

En boligkjøper i Hadsel har saksøkt den tidligere eieren fordi de fant et tak under taket som inneholdt asbest. Stoffet kan gi alvorlige sykdommer, som kreft. Saksøkeren har fått et tilbud om økonomisk kompensasjon, men dette har blitt avslått.

Lite vesterålsnytt i fylkesbudsjett

Det er lite vesterålsnytt i budsjettet til Nordland fylkeskommune for 2021. En rekke veiprosjekter ligger inne i planene, men disse er kjent fra før.

Slik blir kaifronten på Stokmarknes med nyhotellet

Blåfargen som var i skorsteinsmerket til VDS, er noe av det som gir hotell Richard With særpreg. – Nå skal anbudet ut, og tidlig neste år starter byggingen, sier prosjektleder Yngve Skog Rodal.

Eneboliger gir dobbelt så stort areal for pengene som leiligheter

Hvis du kjøper enebolig får du omtrent dobbelt så stort areal som om du kjøper leilighet til samme pris, viser en ny landsomfattende undersøkelse. Lokale meglere forteller at tallene stemmer bra med hva de ser i Hadsel og i Vesterålen generelt.  

tirsdag 17.11 2020

Bli med inn i Trollfjords nye millionbygg

Det legges ikke opp til parkeringsplasser utenfor den nye transformatoren i Hadselhavn, som får takbekledning i disse dager. - Det skal ikke være folk her, bortsett fra å sjekke at alt går bra. Og det vil det jo gjøre, ser nettsjef Robin Jakobsen om storbygget.

SV vil ha avgiftskutt på flyreiser i nord og avgiftsøkninger i sør

SV foreslår å redusere flyprisene blant annet i Nord-Norge og å øke dem på mer trafikkerte ruter ellers i landet, i utkastet til nytt arbeidsprogram som skal gjelde fra neste år.

mandag 16.11 2020

– Etter 25 år følte vi det var på tide å bytte ut det gamle skiltet

Elin Haugerud og Marlene Bjørneberg ser frem mot nye 25 år på Stokmarknes, og takker kundene som har støttet oppunder arbeidsplassen deres så langt. - Vi har faste kunder som har fulgt oss disse første 25 årene, sier Haugerud.

– Etter 25 år følte vi det var på tide å bytte ut det gamle skiltet

Elin Haugerud og Marlene Bjørneberg ser frem mot nye 25 år på Stokmarknes, og takker kundene som har støttet oppunder arbeidsplassen deres så langt. - Vi har faste kunder som har fulgt oss disse første 25 årene, sier Haugerud.

søndag 15.11 2020

Stokmarknes Musikkforening holder konsert i Hadsel Kirke

– Det blir ikke noen typisk julekonsert

Andre uka i desember holder Stokmarknes Musikkforening sin første kirkekonsert på mange år, i Hadsel Kirke.

– Etter 25 år følte vi det var på tide med ny profil

Elin Haugerud og Marlene Bjørneberg ser frem mot nye 25 år på Stokmarknes, og takker kundene som har støttet oppunder arbeidsplassen deres så langt. - Vi har faste kunder som har fulgt oss disse første 25 årene, sier Haugerud.

Får 250.000 i koronastøtte

Sommer-Melbu er innvilget nærmere 250.000 kroner i koronastøtte fra Lotteri- og stiftelsesstyret.

Nilofar Nori har blitt med i SU-ledelsen

For å jobbe i sentralstyret til Sosialistisk Ungdom måtte Nilofar Nori (19) flytte til Oslo, men hun reiser jevnlig hjem til Melbu for å delta på kommunestyremøter.

Ber Hadsel ta imot 19 flyktninger i 2021

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet har i et brev til ordføreren og kommunedirektøren bedt Hadsel kommuen ta imot 19 flyktinger neste år.

lørdag 14.11 2020

Ber om støtte fra kommunen til Møysalen-turisme

Innlandet lokalutvalg ønsker seg bedre bredbånd og flere kommunale arbeidsplasser knyttet til turisme.

Råkjørere tatt: Nattlig politiaksjon til domstolen

Politiet i Vesterålen har besluttet å gå til Vesterålen tingrett med to ulike saker hvor to unge menn ble tatt for råkjøring i mer enn 135 kilometer i timen ved Innbjør på Hadseløya.

fredag 13.11 2020

Vesteråls-møtet i 2. divisjon er kansellert

Det blir ikke noe av møtet mellom vesterålingene Mathias Dahl Abelsen og Sondre Laugsand hos Alta, og Adrian Pedersen hos Tromsdalen.

Slik skal «dronninga» kunne lande på Stokmarknes

Nordlandssykehuset har en plan for hvordan de skal kunne ta imot det nye redningshelikopteret på Stokmarknes.

Fylkesrådet vil ha tunnel under Hadselfjorden

torsdag 12.11 2020

Denne karen har forlenget med Melbo

Melbo IL kaller dette "dagens beste nyhet".

Dette sier kommuneoverlegene i regionen om smittesituasjonen

Flere av kommuneoverlegene i Vesterålen er klare på at sannsynligheten for at det vil oppstå flere lokale smitteutbrudd er stor, og ber derfor alle om å følge smittevernreglene og teste seg hvis det er nødvendig.

Noen trykte på knappen ...

Ap vil gi 15 millioner mer til Vesterålen

Millionsmell for vernebygget

Vernebyggprosjektet har en underdekning på totalt 16 millioner kroner, sier styreleder i Vernebygg AS Kurt Rønning.

onsdag 11.11 2020

Får 26,3 millioner kroner mer

Hadsel-mann må i retten for ruskjøring

En mann i midten av 40-årene fra Hadsel må møte som tiltalt i Vesterålen tingrett over nyttår.

tirsdag 10.11 2020

Siste dag for Nilsen - varaordføreren vikarier frem til juni

Hadsel-ordfører Aina Nilsen hadde sin siste arbeidsdag før permisjonen tirsdag.

Tiltalt for brudd på våpenloven

En utenbygds mann er tiltalt for brudd på våpenloven i Hadsel.

Hadsel-bønder investerer i smart løsning

Beitelagene i Hadsel ønsker å forbedre dyrehelsa blant sau på utmarksbeite. Derfor vil de nå investere 350.000 kroner i blant annet smartbjeller.

Startet karrieren med jobb i et av verdens mest populære TV-spill, så kom korona

Hans første jobb etter skuespillerskolen var å gi stemme til flere karakterer i et av verdens mest populære TV-spill. Så kom koronapandemien. Selv om tidene er usikre, har hadselværing og skuespiller Sindre Bergfall (25) troen på at alt ordner seg til slutt.

Faren for utslipp øker, men er liten

Miljødirektoratet mener at faren for utslipp fra oljetanker på Melbu øker, men tillater fortsatt utsettelse for å få sikret tankene.

mandag 09.11 2020

Paradise-Johannes om fremtiden: – Skal bli vernepleier

Johannes Magnussen (23) fra Melbu har ingen planer om å leve en kjendistilværelse etter oppholdet på Paradise Hotel. – Jeg har alltid hatt lyst til å arbeide med folk, sier han.

Hadsel kommune:

Færre lærere og kutt i støtte til private barnehager

Hadsel kommune foreslår å redusere bruken av spesialundervisning. Samtidig reduserer støtten til private barnehager med to millioner kroner per år fra neste år.

Krever at Stokmarknes skal inn på Fot-nettet

I forbindelse med fremleggingen av det alternative statsbudsjettet, krever Frp og Kjell-Børge Freiberg at Stokmarknes lufthavn blir en del av FOT-ruteordningen fra og med neste år.

Må kutte drift for å betale lån

Renter og avdrag på lånene til Hadsel kommune øker med 15 millioner kroner fra 2021. - Dette er penger vi må ta av drift for å klare å dekke, sier økonomisjef Tommy Løveng.

Her er de nye bedriftene i Vesterålen

Selv om samfunnet er i dvale grunnet korona, betyr ikke det at skaperlysten er vekk. Her er oversikten over nyetableringene i Vesterålen.

søndag 08.11 2020

Koronaen fører til trøblete julebord-sesong

Serverings- og utelivsbransjen i Vesterålen opplever at julebord avbestilles på grunn av innstrammingen av smitteverntiltak som ble innført tidligere denne uken. Mens noen forstår at regjeringen innfører nye smitteverntiltak, mener andre at Vesterålen ikke burde bli rammet av disse.

– Ikke økonomi i å holde åpent

Flere utesteder merker korona-restriksjonene godt i forkant av julebordsesongen og noen velger å stenge dørene.

Hanne Sofie flytter hjem til Vesterålen for å jobbe som organist

Hanne-Sofie Akselsen Frantzen er ny organist i Hadsel menighet og dirigent for Hadsel kirkekor. – Det er veldig mange kor i Vesterålen, og det er et rikt kulturliv. Det er en av grunnene til at vi ville flytte hit, forteller hun.

Innbrudd på privatadresse på Melbu

Lørdag kveld like før midnatt meldte politiet i Nordland på Twitter at de hadde gjennomført åstedsundersøkelse etter melding om innbrudd.

lørdag 07.11 2020

Foreldre og ungdom tar saken i egne hender: Etablerer ungdomsklubb

Foreldre på Melbu har tatt initiativ til at det etableres ungdomsklubb, og har hatt møte med elevrådet for å få med seg ungdommen som drivere. – Vi vil foreslå at midlene som er satt av til taxi brukes til ungdomsklubb, sier Renathe Eriksen (V).

– Det virker som folk har blitt mer bevisst på å handle lokalt

Tina Aunan, som tok over Zavanna på Stokmarknes 1. juni, syns det er trist at stadig flere butikker på Stokmarknes legger ned. Men for hennes butikk går det stadig bedre.

Deler ut munnbind i taxien

– Blir det verre, blir det krav. Nå er det en vennlig anbefaling, sier Børre Edgar Johansen, daglig leder i Hadsel Taxi om munnbindbruk i drosjene.

fredag 06.11 2020

«Åpenhet og medvirkning i Hadsel – Vårt mantra!»

Skolene forblir på gult nivå

Det kom torsdag nye strengere tiltak i samfunnet, og vi nærmer oss en ny lockdown, om ikke det blir en nedgang i tilfeller av korona. På skolene fortsetter man med samme farenivå som ved oppstarten i høst.

– Hadselfjord-tunnel inn på Nasjonal Transportplan

Vesterålen regionråd ønsker at tunnel under Hadselfjorden bør komme inn på Nasjonal transportplan (NTP).

Interessen for vaksinering var større enn ventet

Hadsel kommune har kun vaksiner nok til pasienter som har bestilt time til vaksinering.

Hadsel avviser alle Ekren-krav fra entreprenør

Hadsel kommune avviser gjennom sin advokat alle argumenter knyttet til bytte av totalentreprenør for bygging en av heldøgns eldreboliger på Ekren ved Melbu. Byttet var nødvendig for å sikre et forsvarlig helsetilbud for svake grupper i kommunen og for å unngå risiko for materielle skader.

Hadsel avviser alle Ekren-krav fra entreprenør

Hadsel kommune avviser gjennom sin advokat alle argumenter knyttet til bytte av totalentreprenør for bygging en av heldøgns eldreboliger på Ekren ved Melbu. Byttet var nødvendig for å sikre et forsvarlig helsetilbud for svake grupper i kommunen og for å unngå risiko for materielle skader.

torsdag 05.11 2020

På Laterna Magica kan du lage dine egne dataspill

På filmfestivalen Laterna Magica kan vesterålinger blant annet fordype seg i dokumentarfilm og lage egne dataspill.

Treikaipromenaden på Stokmarknes måtte ha ekstrabevilgning:

Trenger nær en million ekstra

For at vedlikeholdet av vernebygget skal gå greit, må trekaipromenaden i det området forsterkes betraktelig. Det vil ifølge entreprenøren komme på 867 476 kroner, og formannskapet sier ja til å bevilge mer penger.

Dømt for bedrageri, fikk samfunnsstraff

En mann med bosted i Hadsel er i Vesterålen tingrett dømt for bedrageri mot NAV. Vesterålen tingrett har dømt ham til 30 timer samfunnsstraff.

Teigen sier nei til innlegg fra brukerutvalg. – Det kan utarbeides en årlig rapport

Før møtet til Hovedutvalget for helse og omsorg i dag foreslo Jan Steffensen (MOS) at leder for brukerutvalget ved Stokmarknes sykehjem skulle få snakke for hovedutvalget. Men kommunedirektør Ola Morten Teigen mener det vil gi en uforsvarlig saksbehandling.

Sier ja til "scootertaxi" i utmark

I februar etterspurte MDG en fellesløsning for hytteeiere i Hadsel som har behov for å bruke snøscooter til og fra hytta. Tirsdag ga teknisk hovedutvalg enstemmig ja til dispensasjon fra det generelle forbudet, så en privatperson i kommunen kan drive leiekjøring.

onsdag 04.11 2020

– Håper å lande noe i første halvdel av neste år

Ordfører i Bø kommune, Sture Pedersen, mener at en fusjon mellom kraftselskapene i Vesterålen er en god løsning for alle parter. Styrelederne i de andre selskapene er foreløpig mer avventende.

Mener fylkets forslag legger opp til færre skift og mye overtid for hver enkelt ansatt

– Hvis resultatet blir et kutt på hele 25 prosent vil dette være et kraftig tilbakeslag for hele regionens næringsliv som turistnæringen, transportnæringen, skoleelever, idrettslag samt for alle andre brukere, sier hovedtillitsvalgt i Torghatten Nord, Jan Roger Guldberg.

Fergekutt fra nyttår: – Vi forsøker å omplassere mannskaper internt

Fylkeskommunen kutter fergeruten Melbu-Fiskebøl fra 12 til 10 runder neste år. Det betyr en reduksjon i antallet skift, og behov for færre mannskap på sambandet, noe som i verste fall kan bety oppsigelser.

Sykehuset på Stokmarknes sliter med å rekruttere helsepersonell

Norsk sykepleierforbund: – Personellet presses mer og mer

– Slike stillinger må ofte lyses ut flere ganger, forteller Arve Nordlie, som jobber med rekruttering for Nordlandssykehuset. Sykepleierforbundet mener arbeidsforholdene må bli bedre, slik at jobbene blir mer attraktive.

tirsdag 03.11 2020

Melder storm torsdag: – Biler kan blåse over ende

Det er ikke mer enn knappe to måneder siden det sist var storm i Vesterålen. Mye tyder på at en ny er på vei.

Har investert nær 20 millioner kroner

Etter å ha investert nær 20 millioner kroner på Børøya, er styreleder Thor Jegard klar for å starte produksjonen i de "nye" lokalene til SMV Hydraulics. - De har allerede bevist en god tankegang, ved at det er brukt lokale bedrifter i oppgraderingen, sier næringssjef Daniel Sowe.

Innlandet lokalutvalg fortviler over busskutt

Innlandet lokalutvalg mener det får store negative konsekvenser når avgangen Sortland-Kaljord 12.10 blir lagt ned fra neste år. – De som bruker bussen blir fortvilt, sier Halvar Pettersen i Innlandet Lokalutvalg.

Viktig brikke forlenger med Melbo

Melbo IL melder på sine Facebook-sider at Per Eirik Karlsen er klar for en ny sesong med klubben.

Hadsel stevnet for klagenemnda

Hadsel kommune er stevnet inn til Klagenemnda for offentlige anskaffelser i forbindelse med tildelingen av oppdraget med ferdigstilling av heldøgns bemannede eldreboliger på Ekren ved Melbu.

mandag 02.11 2020

- Veien videre ser ganske så lys ut

Etter en omfattende oppgradering av både infrastruktur og maskinpark, er SMV Hydraulic AS klare for nyåpning.

– Trump sier mye tull, men også noe fornuftig

Troy Shields, også han fra Minnesota i USA, sier han stort sett har stemt på demokratene. Han mener at selv om president Trump sier mye tull, kommer det også fornuftige resonnementer fra ham.

Søker bilder fra MS Finnmarken

I forbindelse med at MS Finnmarken 1956 blir klargjort før åpningen av hurtigrutemuseet, søker Sten Magne Engen i Stiftelsen Norsk Hurtigrutemuseum fargebilder av interiøret. Han ønsker også tips om hvor flere kunstverk befinner seg.

Tre av fire Vesteråls-kontorer i Sparebank 1 legges ned, men ingen skal bli oppsagt

Selv om filialene til Sparebank 1 på Stokmarkes, Myre og Andenes blir lagt ned fra årsskiftet, lover konsernet at ingen vil bli sagt opp.

søndag 01.11 2020

Solgte rekorddyr bolig i oktober

Selv om ikke oktober ble en måned med rekordomsetning i eiendomsmarkedet i Vesterålen, ble det solgt en bolig til rekordpris.

– Hvis noen hadde hørt oss, ville de trodd noen ble drept

Sindre Bergvik kjempet med storørreten i tre kvarter. Da giganten lå berget i håven, konkluderte han med at de tre andre brødrene som var med på fisketuren, har litt å strekke seg etter.

1,9 trafikkmillioner til Hadsel og Bø

Nordland fylkes trafikksikkerhetsutvalg har gitt Vesterålen 1,9 millioner kroner for å trygge trafikksikkerheten for barn og unge.

lørdag 31.10 2020

– Leker ikke Halloween

«Hva er adressen din», spør VAs utsendte. «Tro meg, du ser det når du kommer over med ferga» svarer Tony Long.

fredag 30.10 2020

Utsetter vaksinering

Hadsel kommune må utsette neste runde med influensavaksinering.

VG1 Byggfag-elever som vil bli rørleggere sliter med å se fylkeskommunens logikk:

– Vi har helt nytt verktøy her vi ikke har fått brukt

Elevene ved VG1 Byggfag som tenkte å ta rørleggerutdannelse på Melbu, reagerer på at de fratas muligheten til å utdanne seg lokalt. – Jeg skjønner ikke tankegangen i å bygge opp et tilbud, for så å fjerne det igjen, sier Natalie Guldberg.

Ny runde om småhusplassering

Hovedutvalget for helse og omsorg i Hadsel vil la private selskap foreslå plasseringer og løsninger for boliger til personer med rus- og psykiatriske problemer, etter at forslaget om å legge dem til Børøya ble nedstemt i kommunestyret.