Tema

søndag 10.11 2019

Blir hvalen påvirket av sonar?

Venter hval-svar før jul

Massestranding av hval har gjort forskere nysgjerrige. Amerikanske Jene Nissen var i september på norsk fregattokt utenfor Andøya for å forske på hvordan hvalen påvirkes av menneskeskapt lyd.

torsdag 15.08 2019

Nytt økosystemtokt på gang

Torsdag starter det årlige økosystemtoktet i Barentshavet, femten år etter at det første gikk av stabelen. Ifølge Havforskningsintituttet omfatter toktet alt, fra de minste plankton til kval.

fredag 07.06 2019

Fiskere og hvalsafariaktører frykter å bli utestengt fra sildefjordene

Både fiskerne og kvalsafariaktørene frykter å bli utestengt fra sildefjordene i nord. Norges fiskarlag mener at fiskerne skal ha førsteretten, men er også åpen for dialog.

onsdag 05.06 2019

– Norwegian Orca Survey gjør en fantastisk jobb

Det foregår nå flere innsamlingaksjoner til Norwegian Orca Survey, som jobber med kvitkvalen «Hvaldimir». – Jeg gjør det for å hjelpe hjelperne, sier Amanda Eldnes fra Hammerfest.

søndag 12.05 2019

Norwegian Orca Survey:

– Ser om «Hvaldimir» tar til seg næring på egenhånd

I slutten av april dukket en kvitkval opp utenfor kysten av Finnmark. – Vi har festet en multisensor på kvalen og forsøke å finne ut om den spiser på egenhånd, sier Richard Karoliussen i Norwegian Orca Survey.

mandag 06.05 2019

26 hval skutt så langt - været bremser

1. april var sesongstart for årets vågehvalfangst. 13 fartøy er påmeldt hvalfangsten, men foreløpig er det kun to båter som har skutt hval.

fredag 05.04 2019

Kjøper M/S ‹Røværfjord»:

Hvalsafari AS får ny og større safaribåt

– Denne båten gjør at vi er sikret for fremtiden, sier Geir Maan. I løpet av mai kommer M/S «Røværfjord» til Andenes for å bli kvalsafaribåt.

torsdag 04.04 2019

Fiskeridirektoratet vil regulere kvalsafarinæringen

Maan hilser nasjonal forskrift velkommen

– Jeg ser ingen fare med et nasjonalt regelverk for kvalsafari, sier Geir Maan i Hvalsafari AS. Han vil likevel ha endringer i det Fiskeridirektoratet foreslår.

tirsdag 05.03 2019

Havforskningsinstituttet i ny forskningsrapport:

Slik påvirker seismikkskyting livet i havet

Havforskere ved havforskningsinstituttet (HI) har samlet all kunnskapen om hvordan seismikkskyting påvirker dyrene som lever i havet. De har sett på hvordan fiskelarver, fisk og hval reagerer på denne lyden, og rapporten viser at den høye lyden kan påvirke flere av disse artene.

onsdag 06.02 2019

Fra kronjuvelene i Tower til The Whale:

Designteam i verdensklasse skal jobbe med «The Whale»

Torsdag kommer representanter Ralph Appelbaum Associates (RAA) til Andenes for å møte styret i The Whale. Det skal også avholdes en åpen workshop torsdag kveld.

onsdag 26.12 2018

Japan forlater IWC og gjenopptar kommersiell hvalfangst

Japan forlater Den internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC) og gjenopptar i likhet med Norge og Island kommersiell fangst av hval.

tirsdag 27.02 2018

Presenterte The Whale for kommunestyret

– En attraksjon i verdensklasse

– Vi sitter på en gullgruve som vi ikke har utnyttet det fulle potensialet av, sa Camilla Ilmoni til kommunestyret mandag. Det handler om The Whale og kvalturisme.

søndag 31.12 2017

Hektisk romjul for Hvalsafari AS med daglige turer:

– Hvis været holder seg, kan vi få tidenes vinter

Hvalsafari AS har hatt ei hektisk romjul med masse turister på besøk. Reiselivsaktøren på Andenes har stor tro på 2018 og på vintersesongen som nå er i gang.

onsdag 27.12 2017

Er hvaleventyret over?

Savner regelverk for hvalsafari

Sjefen for Arctic Whale Tours på Stø i Øksnes savner et regelverk for hvalsafari-næringa. Han frykter at næringa kan dø ut dersom aktørene ikke skjerper seg.

mandag 25.12 2017

Kvalen forsvinner:

Er kvaleventyret over?

De siste årene har det blitt mindre og mindre kval i havet utenfor Andøy. I år har det vært veldig lite knølkval og spekkhoggere.

fredag 17.11 2017

Se den spektakulære videoen:

– Man kan kalle det et eventyr når man møter hundrevis av hval på fiskefeltene

Spekkhoggerne kommer så nært at yrkesfiskerne nærmest kan stryke dem med hånden. Fisker Geir Lundli fra Sortland fikk fanget spekkhoggernes sildefangst under vann.

torsdag 03.08 2017

– Stadig flere turister, men færre hvaler

I år har det vært mindre hval en tidligere utenfor Vesterålen, men det har ikke skremt bort turistene. Hvalsafari AS på Andenes kunne satt ny salgsrekord i år, hadde det ikke vært for landligge på uheldige tidspunkt.

Reiselivssjefen om «kvalkrangelen»:

– Vi må møtes og løse dette på en skikkelig måte

Hvalsafari AS på Andenes har truet med å melde seg ut av reiselivssamarbeidet i Vesterålen dersom de ikke slutter å markedsføre rib-konkurrenten. Reiselivssjef Astrid Berthinussen sier partene nå må møtes for å løse konflikten på en ordentlig måte.

tirsdag 30.05 2017

På Stø for å forske på «giganttyven»

Fiskere utenfor Øksnes og Andøy har de siste blåkveitesesongene opplevd at spermhval forsyner seg av fisk fra linebruket deres. Hvalforskere er nå på plass på Stø for å forske på fenomenet. De frykter at adferden skal spre seg, og bli et problem for fiskerne.

mandag 29.05 2017

– Helt uvanlig oppførsel for spermkval

Det er helt uvanlig at spermkval er å se innaskjærs, sier kvalforskere etter at en 10,2 meter lang spermkval strandet ved Båtvika i Lødingen fredag

søndag 21.05 2017

Reddet av hvaleksperter fra Andøya

Richard Karoliussen og Eve Jourdain i Norwegian Orca Survey på Andenes har den siste uka stått i sentrum av en storstilt redningsaksjon for fem spekkhoggere i Brønnøysund.

onsdag 22.03 2017

Spektakulær parade

Det ble et spektaulært syn da en 13 meter lang svevende kval ble paradert gjennom gatene på Andenes onsdag.

tirsdag 21.03 2017
4

I hvalens rike

Unger fra hele Andøy har laget kvaltegninger som skal vises ved kvalsenteret på Andenes i hele sommer.

onsdag 01.03 2017

Tar «The Whale» til nye høyder:

– Heliumskval og folkefest i Andøy

Kickoff-arrangementet for neste fase av The Whale får med dette en spektakulær dimensjon, sier Lisbeth Seppola og Svein Spjelkavik.

lørdag 11.02 2017
14

Strønstad-elever har forsket på spekkhuggere:

Team Orcas fikk dra på hvalsafari

De flinke Stønstad-elevene fikk endelig møte pattedyrene som de har forsket på.